A fideszes Cser-Palkovics András beleállt a kormányba a paksi forráselvonás miatt

2024. augusztus 14. – 20:15

Másolás

Vágólapra másolva

Váratlan helyről, a fideszes Cser-Palkovics Andrástól kapott kritikát szerdán a kormány, miután az érintettekkel való egyeztetés nélkül, egy kormányrendelettel elvette az atomerőművet és az onnan származó adóbevételeket Pakstól. A székesfehérvári polgármester az Indexnek azt mondta, a paksi iparűzési adó elvétele olyan alapvető szolgáltatásokat veszélyeztethet, mint például a bölcsőde, óvoda és a szociális intézmények működése.

„Semmilyen kormányzati intézkedéssel nem tudok egyetérteni, mely szinte egyik napról a másikra, egy költségvetési év közben, előzetes egyeztetés, konzultáció nélkül, egyoldalúan von el forrásokat egy vagy több önkormányzattól” – mondta Cser-Palkovics, aki szerint egy ilyen elvonás egy település működőképességét teheti kockára. Azt is szerencsétlennek tartja, hogy pár héttel a Fidesz vereségével végződő önkormányzati választás után jelentették be az intézkedést.

A polgármester azt is elmondta, évek óta szorgalmazza, hogy a kormánnyal közösen átbeszéljék az önkormányzati feladatellátási és finanszírozási rendszert, amely rég megérett már a reformra, és konkrét szakmai javaslatot is tett már a kormánynak a rendszer megreformálására. Cser-Palkovics amúgy általában nem rejti véka alá a kritikus véleményét sem, korábban beleállt már a szolidaritási hozzájárulás mértékébe, a Magyar Nemzetbe és a KDNP-be is.

Miután a kormány az önkormányzati választások után a semmiből teljes pénzügyi bizonytalanságba taszította az eddig jó anyagi helyzetben lévő várost, nem meglepő módon a városban szinte mindenki politikai bosszúként értelmezte a döntést, amiért júniusban leváltották a fideszes vezetést. Múlt kedden rendkívüli közgyűlést és tüntetést is tartottak az ügyben, erről itt írtunk bővebben. A még regnáló paksi polgármester a Telexnek azt mondta, sajnálja, de egyetért azzal, hogy elvonják a költségvetésük egyharmadát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!