IDEA Intézet: Két százalékpontra csökkent a különbség a Tisza Párt és a Fidesz között

2024. október 16. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptemberben tovább nőtt a Tisza Párt támogatottsága, miközben a Fidesz-KDNP-é nem változott, így a hónap végére a Tisza-szavazók aránya már csak 2 százalékponttal maradt el a kormánypártokétól – írja közleményében az ellenzéki kötődésű IDEA Intézet, amely arra jutott, hogyha szeptember végén országgyűlési választásokat tartottak volna Magyarországon, akkor a DK és a Mi Hazánk is elérte volna a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, erre a kisebb pártok közül még az MKKP-nek lehetett volna kis esélye.

Ennél is izgalmasabb, hogy ebben az időszakban Magyarországon a Fidesz-KNDP-re a felnőtt népesség 28 százaléka szavazott volna, 26 százalék viszont a Tisza Párta adta volna le a voksát. Ez azt jelenti, hogy egy ősz eleji parlamenti választáson a kormánypártok a szavazatok 39 százalékát gyűjtötték volna be, miközben a Tisza Párt hátránya a biztos szavazó, pártot választani tudók között is csak 2 százalékpont lett volna (37%). Az eredmény csak egy kicsit tér el a Závecz Research legutóbbi felmérésétől. A Tisza támogatottsága szeptemberben a teljes népességben
és a biztos szavazók körében is 3 százalékponttal növekedett, miközben ebben az időszakban a kormánypárti szavazók hányada nem változott.

Az 1 százalékos szintet csak Momentum, a 2RK, a Nép Pártján és a Mindenki Magyarországa Mozgalom szavazóinak aránya érte el el a teljes népességben, viszont négy jelenleg még parlamenti képviselőkkel rendelkező pártnak, az MSZP-nek, az LMP-nek és a Párbeszédnek és a Jobbiknak még ennél is kevesebb szavazója volt ősz legelején.

Fotó: IDEA Intézet
Fotó: IDEA Intézet

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2024. szeptember 27. és október 7. között vette fel online kitölthető kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében. Az 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében
legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!