Az ország legfideszesebb fesztiváljára már azok az ellenzékiek sem mennek el, akiket meghívtak

2024. augusztus 22. – 05:00

Az ország legfideszesebb fesztiváljára már azok az ellenzékiek sem mennek el, akiket meghívtak
Hollik István, a Fidesz akkori kommunikációs igazgatója vitázik Bedő Dáviddal, a Momentum képviselőjével a Tranzit Fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valaki rátekint a csütörtökön kezdődő Tranzit Fesztivál programjára, az rögtön észreveheti: a résztvevők között nincsenek ellenzéki politikusok. Pedig a Tranzit maradt gyakorlatilag az egyetlen olyan hazai politikai rendezvény, ahol a Fidesz politikusai hajlandók vitázni az ellenzékkel.

Már az erdélyi tusványosi fesztiválon is elég gyér volt az ellenzéki felhozatal, ott például Mesterházy Attila, Schiffer András és Molnár Zsolt képviselték az ellenzéket. A Tisza Pártot, a DK-t, a Mi Hazánkot, a Kutyapártot és a Momentumot meg sem hívták.

Bár a Tranzit az ország legfideszesebb fesztiválja, eddig azért voltak rajta politikai viták. Tavaly Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter vitázott arról, melyikük akar kislány lenni, a momentumos Tompos Mártont pedig kinevették, amikor az ukrán sikerekről beszélt a magyar parlamentbe frissen bekatapultált Hidvéghi Balázsnak.

A fesztivál szervezői viszont idén ezt írták: „A Tranzit Fesztivál mindig az érdemi viták otthona. Ez idén sem lesz másképp. Azonban – a korábbi évek gyakorlatától eltérően – most nem döntéshozók fognak vitázni, mert az ellenzéki pártok nem vállalták a vitát. Nemet mondott a felkérésre a DK, a Momentum, a Párbeszéd-Zöldek és a Tisza Párt több politikusa is.”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vitázik Márki-Zay Péterrel, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökével a Tranziton 2023. augusztus 25-én – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vitázik Márki-Zay Péterrel, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökével a Tranziton 2023. augusztus 25-én – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Szóval megkérdeztük ezeket az ellenzéki pártokat (és a többieket is), hogy miért nem lesznek ott idén augusztus 22–25. között a tihanyi Tranziton.

„A Tranzit Fesztivál gyáva volt meghívni engem az adófizetői pénzből rendezett kis házi fesztiváljukra, mivel félnek attól, hogy élő adásban szembesítem őket a propaganda-hazugságaikkal. Jeleztük feléjük, hogy bármelyik meghívott részt vesz a vitán, ha engem meghívnak. Erre már nem válaszoltak. :)” Ezt Magyar Péter írta a megkeresésünkre. Ez tehát azt jelenti, hogy bár valóban meghívtak politikusokat a Tisza Párttól a Tranzitra, az elnökét, Magyart nem, ezért a többiek sem mennek (mehetnek?) el.

„Igen, kaptunk meghívást az eseményre. Azonban tapasztalataink alapján csak értelmetlen és parttalan vitákat lehet folytatni a megjelölt fideszes politikusokkal, hiszen végig hazudnak, és a valós kérdésekre/problémákra/felvetésekre nem reagálnak. Ezért nem éltünk a lehetőséggel” – válaszolták a Momentumtól. Pedig tavaly még két képviselőjük is ott volt a Tranziton: Tompos Márton mellett Bedő Dávid is, aki Hollik Istvánnal vitázott.

A DK azt írta, „ahogy eddig, úgy a jövőben sem vesznek részt fideszes pártrendezvényeken”, mert nem akarják „összeorbánozni” magukat. Gyurcsány Ferencék egyébként évek óta tudatosan távol maradnak minden fideszes programtól, tavaly is hívták őket, tavaly sem mentek.

A Párbeszéd-Zöldek már nem zárkózott volna el ennyire. Azt írták, Barabás Richárd társelnököt valóban meghívták a Tranzitra, csak éppen „ebben az évben más elfoglaltsága miatt nem tud részt venni az eseményen. A társelnök ugyanakkor jelezte a szervezőknek, hogy jövőre szívesen részt venne a fesztiválon.” Így talán lehet azzal számolni, hogy jövőre egy párbeszédes felbukkan Tihanyban.

Idén nem hívták meg az LMP-t és a Jobbikot sem, pedig tavaly Lukács László György még arról vitázott a KDNP-s Rétvári Bencével, hogy kinek van több köze a KISZ-titkárokhoz.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Tusványos után a Tranzitra sem kapott meghívót, ahogy a Mi Hazánk sem. Toroczkai Lászlóék ezt azzal magyarázzák, hogy „a fideszes szervezők csak olyanokat hívnak meg, akik nem jelentenek konkurenciát nekik”.

A Tranzit egyébként nem egy fesztiváljellegű esemény, inkább politikusok vitáznak rajta (már ha van kivel), vagy épp előadásokat tartanak. Miniszterek és országgyűlési képviselők is jelen szoktak lenni. Tavaly kivételesen még Orbán Viktor is elment a Tranzitra, ahol aztán a kommunisták-liberálisok kapcsolatáról, álló cövekekről, nagy elődökről elmélkedett, meg arról, miért jó magyarnak lenni.

Orbán Viktor miniszterelnök felkészül a tranzitos beszélgetésére a megafonos Bohár Dániellel 2023. augusztus 25-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök felkészül a tranzitos beszélgetésére a megafonos Bohár Dániellel 2023. augusztus 25-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Az idei felhozatalban Bóka János, uniós ügyekért felelős miniszter, Hankó Balázs kulturális miniszter, Lázár János építési és közlekedési miniszter, Nagy István agrárminiszter, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Szijjártó Péter külügyminiszter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője fog beszélni.

Közülük is a nyilvánosságot évek óta kerülő Rogán Antal a legérdekesebb, aki a parlamentben is csak akkor szólalt fel öt év után, amikor a házszabály szerint már muszáj volt válaszolnia egy azonnali kérdésre. A miniszter viszont mindig szívesen beszél a Tranziton: két éve az ország jövőjéről és lehetőségeiről értekezett, tavaly a háború és békéről. Csak épp eddig mindezt szigorúan zárt körben tette: a beszédét sehol sem lehetett élőben követni. Egészen 2024-ig. Most ugyanis nagyon úgy tűnik, péntek délelőtt bárki élőben követheti a propagandaminiszter gondolatait arról, hogy milyen esélyei vannak a magyar gazdaságnak a veszélyek korában.

Bár szerettünk volna személyesen ott lenni a fesztiválon, a független sajtót évek óta nem engedik be a Tranzitra. Ahogy minden évben, úgy idén is próbáltunk regisztrálni, de a szervezők a szokásosat válaszolták: „A Tranziton médiapartnerekkel dolgozunk, ahogy már a tavalyi évben is, a rendezvény rajtuk keresztül nyilvános. Ezen kívül a délelőtti előadásokat és a legérdekesebb vitákat a Tranzit Facebook-oldalán élőben lehet követni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!