Cser-Palkovics a szolidaritási hozzájárulásról: A mostani arány a szükségesen már rég túl van

2022. szeptember 29. – 11:41

frissítve

Cser-Palkovics a szolidaritási hozzájárulásról: A mostani arány a szükségesen már rég túl van
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy településen két személyt ismernek: a miniszterelnököt és a polgármestert. Egyikhez oda lehet menni, a másikhoz pedig nem” – mondta beszédében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének Gödöllőn tartott országos konferenciáján.

„Hasonló a településvezetők problémája.” Cser-Palkovics szerint a most felmerülő kérdéseket úgy kell számba venni, hogy az a települések összességét hogyan érinti. Beszélt a „nem kellően megbecsült békeidőkről" is, ami szerinte sokkal kevesebb problémát jelentett. „Volt akkor is, előtte is probléma, és az elmúlt években is sok olyan program volt, ami elősegítette a városokat.” Hozzátette azonban, hogy „kritikusan lehet szemlélni, hogy hol sikerült jól az átadás-átvétel". Szerinte az építésügyi döntések például az önkormányzatoknál sokkal jobb helyen voltak.

Cser-Palkovics szóba hozta, hogy az elmúlt évek „állandó válságot" jelentettek, és településvezetőként folyamatosan problémát kell megoldaniuk.

„A mostani ciklus válságmenedzsmentté kezd átalakulni, és nem is látok esélyt arra, hogy ez 2024 előtt megváltozna."

Szerinte az elmúlt években az előttük megjelenő problémák számát a közösségi média fel is erősítette, de ők korábban is az emberek közt mozogtak, így a probléma eddig is megtalálta őket. Az első nagy válságuk a pandémia volt. „Nem volt meg a recept, hogy mit kell csinálni, de mindig megtaláltuk az optimális megoldást, és pártállástól független is tudtunk beszélni a kérdésekről." A járvány után pedig következett a háború, amiről a polgármester azt mondta: „Hetek teltek el úgy, hogy mi kezeltük ezt a kérdéskört."

Fehérvár polgármestere szerint az önkormányzatiság cselekvőképességet jelent, ezért nem várhatják mindig máshonnan a megoldást, bizonyos dolgokat maguknak kell megoldani. „Viszont fontos, hogy ne mindig egyedül döntsünk, hanem egymásra támaszkodva." A problémák nagyon hasonlóak, „nagy csodát nem fogunk tudni tenni, de legalább együtt kell gndolkodni". Ezt a környezetvédelem kérdésétől kezdődően sok területre vonatkoztatta.

Fontosnak tartja, hogy a jövőben egy régiós megközelítést kell alkalmazni az önkormányzatoknál, amit „agglomerációs" gondolkodásnak tart. „Nem lehet egy várost közigazgatási határok közé bezárni, a szolgáltatásokat össze kell hangolni. Az önkormányzat és az állam, illetve önkormányzat és önkormányzat között is össze kell hangolni az intézkedéseket: példának hozta az egymással párhuzamosan közlekedő buszokat, ahol a lakó nem tud átszállni az egyik eszközről a másikra.

Szolidaritási hozzájárulás kérdése is előkerült. „A legnagyobb befizető szolidaritási hozzájárulás tekintetében Fehérvár.” Cser-Palkovics András fontosnak tartja a szolidaritási hozzájárulást, de a mostani arány a szükségesen már rég túl van. Elmondta, hogy ő már azzal is elégedett lenne, ha az általuk befizetett összeg legalább a régióban, a környező településeken lenne befektetve, ez segíthetne a szolgáltatások megosztásában is.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Valamilyen szinten kell működtetni”: közlekedés és közvilágítás

Az elszálló rezsiköltségek tekintetében két csoportot határozott meg a polgármester. Az egyik és legfontosabb csoport, amit „mindenképp működtetni kell”. Ide sorolta többek közt a bölcsődéket, óvodákat, szociális intézményeket. Ezen belül nyitott egy második csoportot is, amik azok a szolgáltatások, amelyeket „valamilyen szinten kell működtetni”, ide a közlekedést és a közvilágítást sorolta. Ezek azok, amiket mindenképp működtetni kell ahhoz, hogy a gazdaság ne sérüljön. „Ha az óvodás otthon marad, az egyik szülő is otthon marad, aki így nem megy dolgozni” – mondta.

A nagyvárosok esetében viszont szerinte rengeteg szolgáltatás van, ami hozzátartozik a város működéséhez, de nem elengedhetetlen: pl. a színház vagy az uszoda.

„Ezeket jelenleg segítség nélkül nem tudjuk majd üzemeltetni.”

Kiemelte, hogy Székesfehérvár sem tud majd mást tenni, nekik is be kell majd zárni ilyen intézményeket. Az Uniós forrásokról röviden annyit mondott, hogy, eltérőek a vélemények, hogy azok miért nem érkeztek, a lényeg, hogy megérkezzen.

Cser-Palkovics szerint a válságból következtetni kell arra, hogy mi lesz a jövőben. „A világ nem fog visszatérni oda, ahol korábban volt, meglepődnék ha az energiaárak visszamennének oda, ahol voltak”. A polgármester szerint eszerint kell gondolkodni a jövőre nézve, erről is beszélni kell. Szerinte nagyon komoly strukturális kérdések vannak, de jelenleg egy elvi kérdés a legfontosabb: az önkormányzatoktól mit várunk el? „Erős állam elképzelhetetlen erős önkormányzatok és települések nélkül.” Egy településen két személyt ismernek: a miniszterelnököt és a polgármestert. Egyikhez oda lehet menni, a másikhoz pedig nem – mondta a beszéd végén. A polgármester hozzátette, hogy nem jó érzés, hogy azt kell mondaniuk, hogy ez nem az ő hatáskörük. „Annál jobb egy településnek, minél több dologra tudják azt mondani, hogy megtudjuk oldani.”

Székesfehérvár kormánypárti polgármestere az elmúlt hónapokban őszintén beszélt az önkormányzatok helyzetéről. Cser-Palkovics korábban közzétette a fehérvári rezsiszámokat: akad olyan, ahol 23-szorosára nőhet a számla. De más ügyben is megszólalt: szerinte nem helyes önkormányzatoktól közterületeket elvenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!