Bedő: Orbán Viktor olyan, mint egy Wishről rendelt Kazinczy. Hollik: A metrón szellentő férfi esete jut az eszembe önökről

2023. augusztus 26. – 17:54

Bedő: Orbán Viktor olyan, mint egy Wishről rendelt Kazinczy. Hollik: A metrón szellentő férfi esete jut az eszembe önökről
Hollik István és Bedő Dávid vitázik a Tranziton – Forrás: Tranzit / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Szép új világról, a magyar jövőről ült le vitázni, de rögtön az elmúlt tizenhárom évről és a 2010 előtti időkről kezdett el beszélni Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője az ország legfideszesebb fesztiválján, a Tihanyban tartott Tranziton.

Bedő azzal kezdte, hogy szerinte a kétharmados többségű kormánynak „minden lehetősége és eszköze megvolt arra, hogy csodát teremtsen Magyarországon”, de az ország most mégis sereghajtó az unióban, itt vannak a legmagasabb inflációs adatok, recesszió van, folyamatosan csökkennek a reálbérek, és a tanárok is az átlagbér alatt keresnek.

„Olyan rossz a helyzet, hogy a miniszterelnök már kénytelen új szavakat kitalálni, mint egy Wishről rendelt Kazinczy: most nemrégiben a pozitív nulla kifejezést hozta be a köztudatba”

– mondta a momentumos politikus. Orbán Viktor pár hete ugyanis arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy a reálbéreknél az év végére pozitív nullát akar elérni.

Hollik minderre a gyakran hangoztatott érvével reagált: Gyurcsánnyal. Szerinte 2010-re Magyarországot „csődbe vitte a Momentum legfőbb szövetségese, Gyurcsány Ferenc”, a Fidesz–KDNP meg ezután olyan országot akart létrehozni, ami erős, szuverén, és amit tisztelnek. „Annyit tudok jelenteni, hogy bár voltak nehezítő körülmények, ehhez a célhoz közel kerültünk. (...) A magyar emberek büszkék lehetnek arra a teljesítményre, amit az elmúlt tizenhárom évben elértünk.”

Bedő Dávid – Forrás: Tranzit / Facebook
Bedő Dávid – Forrás: Tranzit / Facebook

Bedő szerint az új rekord, hogy Hollik már a vita első három percében elért Gyurcsányig, majd azt mondta, szerinte a kormánynak nincs megoldása a jelenlegi gazdasági helyzetre. Azt azért nem akarja eltagadni, hogy 2010 óta a koronavírus-járványig volt fejlődés, de szerinte a kormánynak „nem sikerült tartalékolnia arra az időszakra, amiben most vagyunk”.

Hollik abban nem is lát vitát, hogy most nehéz helyzet van, de ezt szerinte nem a mai kormány okozta, hanem a háborúk és szankciók. Bezzeg a 2010 előtti válságért azért a Gyurcsány-kormány volt a felelős. A KDNP-s politikus szerint az Orbán-kormánynak terve is van a jelenlegi helyzetre: a munkahelyeket meg kell őrizni, és „ezt sikerrel tettük”.

Miért nem jön a pénz?

A vita nagyobb része az oktatás és a tanárok helyzetéről szólt, a befagyasztott uniós pénzekről. Bedő azzal jött, hogy ő most összedobta, mennyi pénzbe kerülne az az államnak, ha a tanárok holnaptól ötven százalékkal többet keresnének: egy évben 400 milliárd forintba. A momentumos politikus ezért nem érti, a kormány miért mutogat Brüsszelre, miért az uniós pénzekre várnak, miért nem fedezi ezt az állami költségvetésből, amikor például a Vodafone-ba be tudták magukat vásárolni több százmilliárd forintért.

Hollik erre úgy replikázott, „ismerjük, amikor baloldali politikusok összedobnak egy költségvetést, csőd is lett a vége. Én óvatosabb lennék, nem dobogatnék össze. Varga Mihályt nem véletlenül tüntették ki egyszer az év pénzügyminisztere díjjal.” A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ha a Momentum valóban segíteni akarna a pedagógusokon, akkor megszavazta volna a státusztörvényt.

Egyébként pedig szerinte Magyarország politikai alapon nem kapja meg az uniós pénzeket, mert Brüsszelnek nem tetszik ez a nemzeti kormány. Bedő szerint viszont inkább azért nem, mert a kormány „minden eurócentet” ellop. Példának hozta fel a lomb nélküli lombkoronasétányt, aminek métere 644 ezer forintba került, vagy azt a 63 méteres luxusjachtot, ami Mészáros Lőrinc szuperbankjának lízingcégéhez tartozik, és amin a volt felcsúti polgármester a nyaralását töltötte. „A gázszerelő barátunk sem gázszerelésből tette össze ezt a kis hajót, hanem a kormány hathatós segítségével” – mondta a momentumos képviselő.

A metrón szellentő férfi esete

Ha már sok pénz: Hollik felhozta Bedőnek az ellenzéki összefogás kampányfinanszírozásának ügyét. A Rogán Antal alá tartozó titkosszolgálatok szerint Márki-Zay Péter mozgalmán keresztül négymilliárd forint érkezhetett külföldről az ellenzéki kampányba. „Honnan jöttek ezek a források?” – kérdezte Bedőt a politikus, mire ő azt felelte, erről elsősorban Márki-Zayt kell megkérdezni, mert az ő szervezete kapta ezt a pénzt.

Bedő szerint egyébként az ÁSZ vizsgálta a Momentum pénzügyeit, és nem talált semmit: „a Fidesz után a miénk volt a legtisztább és legátláthatóbb kampány és költségfinanszírozás”, mondta.

Hollik István – Forrás: Tranzit / Facebook
Hollik István – Forrás: Tranzit / Facebook

Hollik erre egy érdekes hasonlatot hozott be a vitába:

„A metrón szellentő férfi jut az eszembe, aki miután elszellentette magát, hogy mentse a menthetőt, fintorgó arccal körbenéz, és keresi a tettest. De mivel nem találja meg, hiszen ő volt az, szintén fintorgó arccal, látványosan odébb lép három-négy métert, és így próbál kimenekülni a szituációból. Most pont ezt csinálják.”

Csak akarat kell, semmi más

Ahogy a többi vitában és megszólalásban, úgy itt is szóba került az orosz–ukrán háború. Bedő például furcsának és érthetetlennek találja, hogy 1956-ban a magyarok még felkeltek az oroszok ellen, ennek ellenére a mostani Orbán-kormány narratívájából nem derül ki, hogy ebben a háborúban kinek az oldalán állunk. Azt sem érti, Orbán „hogyan parolázhat így jelenleg a putyini Oroszországgal”.

Hollik erre úgy reagált, a kormánypártok eddig is azt mondták, hogy az orosz agressziót elítélik, és kiállnak Ukrajna területi integritása mellett. De a kormányt csak a magyar érdekek érdeklik, az pedig a béke. Bedő erre arra kérte a KDNP-s politikust, vezesse őt végig azon, hogy „az önök fejében hogy néz ki ez a béke”. Hollik azt mondta, „én az első lépést tudom megmondani: tűzszünet. És onnantól lehet tovább lépni. (...) Egy dolgot nem értek: önök miért nem tudnak odaállni a béke mellé?”

A momentumos politikus erre úgy reagált, ők is békét akarnak Ukrajnában, sőt egész Európában, „de amit ön mond, az működésképtelen. Ha nem küldenénk további fegyvereket, akkor az lenne, hogy Oroszország elfoglalja egész Ukrajnát, és akkor Oroszország lenne a szomszédunk. Én ezt nem akarom.”

Bedő: „Nem lehet elérni holnaptól egy tűzszünetet Ukrajnában. Mivel lehet azt elérni?”

Hollik: „Akarattal.”

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ugyanis nekik az a feladatuk, hogy meggyőzzék a befolyással rendelkező nagyhatalmakat – az Egyesült Államokat és az unió nagy államait –, hogy békére van szükség, és az akkor megtörténne. Bedő ehhez hozzátette, az ukránok a kapott fegyverekkel a szuverén országukat védik meg, és ha ezeket nem kapnák, akkor nincs esélyük a háborúban, és Oroszország elfoglalná Ukrajnát.

A Tranzit egyébként nem egy fesztiváljellegű esemény, inkább politikusok vitáznak rajta vagy tartanak előadásokat. A Telex személyesen is ott akart lenni az eseményen, meg is próbáltunk regisztrálni rá, de azt a választ kaptuk, hogy „a Tranziton médiapartnerekkel dolgozunk, regisztrációt csak nekik tudunk biztosítani”. Ez azt jelenti, hogy a Hír TV-n lehet értesülni arról, mi hangzott el ott, de a kormánypárti és ellenzéki garázsvitákat a fesztivál Facebook-oldalán élőben is közvetítik.

Rogán Antal például szigorúan zárt körben beszélt a háborúról és békéről. Utána pedig Orbán Viktor fejtegette a gondolatait például arról, hogy a tervei megvannak, de ezekhez még kell tíz év. A két nap alatt több vitáról és megszólalásról is írtunk, ezeket itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!