Lázár szerint a Fidesznek nem kellett volna titokban kampányolnia, az utcákat nem lehet átadni Magyar Péternek

2024. augusztus 24. – 19:27

Lázár szerint a Fidesznek nem kellett volna titokban kampányolnia, az utcákat nem lehet átadni Magyar Péternek
Lázár János a Tranziton 2024. augusztus 24-én – Forrás: Lázár János / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János vajon latte avokádó vagy birspálinka? Ha a latte avokádó a fővárosiakat és a fiatalokat szimbolizálja, a birspálinka meg a vidéki idősebb korosztályt. Erre kereste a választ a Pesti Srácok dolgozója, Kroó Zita a tihanyi Tranzit Fesztiválon szombaton.

De konkrét választ nem adott az építési és közlekedési miniszter, csak annyit, hogy jövőre lesz 50, és amikor Orbán Viktor a tusványosi fesztiválon a latte avokádóról beszélt, nem is értette.

„Amikor először hallottam a miniszterelnök beszédét, azt hitem, félrebeszél a melegben, nem gondoltam, hogy ez a két zagyvalék összejön egymással.”

Annyi azért kiderült, hogy otthon van 220 birsalmafája, amik a nagy szárazság ellenére is jól teremnek, ha jövőre is meghívják a fesztiválra, majd visz magával pálinkát is. Egyébként Lázár már annak is örült, hogy idén újra meghívták, és hogy „a 2022-es fellépése óta nem tiltották ki a Tranzitról”. Mint mondta: „komoly eredmény, hogy túlélték önök is, és még én is élek azóta”.

A miniszter szerint nyilvánvaló, hogy hosszú ideje van egy vidék-urbánus ellentét, a két területen eltér az emberek értékrendje, gondolkodásmódja, ő maga úgy érzi néha, mintha két országban élne egyszerre. Székesfehérvár fideszes – de a Fidesszel néha kritikus – vezetőjét, Cser-Palkovics Andrást latte avokádó polgármesternek nevezné, a kisebb falvak vidéki polgármestereit pedig birspálinkásnak.

Az önkormányzati és EP-választás eredményeit nézve Lázár szerint nekik nincs szégyenkeznivalójuk, elértek közel 45 százalékot a listás EP-választáson, ami „óriási eredmény”. Jó szívvel ajánlaná a megyei jogú városok listás választási eredményeit is (például Zalaegerszegen a 47 százalékot, Debrecenben a 40 százalékot, Kecskeméten a 38 százalékot), mert szerinte a 2026-os választásnál is ezeket kell majd figyelembe venni. Úgy, hogy közben ezeknek a városoknak szerinte más a társadalmi berendeződésük, ezekben erősebb a középosztály, több a liberális gondolkodású ember. „Fontos tanulság” Lázár szerint, hogy bár „bölcs és helyes a háború és béke kérdéseire építő központi kampány”, de mellette rá kell feküdni arra, hogy visszaszerezzék a városi középosztály bizalmát is, már ha az elveszett.

„Kétségtelen tény, hogy nem csak önépítő polgármesterekre van szükség, hanem arra is, hogy ez a politikai közösség meg tudja tartani 14 év után is a bizalmat”, ez pedig nehéz a miniszter szerint. „A Fidesznek fel kell szívnia magát, enerváltságnak nincs oka és helye” – mondta.

A Real Madrid átengedte a pozícióját

Ezután rátértek Budapestre. A moderátort meglepte, hogy Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, mert ő maga sokat tömegközlekedik, és olyankor „fura embereket” lát a buszokon. „Főleg, ha egyáltalán jön a busz” – mondta, mire a vicces kedvében lévő Lázár úgy kontrázott rá:

„Na, várjon, a vonat sem áll olyan jól, ne célozgasson! Nagy verseny ez, hogy Karácsony tudja rosszabbul megszervezni, vagy én, még nem is dőlt el.”

A moderátor ezt azzal nyugtázta, hogy Lázárnak azért még van másfél éve a MÁV kipofozására. (Közben szombaton síntörés miatt 1-2 órás késések voltak a Balaton déli partja felé, több száz utasnak kellett átszállnia pótlóbuszokra, miközben sokan a zamárdi Strand Fesztiválra szerettek volna eljutni.)

Ezután arról kérdezte Lázárt, hogy mi lehet az oka annak, hogy Karácsony nyert. „Mi az ő trükkje? Tényleg ez, hogy ilyen aranyos pofija van, ahogy azt elő szokták adni?” Lázár erre úgy reagált: „Vigyázzon, hogy ne hozzon hírbe. Férfiakkal semmiképpen.”

A miniszter szerint meg kell szokni a gondolatot, hogy Európában a nagyvárosok, a fővárosok sokkal nyitottabb, liberálisabb gondolkodásúak, nem feltétlenül szavaznak úgy, mint az ország nagy része. „Egy nemzeti elkötelezettségű, patrióta közösségnek mindig nehezebb pálya jut Budapesten” – summázta a helyzetet.

Ezután megdicsérte az általa hozott országbérletes rendszert, „ennek önmagában elégnek kellett volna lennie, hogy megnyerjék a választást”, meg annak is, hogy szerinte Karácsony Gergely nem csinál semmit. Mégis úgy döntöttek, hogy „a Real Madrid átengedi a pozícióját”, tehát visszaléptetik Szentkirályi Alexandrát.

Mindezek ellenére szerinte a Fidesz évtizedek óta a legjobb főpolgármester-jelöltet állította Szentkirályival, visszaléptetése pedig „kifejezetten nagy áldozat volt”, nem is értett vele egyet.

Egy „kiváló és felkészült jelölt volt”, Lázár úgy érzi, a következő években őt kell felépíteni, hogy egy jó és színvonalas ajánlat legyen a budapestieknek.

A visszaléptetéssel Lázár szerint 19-re lapot húztak, de „ahogy jól látom a mai nap eseményeit, az LMP erre rá is ment, lényegében kampó”. A párt társelnöke, Schmuck Erzsébet szombaton jelentette be, hogy otthagyja az LMP-t, ami mára már szerinte inkább egy Ungár-párt lett.

Ezután szokás szerint az LMP és a Fidesz közös jelöltjének, Vitézy Dávidnak is beszólt, aki néha bírálja a MÁV állapotát. „Nem mindegy, hogy valaki kezdő kisgyerekként foglalkozik a vonatozással, vagy valakire 4,5 millió ember utaztatása van rábízva” – ebben a képben Lázár az, aki közlekedési miniszterként az utasokért felel.

„Nem volna szép dolog politikai hullák sírján ugrálnom – gondolok itt az LMP-sekre és a Vitézy-projektre,

de mégiscsak elmondom, hogy én olyan ember vagyok, akinek mindenhol helyt kellett állnia, helyt is tudtam állni, mindenért meg kellett küzdenem. Ez az ifjú Vitézy mindent készen kapott lehetőségképpen – majdnem közlekedési miniszter lett, tálcán fel volt kínálva neki Budapest.” Mind a kettő Vitézyn bukott el Lázár szerint, aki az „ilyen ember” kritikáját nem veszi komolyan. Inkább azokét az utasokét, akik anyázós levelet írnak neki.

Az utcákat nem lehet átadni Magyar Péternek

Szóba került Magyar Péter is, Lázár szerint a 2026-os választási győzelemhez az is fontos lesz, hogy ezt a jelenséget megértsék. „Akik azt mondják, ezt szőnyeg alá lehet söpörni, nem számít, mert ez pillanatnyi hangulat, azok nagyot tévednek.

Az ellenfelet nem lehet alábecsülni, aki három hónap alatt 30 százalékos pártot épített fel, azt meg kell érteni” – mondta.

A miniszter szerint itt sebességváltásra és több energiára lesz szükség, mert a politikusok nem csak terméket, hanem élményt is árulnak. „Az lehetetlen, hogy a Fidesz elveszítse az utcát és a köztereket, és ezeket egy ellenzéki politikus uralja. Ki kell tudni, és ki kell merni állni. Én 70 településen jártam a miniszterelnök kérésére, 36 helyen győzelem született.” Lázár azt rosszallta a mostani kampányban, hogy a Fidesz sokszor zárt ajtók mögött kampányolt, nem engedtek be bárkit, csak regisztrációval.„A mieink sem kockáztatták meg a vitát. Ki kell állni, fel kell venni a kesztyűt. Nem szabad lemondani az emberek meggyőzéséről, és vállalni kell a vitát”.

Egyébként úgy látja, ha nincs Novák Katalin-ügy, nincs kegyelmi botrány, akkor Magyar Péter sem lenne. „Ez olyan helyzet, ami máig nincs jól feldolgozva. Nincs elvarrva a szál, ez becsületbeli ügy, a becsületünkön folt esett. Ez olyan seb, ami gennyed ott az ember lábán, és a lábat egyszer csak le kell vágni véletlenül, mert nem tudják megállítani a seb terjedését, és nem tudják meggyógyítani.”

A miniszter szerint „óriásit tévednek” azok, akik azt gondolják, hogy a Tisza Párt nem tud tovább erősödni, és nem tud majd 106 jelöltet állítani a 2026-os országgyűlési választáson.

Nem sikerült jól a fiatalítás

Lázár arról is beszélt, hogy a Fideszben próbálkoztak már egy generációváltás megszervezésével, „aztán az nem a legjobban sikerült, ahogy a Magyar Péter, Novák Katalin és Varga Judit sokasága mutatja. (…) Nem jó, ha nagyon fiatalon túl nagy felelősséget kap valaki, tapasztalat nélkül. Az rosszra vezet. És most, azt hiszem, eléggé megégettük az ujjunkat ebben a kérdésben.”

A miniszter szerint a jövőben már csak érdemalapon lehet majd a Fideszben előrehaladni, lépcsőről lépcsőre, step by step, nem pedig a kapcsolatokon keresztül.

Több Mészáros Lőrincet!

„Nem szabad kitérni a mészároslőrincezés elől sem” Lázár szerint, ez pedig feladatuk is lesz a következő két évben. Ő ugyanis arra jutott: „Nem az a baj, hogy van, hanem az, hogy kevés van belőle.”

Arról is beszélt, hogy a Fidesz politikusai a szuverenitásban gondolkodnak, meg abban, hogy a hazai tulajdonú cégekre továbbra is óriási szükség van. „Ma az ország legnagyobb munkaadója Mészáros Lőrinc, és jó munkaadó. Extrém jól tudnak vasutat építeni. Szíjj Lászlóra ugyanez vonatkozik az útépítésnél” – mondta.

Lázár szerint egyébként Magyarországon sok ember nagyon sok pénzt keresett a kormány gazdaságpolitikájával, minden megyében lát négy-öt erős vállalkozót, erre pedig „abszolút büszkének kell lenni”.

De szerinte az is elengedhetetlen lesz egy 2026-os Fidesz-győzelemhez, hogy „a NER győztesei visszafáradjanak a kasszához, és a közteherviselésből jobban kivegyék a részüket, mint eddig tették. És nem csak sportot és futballt kell támogatni, az nem lesz ide elég”. Azt mondta, az újgazdag vállalkozói rétegnek áldoznia kell iskolára, óvodára, kollégiumra, ezt pedig meg kell nekik tanítani a következő években.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!