Kiültették a belarusz hatóságok Raman Prataszevicset is az eltérített Ryanair-gépről szóló sajtótájékoztatóra

2021. június 14. – 15:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékoztatót tartottak a belarusz hatóságok, a téma pedig a májusban nagy port kavart, leszállított Ryanair-gép volt. A sajtótájékoztatón a hatósági emberek mellé kiültették Raman Prataszevicset is, akit korábban a gépről rángattak le, hogy letartóztassák. A sajtótájékoztató különös csavarját a 444 vette észre Twitteren:

Raman Prataszevics letartóztatása hatalmas felháborodást keltett, többen a férfi és a szintén letartóztatott barátnőjének elengedését kérték. Prataszevics szülei többször is arról számoltak be, hogy gyermeküket erőszakkal veszik rá Lukasenko éltetésére, kínozzák és bántják. A szülők Angela Merkel német kancellár közbenjárását is kérték fiuk kiszabadítása érdekében.

A belarusz hatóságok májusban pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a belarusz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, az országban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után barátnőjével együtt őrizetbe vettek. Később kiderült, hogy a gépen utazott a belarusz KGB négy embere is. A lépés komoly nemzetközi felháborodást váltott ki, az elfogott újságíró szabadon bocsátását követeli többek között az USA, míg Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyenesen állami terrorizmusnak nevezte azt, amit Lukasenko elnök művelt.

Lukasenko korábban azt állította, hogy Minszk a követendő eljárás szerint cselekedett, és a pokolgépre vonatkozó információkat egyenesen Svájcból kapták a belaruszok: azonban mint Svájc később közölte, ők nem tudtak semmilyen pokolgépről, ennek fényében nyilvánvalóan nem is kommunikáltak róla. Később a Ryanair is azt nyilatkozta, hogy szerintük a minszki diszpécser hazudott a pilótáknak.

Példa nélküli, államilag elkövetett terrorcselekmény, emberrablás, gépeltérítés – sorra ítélték el nyugati országok vezetői Lukasenko tettét, a belarusz elnök azonban csak „hibrid háborút” emlegetett válaszul. A belarusz hatóságok több ezreket ítéltek elzárásra, számos vádemelés és letartóztatás zajlik a tavaly augusztusban indult tüntetéshullám után: ekkor százezreket vitt utcára az, hogy Lukasenko újraválasztása mögött választási csalást véltek az emberek és az ellenzéki politikusok.

A tüntetés hatásáról és a Ryanair-gép leszállításáról itt írtunk hosszan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!