A belarusz KGB négy embere is a földre kényszerített Ryanair-gépen volt

2021. május 24. – 15:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon úgy tűnik, hogy a belarusz titkosszolgálat alaposan megtervezett akciójáról volt szó azért, hogy letartóztathassák Raman Prataszevics újságírót.

A belarusz KGB emberei is azon az utasszállító gépen utaztak, amit vasárnap kényszerítettek leszállásra Minszkben – közölte a Ryanair légitársaság vezérigazgatója. A Guardian által idézett Michael O’Leary szerint

a letartóztatott Raman Prataszevics újságírón és barátnőjén kívül még négy utas hagyta el a fedélzetet, később pedig nem folytatta utazását.

A gépen utazó négy titkosszolgálati emberen kívül O’Leary szerint a repülőtéren is több KGB-s várta a bombafenyegetés miatt földre kényszerített gépet.

A nyugati országokat nem kellene sokkolnia a minszki Ryanair-incidensnek, mert hasonló esetekre az ő oldalukon is volt példa – írta eközben Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfői Facebook-bejegyzésében. Az MTI által közölt poszt szerint „az a sokkoló, hogy a Nyugat a belarusz légtérben történteket »sokkolónak« tartja”. A szóvivő szerint a „civilizált demokráciák” esetében már rég nem aktuális a „quod licet Iovi, non licet bovi” (amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek) elv, mert ezek az országok már rég elvesztették igazi vezetői tulajdonságaikat.

„Világszerte milliók vére és szenvedése verte ki a nyugati demagógok alól a sámlit, amelyről prédikálnak”

– fogalmazott.

Zaharova úgy vélekedett, hogy a Nyugatot vagy nem kellene sokkolnia annak, hogy mások hozzá hasonlóan lépnek fel, vagy pedig mindennek sokkolnia kellene.

Ezzel szemben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn nem kívánta kommentálni újságíróknak a minszki Ryanair-incidenst. Úgy vélekedett, hogy az ügyet a nemzetközi repülésügyi normák szempontjából az illetékes hatóságok hivatottak értékelni.

Megírtuk: a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét azután vették őrizetbe Minszkben, hogy a Görögországból Litvániába tartó repülőgép, melyen utazott, nem tervezett leszállást hajtott végre.

A hatóságok hivatalosan azt közölték, hogy a gépnek azért kellett leszállnia Minszkben, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről – emiatt egy MiG–29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak az utasszállító elkísérésére a minszki repülőtérre. Az államfői sajtóirodához közel álló Pul Pervogo Telegram-csatorna úgy tudja,

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök adott utasítást arra, hogy kényszerítsék leszállásra a gépet a fedélzeten állítólag elhelyezett pokolgép miatt, a helyi sajtó szerint így akarta megmenteni Európát egy esetleges terrorista fenyegetéstől.

A repülőgépet át is vizsgálták, a NEXTA tájékoztatása szerint azonban nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették. A belarusz belügyminisztérium korrupciós ügyekért és szervezett bűnözésért felelős részlege időközben megerősítette a NEXTA egykori főszerkesztőjének őrizetbe vételét, akit akár tizenöt év börtönre is ítélhetik terrorvádak miatt.

Az egyik meg nem nevezett litván utas azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy amint a pilóta bejelentette, hogy Minszkben szállnak le, Prataszevics felállt, és elkezdte kipakolni a poggyászát. A laptopját a barátnőjének adta, akit viszont később szintén letartóztattak. A BBC szerint egy másik utas arról számolt be, hogy az újságírót erőszakkal vitték le a gépről, és látszott rajta, hogy nagyon fél. Egyes szemtanúk szerint a hatóságok a férfi útlevelét is elkobozták. A brit médium szerint

egy harmadik utas megkérdezte Prataszevicset, hogy mi történik vele, mire az újságíró azt válaszolta, hogy „itt halálbüntetés vár rá”.

Prataszevics apja a Szabad Európának adott interjújában abszurdnak nevezte, hogy a Ryanair eltérítéséhez hasonló eset egyáltalán megtörténhet a 21. században. Dzmitrij Prataszevics meg van róla győződve, hogy egy alaposan megtervezett akcióról van szó.

A Ryanair azt közölte, hogy a kényszerleszállást követően, a gép átvizsgálása során a belarusz hatóságok semmilyen gyanús szerkezetet nem találtak, és a járat mintegy 170 utasával még az este folytathatta útját célállomására, Vilniusba.

A tavalyi, széles körben elcsaltnak tartott választások óta litvániai száműzetésben élő Szvetlana Tyihanovszkaja Twitteren a férfi szabadon bocsátását, az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) vizsgálatát és Belarusz elleni szankciókat követelte.

Több európai állam- és kormányfő ítélete el a történteket, és az Európai Unió is Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólított fel. Sőt, az ügy az Európai Tanács hétfőn kezdődő csúcstalálkozóján is napirendre kerül:

az Európai Unió pedig mérlegelni fogja az incidens következményeit, beleértve intézkedések meghozatalát a felelősökkel szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!