Orbán Viktor biztonságos terepet választott magának október 23-ra, az utcát átengedte Magyar Péternek

Legfontosabb

2024. október 17. – 05:03

Orbán Viktor biztonságos terepet választott magának október 23-ra, az utcát átengedte Magyar Péternek
Orbán Viktor kormányfő ünnepi beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezésen az Erzsébet téren 2021. október 23-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Három év után visszatér a fővárosba október 23-án Orbán Viktor. Zalaegerszeg és Veszprém után most Budapesten, a Millenárison tartja ünnepi beszédét a miniszterelnök, derült ki a szerdai kormányinfón.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerda esti közleménye szerint a Millenáris Park szabadtéri színpadán lesz a hivatalos állami ünnepség 10:30-tól. A kormány ezúttal nem egy nagy közteret vagy széles útszakaszt választott, mint korábban a Kossuth teret vagy a Hősök terét, ahol az utóbbi 14 évben többször is beszélt a miniszterelnök a nemzeti ünnepen. Egy kisebb, kerítésekkel és épületekkel teljesen körülzárt parkba szervezik a megemlékezést, ahol nincs nagy, egybefüggő terület. Mindez azt jelzi, hogy

Orbán Viktor nem akar mozgósítási versenybe belemenni, és megpróbálja aránylag csendben letudni az idei megemlékezést.

Árulkodó, hogy nem hirdették meg hetekkel előre az állami ünnepséget, nincsenek plakátok, nem szerveztek Békemenetet és buszoztatást, hogy a Fidesz tömegekkel mutasson erőt Budapest utcáin. Mindez csak részben magyarázható azzal, hogy Putyin felé közeledve Orbán az elmúlt években egyre óvatosabban szólalt meg 1956-ról, és Moszkva helyett inkább Brüsszelt támadta az október 23-i beszédeiben. A fő ok sokkal inkább, hogy a miniszterelnök biztonsági játékra megy, és igyekszik kerülni a kockázatokat, pedig a következő választás csak másfél év múlva lesz.

Egy héttel október 23. előtt Gulyás Gergely a kormányinfó közepén, az ATV kérdésére, szinte csak úgy mellékesen árulta el a helyszínt és az időpontot. A részleteket órákkal később adták ki közleményben, Orbán Viktor pedig csak este posztolt róla a Facebookon. Azt egyelőre nem tudni, hogy ismét zárt körben, válogatott közönségnek beszél-e a miniszterelnök. Két éve Zalaegerszegen még csak kordonokkal vették körbe a rendezvény helyszínét, tavaly Veszprémben már be se engedték a sajtót.

Az elmúlt két évben azzal mentegetőzött Orbán, hogy a forradalom nemcsak Budapestről szólt, és ezért ment vidéki helyszínre megemlékezni. „Igazságtalan és lekezelő, de egyenesen hiba, ha valaki 1956-ot csak a rivaldafényben álló fővárosunk forradalmának látja” – fogalmazott tavaly Veszprémben, amely akkor Európa Kulturális Fővárosa volt. Zalaegerszegen a Mindszentyneum megnyitóján pedig azt mondta: a baloldal nem érti, hogy Budapest nem azonos az országgal, 1956 pedig az egész nemzet forradalma volt.

Legutóbb a 2022-es országgyűlési választás előtt fél évvel, 2021-ben volt Budapesten október 23-án Orbán. Akkor Békemenetet is szerveztek, a Műegyetemtől vonult át a tömeg a Deák térre, a miniszterelnök a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél több tízezer ember előtt beszélt egy hatalmas színpadon.

Idén ugyan visszatér Budapestre Orbán, de egy jóval kisebb helyszínt választott a stábja, amit össze sem lehet hasonlítani a három évvel ezelőtti rendezvénnyel.

A Millenáris Parkban csak pár ezer ember fér el, de az az előnye megvan, hogy a szűkebb területen, jó szögből már ezt is be lehet mutatni tömegnek.

De vajon kiket engednek be? A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleménye szerint az ünnepség kiemelt meghívottjai a szeptemberi dunai árvíz elleni védekezésben részt vevők és családtagjaik lesznek. A miniszterelnök Facebook-posztjában azt üzeni a követőinek, hogy „találkozzunk október 23-án”. Megkérdeztük Havasi Bertalant és a KTK-t, hogy nyilvános lesz-e az esemény, és kell-e előzetesen regisztrálni. Cikkünk megjelenéséig erre nem kaptunk választ.

„1989-ben Orbán Viktor még szovjet katonákkal a háta mögött is elég bátor volt ahhoz, hogy százezrek előtt kiálljon a magyar függetlenség és a szuverenitás mellett. Ma már a TEK-kel a háta mögött sem akar október 23-án miniszterelnökhöz méltóan, nyilvános helyen megemlékezni az 1956-os hősökről és egyértelműen hitet tenni hazánk valódi szuverenitása és függetlensége mellett” – Magyar Péter már a kormányinfó közben ezzel csapta le a magas labdát a Facebookon, és már egy héttel a megemlékezés előtt úgy keretezi október 23-át, hogy a miniszterelnök fél kiállni nagyobb tömeg elé. A Tisza Párt elnöke úgy látja, a Fideszben attól tartanak, hogy még buszoztatással se lehetne összehozni pár ezer embert, Orbán Balázs nehezen kimagyarázható '56-os szavai miatt pedig szerinte még a saját szavazói is kifütyülnék a miniszterelnököt.

Magyar Péter október 5-én, a közmédia előtti tüntetésén jelentette be, hogy október 23-án a Bem József térre szervez megmozdulást. A Tisza Párt szimpatizánsai 15 órakor gyülekeznek a Bem-szobornál, és onnan vonulnak át a Széna térre, a Millenáris közvetlen szomszédságába. A két rendezvény résztvevői azonban aligha találkoznak egymással, Orbán ugyanis délelőtt 10:30-tól tartja a beszédét.

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón azt mondta, hogy a titkos belső felméréseik eredményeit látva nem aggódnak a Tisza Párt erősödése miatt. A nyilvánosságban megjelenő közvélemény-kutatások azonban azt mutatják: vészesen közelít a Tisza a Fideszhez. A Medián szeptemberi felmérése és a Závecz Research múlt pénteken publikált kutatása is azt mutatta, hogy már csak 4 százalékkal van lemaradva Magyar Péter pártja a Fidesztől a biztos szavazók körében. Az IDEA szerint ennél is szorosabb az állás, ők csak 2 százalék különbséget mértek a két párt között. Gulyás Gergely válasza minderre az volt, hogy a közvélemény-kutatásokat helyén kell kezelni, azok gyakran politikai érdekeket szolgálnak.

Egy ilyen politikai helyzetben a kormányzati oldalon úgy gondolhatták, hogy nem éri meg kockáztatni, és egy nagy utcai rendezvénnyel esetleg látványos vereségbe beleszaladni. A nemzeti ünnepek a politikai erők versenyéről is szólnak: ki milyen megmozdulást tud összehozni, melyik közteret foglalja el szimbolikusan, és hányan kíváncsiak a pártvezetők felszólalásaira.

Március 15-én már lehettek aggasztó jelek a Fidesz számára: bő egy évtized után úgy tűnt, Orbán Viktor elvesztette a mozgósítási versenyt.

Míg a miniszterelnök beszédére nem sikerült megtölteni a Múzeum körutat az Astoriától a Kálvin térig, a Tisza Párt Andrássy úti zászlóbontásán olyan sokan jelentek meg, amit ellenzéki megmozduláson nemigen láttunk az elmúlt években.

Nem sikerült megtölteni a Múzeum körutat Orbán Viktor március 15-i beszédére – Fotó: Fábián Tamás / Telex
Nem sikerült megtölteni a Múzeum körutat Orbán Viktor március 15-i beszédére – Fotó: Fábián Tamás / Telex

A választási kampányban aztán végképp elvesztette a köztéri jelenlétért folytatott küzdelmet a Fidesz. A miniszterelnök titokban járta az országot, és csak zárt körben buzdította a táborát. Magyar Péter ezzel szemben közel kétszáz településre jutott el, megtöltötte a vidéki városok főtereit, és olyan helyeken is tömegeket mozgatott meg, ahol évtizedek óta nem járt ellenzéki politikus. Az országjárás sikere konkrét számokban is megmutatkozott az EP-választáson.

Lázár János az augusztusi Tranzit Fesztiválon figyelmeztette is politikai közösségét, hogy sebességváltásra van szükség.

„Az lehetetlen, hogy a Fidesz elveszítse az utcát és a köztereket, és ezeket egy ellenzéki politikus uralja. Ki kell tudni, és ki kell merni állni”

– jelentette ki az építési és közlekedési miniszter, aki azért egy kicsit fényezte is magát. „Én hetven településen jártam a miniszterelnök kérésére, 36 helyen győzelem született.” Lázár a nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy a Fidesz sokszor zárt körben kampányolt, és a vitákat sem vállalták. „Ki kell állni, fel kell venni a kesztyűt. Nem szabad lemondani az emberek meggyőzéséről, és vállalni kell a vitát.”

A Fideszre leselkedő veszélyt Orbán Viktor is megérezhette, Kötcsén ugyanis a kiszivárgott információk szerint arról beszélt zárt körben, hogy Magyar Péter megjelenésével megváltozott a belpolitikai tér. Eddig azt lehetett mondani, hogy van a múlt és a jelen, és a választás tétje, hogy a múlt ne térjen vissza. 2026-ra viszont már az lesz a kérdés a miniszterelnök szerint, hogy ki milyen jövőt ígér. „A jövők versenyét kell megnyerni” – fogalmazott Orbán az Atv.hu információi szerint, és azt is hozzátette: ehhez harcos politikusokra van szükség. „Aki nem véres, az nem harcolt.”

Október 23-án már biztosan nem lesz véres senki a Fideszből. Nagyon úgy tűnik, hogy szinte fel se mennek a pályára, és átengedik a politikai terepet Magyar Péternek. Hozzá kell azonban tenni, hogy a következő választás másfél év múlva lesz, így bőven ráérnek a puskaporral. Jövő októberben, fél évvel a 2026-os parlamenti választás előtt már jóval súlyosabb politikai hiba lenne, ha Orbán megpróbálná letudni október 23-át egy kényelmes, zárt körű beszéddel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!