A gépeltérítéssel elfogott belarusz ellenzéki párból a nő hat évet kapott, a férfiból állami propagandistát csináltak, és most már új felesége is van

2022. május 9. – 22:48

Másolás

Vágólapra másolva

Emlékeznek még arra a belarusz ellenzékire, akit – barátnőjével együtt – gyakorlatilag egy állami gépeltérítéssel fogtak el Belaruszban, majd később a házi őrizetből hirtelen állami propagandistaként tért vissza, hogy aztán őt ne, de a barátnőjét hat év börtönre ítéljék? A kettejük történetében újabb hírek érkeztek.

Raman Prataszevics a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított Nexta nevű Telegram-csatornának volt főszerkesztője, 2019-ben menekült el Belaruszból, miután erősen bírálta Alekszandr Lukasenko elnököt. Emiatt a hatóságok szélsőségességgel és társadalmi gyűlöletszítással vádolták meg, ezeket a vádakat Prataszevics tagadta, és jogtalan politikai elnyomásnak tekintette.

Alekszandr Lukasenko 2020 augusztusában zsinórban hatodik választását nyerte meg 80 százalék felett, bizonyíthatóan csalással. Ezután hónapokon át százezres tüntetések voltak a 9,6 milliós posztszovjet országban, miközben az ellenzéki vezetőket bebörtönözték vagy külföldre kényszerítették, és tüntetők tízezreit vették őrizetbe.

Aztán 2021 májusában egy Görögországból Litvániába Ryanair-gépet a belarusz légtérben terrorveszélyre hivatkozva leszállásra szólították fel, majd a minszki repülőtéren a gépen utazó Prataszevicset és az orosz állampolgárságú egyetemista barátnőjét letartóztatták. A gép államilag leszervezett eltérítése és az ellenzékiek őrizetbe vétele miatt légtérzárat rendelt el az EU, így az európai gépek be sem repültek Belarusz fölé, a belarusz gépek pedig nem repülhettek az EU-ba.

Akkor úgy tűnt, Prataszevicset akár tizenöt év börtönre is ítélhetik terrorvádak miatt. Ám egyelőre nem így alakul: a fogva tartás alatt elérték, hogy nyilvánosan felszólaljon Lukasenko mellett, tévedésnek minősítve saját ellenzéki tevékenységét. Az egykori újságíró-blogger Prataszevicsből mára állami propagandistát csináltak, bár családja szerint egyértelmű, hogy kiszolgáltatott helyzetében nem is igen van választási lehetősége.

Barátnője sorsa viszont másképp alakult: egy héttel ezelőtt hat év börtönre ítélték Belaruszban az ellenzéki Szofija Szapegát zavargások szításának vádjával.

És ha ez az egész nem lett volna elég nyomasztó, újabb hír érkezett: a még mindig házi őrizetben lévő Prataszevics bejelentette, hogy nincs már együtt a hat évre ítélt barátnőjével, sőt megházasodott, elvett egy másik lányt.

Prataszevics azt írja, amúgy sem volt már jó a kapcsolatuk, és még ha nem is küldenek belarusz vadászgépeket a gépükre, ha nem is szedik le őket Minszkben a gépről, és nem is tartóztatják le őket, akkor is szakítottak volna.

A barátnőjét pedig – akivel több mint fél éve nincs is semmi kapcsolata – nem azért ítélték hat évre, mert az ő barátnője volt, hanem mert szervezkedett a belarusz állam ellen. Ráadásul ahhoz képest, hogy először 20 évvel fenyegették, ez a hat év igazán megnyugtató szerinte. Prataszevics ellen egyébként továbbra sem emeltek vádat. (via 444.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!