Lázár János: Brüsszel azt kéri, hogy köpjünk egyet felfelé, és álljunk alá

2022. augusztus 27. – 18:27

frissítve

Lázár János: Brüsszel azt kéri, hogy köpjünk egyet felfelé, és álljunk alá
Lázár János a Tranzit fesztiválon – Fotó: Lázár János / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Tégláról téglára, a következő időszak állami beruházásai címmel tartott a miniszter előadást a tihanyi Tranzit rendezvényen. Hamar kiderült, hogy tégláról téglára nemcsak építeni, de bontani is lehet. Lázár mindenesetre 2025-ig ha nem is rombolást, de két szűk évet vár. Viszont az időszak alkalmas lehet arra, hogy sokkal jobb beruházási és építési környezet alakuljon ki, ahol kevesebből többet lehet létrehozni, és ahol a vállalkozók az államot sem fosztják ki.

Újra lehet-e, újra kell-e szabályozni a hazai építésügyet, az állami beruházásokat és a szektor közbeszerzéseit? Egészen biztosan, ám politikailag nem könnyű feladat. Hiszen olyan szektorról beszélünk, ahol leginkább a nagy neres cégek, az örökké győztes konglomerátumok ellen lehet megfogalmazni egy ilyen változtatást, de ha így van, akkor lesz-e egy ilyen munkának politikai támogatottsága?

Érdekes kérdések, nem véletlenül tűnt a Tranzit egyik legérdekesebb eseményének, hogy mit mond Lázár János építési és beruházási miniszter a tihanyi Tranziton. A politikus pedig „hozta magát”, jól adagolta a fontos bejelentéseket, a humort, a politikai családnak kedves bárdolatlan megjegyzéseket Brüsszelről és az ellenzéki politikusokról.

Hugyozás

A beszélgetés azzal a kérdéssel indult, hogy mennyiben más Lázár munkája 2014 és 2018 (amikor Miniszterelnökséget vezető miniszter volt), illetve a 2022 után kezdődő időszakban, amiről Lázár azt mondta, hogy nem lehet válogatni a feladatok közül, nem az a kérdés, hogy kinek mi az ambíciója, hanem az, hogy ki miben tud segíteni.

Akkora baj van, hogy érdemes félretenni a törtetést, és az előttünk álló kihívásokra érdemes összpontosítani.

Kormányzati szerepvállalásáról, aligha véletlenül eszébe jutott egy anekdota. John Fitzgerald Kennedy amerikai demokrata elnök némi meglepetésre korábbi ellenfelét, Lyndon Johnson szenátort kérte fel alelnöknek. Később sem volt jó a viszonyuk, sok mindenben különböztek, JFK egyszer megmagyarázta, hogy miért esett mégis rá a választása.

Sokkal jobb, ha Johnson kifelé hugyozik a sátorból, mintha befelé hugyozna.

Az aktuális feladat

Építési és beruházási miniszterként végzett feladatairól azt mondta, hogy

sok a feladat, mi fejlesztettük eddig a legjobban Magyarországot, mi költöttük a legtöbbet az ország fejlesztésére az uniós tagországok között. De most háborús infláció van, 10 ezer milliárd forintnyi beruházás van folyamatban. Ezek felülvizsgálata, konszolidálása és a rendrakás a feladatom. Ez más típusú munka, mint amit korábban csináltam, de Gulyás miniszter úr helytállt, jól elvagyok.

Mint megtudtuk, sokféleképpen emlegetik a feladatát, építési, rombolási, befagyasztási miniszternek is nevezhető egy jelenlegi építési miniszter, hiszen, tégláról téglára nemcsak építeni, hanem bontani is lehet.

Pénzügyileg szűk a cipő, tartalékot kell képezni. Mást kell csinálnunk. A libsi figurák nyomják azt a szöveget, hogy a háború nélkül is gond lenne.

Lázár szerint azonban nem lenne, ugyanis a háborúnak két komoly következmény van:

  • felment az energiaár, több ezermilliárd forint kell az MVM szubvenciójára,
  • óriási mértékben emelkedett a kamat, 4 százalék helyett 8-12 százalékon kell finanszírozni Magyarországot.

Folyamatban levő munkák, új beruházások

Ami elkezdődött, ami folyamatban van, azt be kell fejezni, torzó nem maradhat – vélte a miniszter, sem a magán, sem az állami építkezések nem állhatnak le. 15 százalékos infláció idején nagyjából 100 forinthoz 15-öt még hozzá kell tenni, ezt egyesével kell vizsgálni, ki akar becsapni minket, ki kaphat még pénzt.

Ami nem kezdődött el, azt viszont felül kell vizsgálni, el kell halasztani, 2100 milliárd forint infrastruktúra csúszik így. Az M7–Zalaegerszeg-szakasz, az M1–Esztergom, Bicske–Budapest, a Testnevelési Egyetem folytatása, ezek mind kuka.

270 projektről született döntés, és ez tételesen zajlik. Sok mindenre el vagyunk ígérkezve, mindet felül kell vizsgálni, strukturálni, kitárgyalni mindenkivel.

Ezek nem üdítő beszélgetések – mondta a miniszter,

vannak itt bencések, talán az atya is itt van, némi pénz reményében

2025-2026 előtt kapavágás sem lesz. Azzal nem lehet számolni, hogy a háborúnak gyorsan vége lesz.

Uniós források

Minden fideszes politikus számára szükséges egy kis brüsszelezés. Lázár a nekünk járó EU-s források kapcsán indult be. Azt a miniszter is elismerte, hogy komoly tétje van (23-25 milliárd euró) a tárgyalásoknak, nem kevés pénzről tárgyal Navracsics Tibor.

A forrás nekünk jár, Navracsics Tibor sokat tárgyal, csak az a baj, hogy a miniszter nem úriemberekkel tárgyal, hanem gazemberekkel, a lengyelektől azt kérték ezek a kedves, brüsszeli, kokainon élő emberek, hogy köpjétek le a magyarokat, tőlünk azt, köpjünk fel és álljunk alá, akkor kapunk pénzt.

Ha jönnek a források, nagyobb célokat lehet megfogalmazni: a miniszter azt szeretné, ha 2030-ban már nem éreznénk a különbséget, amikor valaki átjön Hegyeshalomnál, ne 80 százalék, hanem csak 50 százalék legyen az adósságunk, és sokkal nagyobb devizatartaléka legyen Magyarországnak.

A magyarok megsegítése

Lázár szerint a vállalkozókra kell építeni, az ősbűn a túlzott privatizáció volt, Ausztriában nem amerikai cégek, Németországban nem francia cégek építik az autópályát. A beszélgetés egy másik pontján szintén ősbűnként került elő Paks II. Na, nem maga a szerződés, hanem az, hogy Paks II. még nem készült el, akkor most nem lenne ennyire nehéz az energetikai helyzet. Az ugyanis nehéz, Lázár el is mondta, hogy nem biztos abban, hogy minden múzeum, uszoda és teniszpálya működni fog a télen.

A miniszter a protekcionista elképzeléseit is ismertette. Pozitívan látta a média, a bankok és az energiacégek magyarítását,

milyen jó, hogy most nem külföldi energiacégekkel kell a kompenzációs mechanizmusokról beszélni. Meg kell keresni azokat az ágazatokat, amelyeket még nemzeti kézbe lehet adni.

Jó példaként írta le a dohányipar átalakítását,

Magyarországon 2,5 millió ember dohányzik, évente 1000 milliárd forintot szívnak el, 100 milliárd az árrése, ez marad magyar trafikosoknál. Az építőiparban is ilyen politika kell, magyar vállalkozóknak kell kedvezni.

A miniszter deklarálta, hogy az a nyílt cél, hogy magyarok tervezzenek, magyarok kivitelezzenek, magyar építőanyagból.

Nagyon sok az import, ez gyengíti a forintot, rontja a külkereskedelmi mérleget. Az állami beruházásokról szóló törvény kedvezni akar a magyar vállalkozóknak, de nem vagyunk hülyék, védjük az államot is, nem hagyjuk magunkat kifosztani.

A törvényről megtudtuk, hogy a cél az, hogy minden olyan közbeszerzés legyen érvénytelen, ahol nincs két érvényes ajánlat. 330 olyan javaslat készül, amelynek az a célja, hogy kevesebb pénzből, jobb épületeket építsünk, fenntartható energiával.

Az építőipar 5000 milliárd forintot termel, 380 ezer ember dolgozik az ágazatban, ők döntően magyarok, többen dolgoznak, mint a mezőgazdaságban.

Vállaltan patrióta politikát folytatunk. Sok minden meg fog változni, mire újra lesz pénz, lesz egy jobbkész mechanizmus.

Főváros-vidék

Szóba került, hogy Lázár János mikor találkozik Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Mint hallottuk, lesz ilyen találkozó, de csak megfelelő előkészítés után.

Még nem csattant el a múzsa csókja, nem kaptam ihletet a találkozásra. A budapestiek jól fognak járni velem, a vidékiek meg még jobban. Velem általában jól szoktak járni. Többet költöttünk a fővárosra, mint vidékre, a budapestiek mindig megkapták azt, ami őket illeti.

– mondta a politikus.

Majd nagyszabású víziót vázolt. Mint elmondta, a Fidesz úgy tekint Budapestre, mint a nemzet fővárosára,

fideszesként alapvető érdekünk, hogy a főváros erős legyen, nem szabad elfogadni azt, hogy nem kapunk elég bizalmat, harcolnunk kell a fővárosiak bizalmáért. A Kárpátoktól északra a lengyeleknek, délre pedig magyaroknak kell dominálni a régiót, minőséggel, teljesítménnyel.

A Kárpátoktól délre Budapestnek kell lennie a legjobb városnak, régen a környék államaiból is nagyon sokan itt tanultak, Budapest szellemi súlyát emelni kell. De az igazságtalanságot nem szabad eltűrni, túl sok forrás került ide. Ne a vidéki ember legyen a vesztese a kormányzásnak.

Lázár János a beszélgetés során sok szellemes kiszólást is tett. Amikor beszélgetőpartnere véletlenül „miniszterelnöknek” nevezte, például kiszólt,

egy ígéretes pálya végét látjuk, hozzám még jöhet dolgozni, de csak titokban.

Ha azonban közben felmerült egy-egy ellenzéki politikus neve, akkor meghallgathattuk, hogy ők teljesen képtelenek lennének ebben a nehéz időszakban kormányozni, Márki-Zay Péterről pedig megjegyezte:

róla ne kérdezzen, áprilisban megvertem, többet nem akarok róla beszélni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!