Márki-Zay: Ha Gulyás kislány akar lenni, támogatom! – Gulyás: Ha Márki-Zay emu akar lenni, még nem lesz az

Legfontosabb

2023. augusztus 25. – 16:28

Márki-Zay: Ha Gulyás kislány akar lenni, támogatom! – Gulyás: Ha Márki-Zay emu akar lenni, még nem lesz az
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter vitázik a Tranziton 2023. augusztus 25-én – Forrás: Tranzit / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter: „Ha ön holnaptól azt mondja, kislány akar lenni, én támogatom.”

Gulyás Gergely: „Ha polgármester úr azt mondja, hogy holnaptól emu akar lenni, attól még nem lesz emu.”

Így vitázott péntek délután Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester az ország legfideszesebb fesztiválján, a Tihanyban tartott Tranziton.

Ez egyébként nem egy fesztiváljellegű esemény, inkább politikusok vitázgatnak rajta vagy tartanak előadásokat. A Telex személyesen is ott akart lenni az eseményen, meg is próbáltunk regisztrálni rá, de azt a választ kaptuk, hogy „a Tranziton médiapartnerekkel dolgozunk, regisztrációt csak nekik tudunk biztosítani”. Ez azt jelenti, hogy a Hír Tv-n lehet értesülni arról, mi hangzott el ott, de a kormánypárti és ellenzéki garázsvitákat a fesztivál Facebook-oldalán élőben is közvetítik.

A miniszter és a polgármester a „Merre tovább, melyik úton? Vita az ország helyzetéről” címmel vitázott egy órát, de inkább beszéltek ide-oda guruló pénzekről, kínai vakcináról és Kaleta Gáborról, miközben igazi presztízsvendég hallgatta őket az első sorból: a már fideszes Győzike.

Győzike az első sorban – Forrás: Tranzit / Facebook
Győzike az első sorban – Forrás: Tranzit / Facebook

De vissza a kislányokhoz! A téma a melegellenessé eltérített pedofiltörvénnyel jött fel, amit Márki-Zay szerint a kormány hiába hozott meg, amíg például „Kaleta Gábor még mindig szabadlábon van. Amíg a fideszes pedofiloktól nem tudják megvédeni a gyerekeket, addig semmilyen törvény nincs rendben” a polgármester szerint. Gulyás erre azt mondta, ő egyetért abban, hogy „a bíróság döntése felháborító és elfogadhatatlan” a Kaleta-ügyben, de a bíróságot nem a magyar kormány irányítja vagy befolyásolja. A volt perui nagykövet felfüggesztett szabadságvesztést és alig több mint félmillió forintos pénzbüntetést kapott a pedofilügyéért.

Kifütyülések, nevetések, aberrált dolgok

Valamennyire a jövőbeni célok azért szóba kerültek. Gulyás röviden azt mondta, ők az EP-választásokat akarják megnyerni, mire Márki-Zay csak egyetérteni tudott: „a Fidesz meg is fogja nyerni. Én már most kihirdetem az eredményt, a legtöbb képviselője a Fidesz-KDNP-nek lesz”. Ez nagy tapsot váltott ki a közönségből, ami egyébként nem meglepő: a fideszesek fesztiváljára főleg fideszesek ülnek be, a polgármesternek kevés támogató jutott.

Ez el is hozta azt a helyzetet, hogy a vita egy pontján a közönség nem hallgatta elég türelmesen Márki-Zay-t, mire ő azt mondta, „ez jellemzi a közönség színvonalát” – erre viszont kifütyülést és nevetést kapott cserébe a közönségtől.

A hódmezővásárhelyi polgármester arról is beszélt, hogy pártjával, a Mindenki Magyarországa Néppárttal ők „a Szent István-tervet akarják végrehajtani”, nem pedig „bukott politikusokat, keleti diktátorokat” Magyarországra hívni. Azt is mondta – a közönség nagy mulattatására – hogy a pártjával ők keresztény-konzervatív elveket fognak vallani, hiszen „sokkal régebb óta vagyok keresztény és konzervatív, mint a Fidesz”, és

„más politikusokkal ellentétben én nem váltogatom az ideológiámat, mint az alsóneműt, és nem építek fasiszta államot”.

Programjuk első lépését szerinte már meg is tették: „csökkentjük a pedofiltámogatók számát Magyarországon” – ezzel utalt arra, hogy a Hír Tv az első napja után kirúgta Pálffy Istvánt, miután azt mondta Márki-Zay-nak élő műsorban, hogy bizonyos türelemmel kell lenni a pedofília mint betegség iránt. Erre a polgármester semmilyen reakciót nem kapott a közönségtől.

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Ha már választások. Nem csak az elkövetkező választások, de a már elmúlt országgyűlési választás is szóba került, amiről Márki-Zay egyszerűen azt mondta: az emberek 2022-ben „a migránsbetelepítő, aberrált, bűnöző pártra szavaztak, csak nem tudták”, hiszen „Göbbels majdnem olyan hatékonyan befolyásolta a német népet, mint az önök propagandája”.

Megpendítette azt is, hogy ő bár egy százalék esélyt látott rá, mégis megpróbálta legyőzni a Fideszt, mire

Gulyás úgy replikázott: „én biztatnám az ellenzéket, mert attól, hogy önnek nem sikerült, másnak még sikerülhet”.

A pénzek is gurultak mindenfelé a vitában: Márki-Zay Péter szerint az eurók, a rubelek és a jüanok gurulnak Orbán Viktor felé, Gulyás szerint meg a dollárok a hódmezővásárhelyi polgármester felé. Márki-Zay erre úgy reagált a CÖF-re utalva, hogy az elkövetkező kampányban „állami cégek által kamuszervezeteknek juttatott pénzt sosem fogunk elfogadni”. A korábban, még mozgalomként kapott pénzről azt mondta: azt nem fogják – nem tudják – felhasználni jövőre a kampányban, mert a pártja azt a törvények szerint már nem használhatja fel.

Ukrajna biztosan hálás Orbánnak

Nincs vita 2023-ban háború nélkül, ami röviden itt is szóba került. Gulyás szerint több esély van arra, hogy jövő tavasszal-nyáron még tartani fog az orosz-ukrán háború, mint arra, hogy nem. A miniszter szerint az nem vitás, hogy az orosz agresszió durván megsérti a nemzetközi jogot, ahogy az sem, hogy a magyar kormány „jelentős, tiszteletreméltó humanitárius segítséget adott Ukrajnának”.

Márki-Zay egyetért abban, hogy azonnali tűzszünetre és békére van szükség, majd arról beszélt: „biztos hálás Ukrajna, hogy Orbán Viktor az összes szankciót megszavazta kivétel nélkül”, és hogy Magyarországon keresztül fegyverek, drónok, harckocsik mennek Ukrajnába.

Gulyás erre úgy reagált: az szerinte nem igaz, hogy ők megszavazták a szankciókat, csak „nem tették lehetetlenné a szankciók hatálybalépését”.

Márki-Zay szerint a kettő ugyanaz, Gulyás szerint maximum a polgármester világában, de amúgy nem.

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Ezután belementek egy rövidebb szájkaratéba arról, hogy a kormány mennyiért szerezte be a kínai vakcinákat. Márki-Zay szerint sokkal többért, mint a Pfizert; legalább kétszer annyiért, mint Szenegál. Erre Gulyás így reagált: nem gondolta, hogy 2023 nyarán ez lesz a legfontosabb téma, de ő úgy emlékszik, hogy az orosz vakcina volt nekik a legolcsóbb, aztán a Pfizer, majd „valamivel – kevéssel – volt drágább a kínai”. A következő pillanatban már átugrottak a lélegeztetőgépek számára, amiből a polgármester szerint a kormány túlvásárolta magát. Gulyás azt mondta, „a prognózis valóban pontatlan volt” arról, mennyi kell a gépekből, mindenesetre „örüljünk annak, hogy egy részét feleslegesen szereztük be”.

A vita végén Márki-Zay-tól azért egy dicséret is elhangzott: szerinte ugyanis Gulyás Gergely „az egyik legtisztességesebb miniszter a kormányban – ez nem nagy szó, de mégis. Hozzá nem kapcsolódnak korrupciós botrányok”. Gulyás szerint Márki-Zay csak zavarba hozza őt azzal, hogy a vita végén megdicséri, de ő már nem osztogatott szép szavakat a polgármesternek.

Idén kivételesen Orbán Viktor is ott lesz a Tranzit fesztiválon, a miniszterelnök péntek este vesz részt egy beszélgetésen, amit a Telex percről percre tudósít. Rogán Antal viszont szigorúan zárt körben beszélt a háborúról és békéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!