Orbán Viktor: A terv megvan, de még kell tíz év

2023. augusztus 25. – 17:27

frissítve

Orbán Viktor: A terv megvan, de még kell tíz év
Forrás: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a tihanyi Tranzit Fesztiválon szabadabban beszélt a kormány politikájáról. A miniszterelnök azt szeretné, hogy Magyarország gazdag, erős, biztonságos, tiszteletreméltó ország legyen. A terv megvan, de a megvalósításhoz kell még tíz év. A magyar kormány óriási külső erőkkel harcol Orbán szerint: a liberálisok uralják az intézményeket, az ellenzék többszörös erőfölényben volt 2022-ben, az Európai Unióban pedig a birodalmi gondolkodás hódít a britek kilépése óta. A cövek még mindig áll, olyannyira, hogy a végét sem látni.

Orbán Viktor nagyjából egy órát beszélt a Tranziton, de egészen kevés konkrétumot mondott. Elmélkedett a kommunisták-liberálisok kapcsolatáról, álló cövekekről, nagy elődökről, arról, miért jó magyarnak lenni, vagy arról, hogy „a választóvonal az ember megértésénél van”, de körülbelül négyszer felejtette el azt, hol is tart épp a gondolatmenetében, vagy azt, hogy lyukadt ki a beszédében oda, ahova.

Annyit azért mondott, hogy szerinte a konzervatívok még mindig hátrányban vannak, az ellenzék amatőr, míg ők profik, az EP-választásnak pedig az a tétje, hogy a harc színterét áttegyék Brüsszelbe. A tervei megvalósításához pedig még tíz év kell.

A mi szakmánkban nincs bizonyosság, valószínűségekkel dolgozunk – fogalmazott Orbán. Az intellektuális munkához szükség van egy látószögre, ezért érdemes szerinte néha felmenni a magaslesre, és szétnézni, hogy milyen lehetőségeket tartogat a jövő.

Arról is beszélt, hogy a magyaroknak van néhány erőssége, amit előnyre tudunk váltani. Ilyen például a sajátos kulturális identitásunk, a nyelvünk. „Amikor a magyar beszél, folyamatosan építkezik” – fogalmazott Orbán. Ilyen értelemben kreatívak vagyunk és gyorsak. A magyar művelt, bár ennek változó a színvonala – jegyezte meg.

Orbán a beszélgetés végén azt is mondta, hogy a politika hatalom, a hatalom pedig a közös cselekvés.

Ha az eddigieket elmondom bármilyen nemzetközi fórumon, kifütyülnek, lehurrognak, „moral insanity” – fogalmazott Orbán. „Tilos ezekről beszélni.” Azért kell a magyarokat is diszkreditálni Orbán szerint, hogy ne kelljen komolyan foglalkozni azzal, amit mondunk, mondván „bolond lyukból bolond szél fúj”.

Azt akarjuk, hogy Magyarország gazdag, erős, biztonságos ország legyen. Ehhez arra is szükség van, hogy minden ország adja meg a tiszteletet.

„Magyarország ma gazdagabb, erősebb és biztonságosabb, mint 13 évvel ezelőtt”

– jelentette ki Orbán. Ez a terv továbbra is működik, megvan, hogy szeretnék folytatni. Kell hozzá még tíz év a miniszterelnök szerint. Ha megkapjuk, meg is csináljuk – tette hozzá.

Orbán szerint azért jobb a mai Magyarország, mint a 2010 előtti, mert dolgozik egymillióval több ember, akik szülnek, dolgoznak, elvannak. Kis szerénységgel azt is mondaná, hogy „igyekszünk nem rosszul vezetni az országot. Ez jól van összerakva, nem hibátlan, nem is hiszem, hogy valaha hibátlan lesz. De össze van rakva, a szekér jó irányba mutat”, vannak is tervei, ezért kapják meg a bizalmat.

Orbán szerint az ukránok harcolnak, meghalnak, mi meg ehhez adunk pénzt, információt és fegyvereket, és akkor azt hisszük, hogy ezzel a stratégiával le lehet győzni az oroszokat, de szerinte nem. Új stratégia nincs, de amúgy is „vannak kétségei”, hogy más stratégiával amúgy le lehet-e győzni az oroszokat. Katonákat senki sem akar küldeni, aki akar is, nem meri bevallani. „Az idő megy, minden nap meghal 600-800 ember”, ez pedig szerinte olyan hadászati-politikai-stratégiai hiba, amiért mi is óriási árat fizetünk, de az ukránok a legnagyobbat.

Orbán készült arra, hogy a háborúról is beszélnie kell, hozta a jegyzeteit magával a Tranzitra.

Majd elismételte, hogy a háborút meg kell állítani, de ehhez tűzszünet kell, azalatt meg lehet béketervet csiholni.

„Most, hogy itt ülünk, meghalt egy tucatnyi ember, míg én beszéltem”, mondta Orbán, aki szerint borzalmas dolgok történnek a háborúban, amiket már el sem lehet képzelni, közben „okoskodunk itt a háború mindenfajta összefüggéséről”.

Amíg a britek részei voltak az Európai Uniónak, a nemzetállamok koncepcióját nagyjából azonos súllyal képviselték, mint a birodalmi törekvéseket a német-francia tengely – folytatta Orbán. A britek kilépése után azonban az uniós intézmények jogállamiságra hivatkozva folyamatosan veszik el a nemzetállamoktól a szuverenitás fontos elemeit. A miniszterelnök úgy látja, elbillent az unió korábbi konstrukciója, és háttérbe szorultak a nemzetállamok.

Arról beszélt Orbán, Magyarország nemzetállami alapon védekezik, és az EP-választás tétje pedig, hogy a harc színterét áttegyék Brüsszelbe, és helyreállítsák a megbillent egyensúlyt. Az Európai Egyesült Államok koncepciójával a magyarok nem járhatnak jól – tette hozzá Orbán.

Orbán a jövő nyári EP-választásokról is szót ejtett, amikhez szerinte „annyiszor fűztünk már hamis reményeket”, mert mindig abban reménykedett, hogy a „balliberális Európából birodalmat építeni akaró erőt megszorongatják”. De az Európai Néppárt szerinte nem teljesíti a küldetését, „ellógja a melót”, nem építi fel a másik lehetőséget, alternatívát.

Forrás: Orbán Viktor / Youtube
Forrás: Orbán Viktor / Youtube

Orbán szerint a jobboldal sem hibátlan, „van itt is minden fű, fa, virág”, de „a mi tettünk 2002 után az volt Magyarországon”, hogy ők felépítették az erős jobboldali egységet. Ehhez pedig vállalták, hogy kritizálni fogják őket, de „akkor vagyunk jó pályán, ha csupa rosszat írnak rólunk”.

Ilyen jobboldali egységet kell szerinte az unióban is felépíteni, erre pedig szerinte sokkal több esély van, mint öt vagy tíz éve.

A '68-asok kiadták azt a jelszót, hogy menetelés az intézményekbe, és elfoglalták azokat az intézményeket, ahol a gondolatokat formálják – mondta a miniszterelnök. A NATO is ludas ebben szerinte: egyezséget kötött több kormánnyal, hogy a katonaság, az igazságszolgáltatás a konzervatív oldalé, a gondolatformálás intézményeit pedig megkapta a baloldal. A konzervatívok nem mérték fel akkor Orbán szerint, hogy ennek óriási következményei lesznek.

A '68-asok elfoglalták az intézményeket, és a mai napon ők vannak hatalmon sok országban. Orbán felidézte, hogy amikor a Fidesz 2002-ben kikapott az országgyűlési választáson, akkor sokan arra figyelmeztették: „1998 és 2002 között kormányon voltunkk, de hatalmon nem”. A hatalom továbbra is a baloldal kezében volt, mert történelmileg ők uralták a gondolatformálás fő intézményeit – például a médiát – Magyarországon.

Orbán szerint Magyarországon jelenleg az a helyzet, hogy „ha felemelik a kezed a meccs végén, ahhoz két dolog kell: hogy te jó legyél, a másik meg nem”.

Olyan pedig a világtörténelemben nincs, hogy kap valaki nyolc évet a kormányzásra, és közben „minden szétesett”, meg olyan sem, hogy 2009-ben vagyunk, és „casting van. Chaplin kutya füle” ehhez képest.

A történeti olvasmányaiban azt tapasztalta Orbán, hogy a legizgalmasabb viták a 19. században liberálisok és konzervatívok között zajlottak. A 20. században aztán megjelent a fasizmus és kommunizmus, és ezt látva a liberálisok és konzervatívok szövetséget kötöttek egymással.

Konzervatív-liberális szövetség az egyik oldalon, fasiszta-kommunista szövetség a másik oldalon

– tartott kis történeti áttekintést Orbán.

A totalitárius rendszrek bukása után aztán liberálisok hamar rájöttek Orbán szerint, hogy visszatér a történelmi vita a konzervatívokkal, és villámgyorsan elfoglalták az intézményeket, hegemón pozícióba jutottak az egyetemeken, a médiában.

A konzervatívok örömködtek, hogy vége a kommunizmusnak, és mire észbe kaptak, a másik oldal már régen megszervezte magát – fogalmazott a miniszterelnök. Jó tíz éves hátrányban vannak a konzervatívok szerinte. A liberálisok világszerte nagy erőfölényben vannak, ám Magyarország egy kis sziget, itt a konzervatív oldal van stabil erőfölényben.

Orbán szerint ahhoz tudni kell gondolkodni, hogy az olyan bonyolult kérdésekre válaszokat tudjunk kapni, minthogy a ma látott rendszereket, a mai ellenfeleket össze lehet-e vetni korábbi időszakokkal. Ehhez pedig „fontos, hogy olyan helyre menj, ahol egész nap okos emberek között lehetsz”, az ő fiatalkorában, nyolcvanas években pedig sok okos emberrel lehetett találkozni. Orbán szerint a liberálisokkal azért van nehéz dolguk, mert első blikkre nagyon különböznek a kommunizmustól, de aztán meglepődik az ember, amikor azt látja, hogy a kommunizmus összeomlása után a kommunisták nagy része liberális lett. Annak megértéséhez, hogy ez miért alakult így, ahhoz pedig okos emberekkel kell beszélgetni.

Forrás: Orbán Viktor / Youtube
Forrás: Orbán Viktor / Youtube

„A választóvonal az ember megértésénél van”, fejtegette tovább a gondolatait Orbán, aki szerint a mai világban a „liberálisok és a velük lévő baloldal határozottan azt mondja, az életben egyetlen fontos dolog van, te magad, ebből kell mindent megérteni”. Ennek pedig nagy politikai tábora van a nyugati világban Orbán szerint.

A másik felfogás az emberről, ami a jobboldali-konzervatív, meg azt mondja, vannak a világban fontosabb dolog az egyénnél: család, haza, Isten és a vele való kapcsolat. Meg az, hogy „a nálad fontosabb dolgot hogy akarod szolgálni”.

„Én szeretek a magyar flow-ban lenni” – mondta Orbán a magyarságról. Ezt mindenkinek tisztáznia kell magában szerinte, és mindenki másként éli meg a magyarságát: van aki patetikusan, míg van aki humorosan.

Sokféleképpen lehet magyarnak lenni, de magyarnak lenni nem véletlen, hanem feladat, küldetés

– jelentette ki a miniszterelnök.

Azt is mondta, hogy más magyarnak lenni, mint például angolnak vagy németnek, hiszen mi jóval kevesebben vagyunk. Ahhoz, hogy a magyar nyelv fennmaradjon, legyen, aki olvas Kosztolányit, Babitsot, magyarnak kell lenni – magyarázta Orbán Viktor. Egy másik példával élve: az embernek a kertjével szemben kötelességei vannak, azt művelni kell. A kert a Kárpát-medencét jelentette a miniszterelnök hosszan kifejtett gondolatmenetében.

De a lényeg: ha sokan lesznek, akik így gondolkodnak, akkor nem csak 11 évig áll a cövek.

Még nem került nyilvánosságra a titkosszolgálati vizsgálat összes adata az ellenzék kampányfinanszírozásáról, de Orbán már most kijelentette, hogy az ellenzék többszörös előfölényben volt a 2022-es választáson: a média- és pénzügyi fölénnyel is meg kellett küzdenie a Fidesznek.

Orbán szerint ők úgy gondolnak, itt egy közösség, vannak adottságai, céljai, ehhez képest kell alakítani a kapcsolatokat, így aztán a nemzetközi erők Orbánékat nem találják meg, mert ők az ellenségeik, hiszen őket nem tudják irányítani vagy megvenni. Ezért mennek ezek a nemzetközi erők, például Soros Györgyék az ellenzék irányába, akik többszörös erőfölényben voltak 2022-ben. De mindhiába, mert „négyszer jól kupán parittyáztuk az ellenzéket”.

„Az ellenzékről akarunk beszélni, szép nyári estén?” – kérdezett vissza Orbán, miután az ellenzékről kérdezték őt. A miniszterelnök szerint a fociban is úgy van, hogy az amatőröket a profiktól világos vonal választja el: az amatőröknek bedobsz egy labdát, ők összevissza futkároznak majd, a profik viszont oda futnak, ahol majd a labda lesz. Ez a különbség Orbán szerint a kormányzópárt és az ellenzék között, mert a kormánynak van taktikája, stratégiája, ismeri az összefüggéseket, „mint egy hadrendben meg kell tervezni” a rendszert.

Előbb-utóbb minden korszakban létrejön egy nagy nemzeti kormány – mondta Orbán a Fidesz 13 éves hatalmáról.

Így volt ez szerinte Tisza Kálmán idejében, majd az első világháború előtt Tisza István korszakában. Bethlen István pártja folytatta, és a második világháború után is ez történt volna szerinte a Kisgazdapárttal, ha a kommunisták nem számolják fel a pártokat és a demokráciát.

Orbán arról beszélt, lát rokonságot az akkori törvényszerűségek és a mostani helyzet között. Ugyanúgy óriási külső erőkkel harcolunk, és ilyenkor az emberek ösztönösen az egységes erőhöz húznak, ahhoz a párthoz, amely a magyar emberek érdekeit képviseli.

Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy nem példátlan magyar jelenség, hogy egy kormány több cikluson keresztül vezeti az országot. Az európai politikából a Bajor Keresztényszociális Uniót (CSU) említette.

„A kétharmad áll, mint a cövek” – fogalmazott Orbán Viktor 2012-ben, amikor utoljára járt a Tranzit Fesziválon. Most azt mondta, a cövek még mindig áll, olyannyira hogy a végét sem látni.

Forrás: Orbán Viktor / Youtube
Forrás: Orbán Viktor / Youtube

Így vitázott péntek délután Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester az ország legfideszesebb fesztiválján, a Tihanyban tartott Tranziton. A miniszter és a polgármester a „Merre tovább, melyik úton? Vita az ország helyzetéről” címmel beszélgetett egy órát, de inkább volt szó köztük ide-oda guruló pénzekről, kínai vakcináról és Kaleta Gáborról, miközben igazi presztízsvendég hallgatta őket az első sorból: a már fideszes Győzike. A miniszter és a polgármester vitájáról itt írtunk bővebben.

Az elmúlt években szinte teljesen kerülte a nyilvánosságot Rogán Antal, a parlamentben is öt év után csak akkor szólalt fel, amikor a házszabály szerint már muszáj volt válaszolnia egy azonnali kérdésre.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egy helyen azonban mindig szívesen beszél: a Fidesz egyik legfontosabb közösségi-politikai rendezvényén, a tihanyi Tranzit Fesztiválon. Tavaly az ország jövőjéről és lehetőségeiről értekezett, idén pedig

Háború és béke címmel tartott előadást az ország gazdasági helyzetéről péntek délelőtt.

Hogy miről volt szó, azt nem tudni, a rendezvényre ugyanis nem engedték be a független sajtót, Rogán előadását pedig rejtélyes okokból sehol nem közvetítették, és a fideszes média sem számolt be róla.


Hetekkel ezelőtt szerettünk volna regisztrálni a Tranzit Fesztiválra, hogy Tusványoshoz hasonlóan élőben tudósíthassunk többek közt Orbán Viktor előadásáról.

A szervező Kommentár Alapítvány azonban azzal válaszolta lapunknak, hogy

„a Tranziton médiapartnerekkel dolgozunk, regisztrációt csak nekik tudunk biztosítani”.

Azt ígérték, hogy a legérdekesebb vitákat, előadásokat a Tranzit Facebook-oldalán élőben közvetítik. Tavaly is hasonló indokkal utasították vissza a regisztrációnkat, a legfontosabb beszélgetésekről akkor itt számoltunk be.

„Újabb és újabb nemzedékek számára ad egy olyan közösségi élményt, amely a politikai közösséghez való tartozás tudatát erősíti” – mondta L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója a Tranzit Fesztiválról, amely 2009 óta az egyik legfontosabb fideszes politikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

A fesztiválon évről évre több miniszter is fellép, Orbán Viktor azonban nagyon régen, 2012-ben szerepelt utoljára a Tranziton. A Hvg.hu akkori tudósítása szerint arról beszélt többek közt a miniszterelnök, hogy csak azt a gazdaságpolitikai irányt tartja lehetségesnek, amelyet kormánya választott. „Az irány felülvizsgálata szükségtelen, sokkal inkább a kitartás mellett vagyok” – fogalmazott Orbán.

Orbán Viktor a kőszegi Tranzit Fesztiválon 2012. augusztus 25-én – Fotó: Burger Barna / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán Viktor a kőszegi Tranzit Fesztiválon 2012. augusztus 25-én – Fotó: Burger Barna / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Amikor járvány miatt 2020-ban elmaradt Tusványos, a terv az volt, hogy Tihanyban szűkebb körben tartja meg Orbán a szokásos nyári beszédét. A tihanyi fesztivál egyik szervezője azonban az utolsó pillanatban elkapta a vírust, és lefújták az egész rendezvényt.

Orbán idén a megafonos Bohár Dániellel fog beszélgetni az ország előtt álló feladatokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!