A tényezőnek számító ellenzéki pártokat nem hívták meg Tusványosra, 2010-ben ragadtak a szervezők

2024. július 25. – 05:15

A tényezőnek számító ellenzéki pártokat nem hívták meg Tusványosra, 2010-ben ragadtak a szervezők
Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták elnöke és Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő Tusványoson 2024. július 24-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mesterházy Attila, Schiffer András és Molnár Zsolt képviseli az ellenzéket a tusványosi fesztiválon idén. Előbbi kettőnek semmilyen formális politikai tisztsége nincs már, Mesterházy tavaly alapított pártja még egyetlen választáson sem indult el, Schiffer pedig évek óta már csak a partvonalról szakért.

A fesztiválon minden évben van pártpolitikai kerekasztal-beszélgetés. Az elmúlt évek vendégeit végigböngészve gyorsan szemet szúrhat, hogy ezeken az ellenzékből csak az MSZP, az LMP és a Jobbik jelent meg. És ez idén sincs másként. Kormánypárti oldalról Deutsch Tamás (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP), az ellenzékből pedig Molnár Zsolt (MSZP), Kanász-Nagy Máté (LMP) és Lukács László György (Jobbik) lesz ott a csütörtök délutáni beszélgetésen.

Olyan mintha csak 2010-ben ragadtak volna a tusványosi fesztivál szervezői, hiszen akkor ez a hármas volt az ellenzék meghatározó ereje. Közben pedig nem kapott meghívót a fesztiválra a mostani EP-választáson 30 százalékot elért Tisza Párt, mint ahogy a DK, a Mi Hazánk, a Kutyapárt és a Momentum sem. Kíváncsiak voltunk, hogy miért nem találkozhatunk velük Tusnádfürdőn.

„Nem mernek elhívni” – mondta Magyar Péter a Telex hétfői élő műsorában. A Tisza Párt elnöke szívesen részt vett volna a rendezvényen, akár egy főzőműsorban is kész lett volna beszélgetni fideszes politikusokkal, még ha az utolsó pillanatban is szóltak volna neki. Magyar szerint érdekes, hogy a többi ellenzéki pártot szívesen látják a fideszes rendezvényeken, a Tranziton, az MCC Feszten, és „velük kedélyesen beszélgetnek” a kamerák előtt. „Vajon miért van az, hogy Magyar Pétertől és a Tisza Párttól félnek? Csak nem azért, mert ez egy valódi ellenzéki párt, és nem fogná vissza magát, és élő adásban olyan dolgokat mondana, amelyek eljutnának kormánypárti szavazókhoz, ami kellemetlen lenne?” – kérdezte.

„A Demokratikus Koalíció ahogy eddig, úgy a jövőben sem vesz részt fideszes pártrendezvényeken” – válaszolták a párttól. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője Facebookon azt írta: a DK-nak elvi kérdés, hogy akkor se jönnének el Tusványosra, ha meghívnák őket, mert nem akarnak „biodíszletként szolgálni egy olyan rendezvényen, amely megint ártani fog Magyarországnak, és szánalmassá teszi az ellenzéket. (…) Nem orbánozzuk össze magunkat. Nem mutatkozhatunk olyan környezetben, ahol az európai egységet támadják, ahol Putyin lekötelezettje osztja az észt”.

„Idén sem hívtak meg senkit a Mi Hazánktól, mivel a szervezők általában olyan pártokat szoktak hívni, amelyek nem konkurenciái a Fidesznek, így most Mesterházy Attila pártját, a Jobbikot és az LMP-t” – válaszolta Toroczkai Lászlóék pártja.

A Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig azt írta: ahogy eddig, úgy idén sem kaptak meghívást a fesztiválra.

De mi ennek az oka? Megkérdeztük a fesztivál egyik szervezőjét, Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselőt Tusnádfürdőn. Azt mondta: „nem volt olyan megfontolás” a szervezésben, hogy ne hívják meg azokat a pártokat, amiknek kimutatható társadalmi támogatottsága van. Már csak azért sem, mert szerinte „ma már nagyon nehéz megmondani, hogy melyik ellenzéki pártnak milyen támogatottsága és befolyása van. "Pár évvel ezelőtt az MSZP például lényegesen nagyobb befolyással rendelkezett, mint most”. Az invitálásokat pedig „részben az elmúlt évek tapasztalatai, az együttműködések, a létező kapcsolatok befolyásolták”.

Németh szerint ők arra próbáltak törekedni, hogy

„jelenjenek meg azért olyan nem fideszes, karakteres hangok, politikusok a táborban, akik talán ellenzékinek minősíthetők, nem feltétlenül a szervezeti delegáció értelmében”.

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, Őrsi Gergely II. kerületi polgármester vagy épp Schiffer András, az LMP korábbi elnöke Németh szerint meg tudnak szólaltatni egy másfajta gondolkodást. "A mi részünkről igazán ez a cél. Ez nem egy választási fórum, nem egy olyan belpolitikai csatatér, mint amivel Magyarországon rendelkezünk”, mondta.

Németh szerint mindenki olyan rendezvényt szervez a Kárpát-medencében, amilyet akar. Azt is mondta, hogy ő „örömmel” elmenne akár egy momentumos, DK-s, Mi Hazánk-os vagy Tisza Pártos rendezvényre, ha hívnák, csak épp „ritkán kap meghívást”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!