Kinevették a Momentum képviselőjét a Tranzit Fesztiválon, amikor ukrán sikerekről beszélt

2023. augusztus 26. – 16:43

Kinevették a Momentum képviselőjét a Tranzit Fesztiválon, amikor ukrán sikerekről beszélt
Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője és Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője vitázik a Tranzit Fesztiválon 2023. augusztus 26-án – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyon bátornak tartom önt, képviselő úr. Én soha nem vetemednék arra, hogy azt mondjam, hogy a fideszes szavazók nem a nemzet részei”

– mondta Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselő Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselőnek a tihanyi Tranzit Fesztiválon szombat délután.

A két politikus a 2024-es EP-választás tétjéről ült le vitatkozni, és a Fidesz EP-képviselője pillanatok alatt eljutott odáig, hogy a Momentumot nemzetrontással vádolja. Az EP-választás egyik tétje szerinte, hogy a Momentum eljut-e a nemzeti érdekek védelmének politikája felé, vagy „megmarad nemzetrontó pozícióban, ahol folyamatosan a saját hazája ellen uszít, Magyarországról hamis állításokat, hazugságokat terjeszt, és aktív résztvevője egy olyan politikának, ami a magyar érdekérvényesítés körét gyengíti”.

A fideszes EP-képviselő szerint csak az az elfogadható politika, amely a nemzeti érdekből indul ki,

„nem pedig a szolgálólánya mindig az éppen aktuális, külföldről érkező elvárásnak, diktátumnak”.

Márpedig az elmúlt években Hidvéghi azt tapasztalta, hogy a Momentum két EP-képviselője, Donáth Anna és Cseh Katalin aktívan részt vett a Magyarország elleni hergelésben, és a mai napig azért dolgoznak Brüsszelben, hogy ne érkezzenek meg a befagyasztott uniós források.

„Ez nonszensz” – reagált Tompos Márton, majd hosszasan felsorolta, hogy az uniós intézményekben a kormány mekkora súllyal van jelen: például Orbán Viktor ül a magyar források befagyasztásáról döntő Európa Tanácsban, Várhelyi Olivér az Európai Bizottságban, és a Fidesz–KDNP-nek jóval több képviselője van az Európai Parlamentben, mint az ellenzéknek. Ezek az emberek nem tudják ellensúlyozni azt, amit a két momentumos EP-képviselő csinál? – kérdezte a párt politikusa.

Hidvéghi szerint nem szimplán két momentumos EP-képviselőről van szó, mert Donáth Annáék részei annak a nagy brüsszeli rendszernek, amely

„nem szereti azt, ha valaki kibeszél ebből a fővonalból, amely veszélyesnek tartja azt, ha valaki szembe megy a Brüsszelből érkező javaslatokkal”.

Azért támadják szerinte dühödten Magyarországot, mert egy sikeres ország vagyunk, a kormánynak nagy népi támogatottsága van, és ez veszélyt jelent Brüsszelre. Politikai zsarolás zajlik Magyarország ellen, és ebben a Momentum képviselői részt vesznek – tette hozzá.

Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

„Nem zsarol az unió, hanem megelégelte azt, ami Magyarországon történik” – válaszolta Tompos Márton. Szerinte az Európai Unió sok év után eljutott oda, hogy megértse a magyar rendszert, amely kizárólag a mostani rezsim hatalomban tartásáról szól. Erre a célra rengeteg pénzt loptak el Tompos szerint, és ebből lett elege mostanra az Európai Uniónak.

„Miben vagyunk sikeresek? Az oktatás, az egészségügy, a közlekedés, a szociális ellátórendszer, a gazdasági fejlődésünk? Mi az, amiben olyan sikeresek vagyunk, hogy minket zsarolni kell?”

– kérdezett vissza Tompos.

A fideszes EP-képviselő szerint ideológiai töltetű politikai zsarolásról van szó. Arról is beszélt Hidvéghi, hogy a magyar gazdaságpolitika 2010 óta számos mutatóban sikereket mutatott fel. Ilyen például a foglalkoztatás, a családok gyarapodása vagy a bérek növekedése. Ezt a folyamatot nehéz helyzetbe hozta a háború és az elhibázott szankciós politika, de már jövünk ki belőle, a kormány ígérete szerint az év végére egy számjegyű lesz az infláció.

Kinevették a Momentum képviselőjét, amikor ukrán sikerekről beszélt

Azt tanácsolta Hidvéghi a vitapartnerének, hogy a behódolás politikája helyett a Momentum is a nemzeti érdekek mentén politizáljon a jövőben, ha sikereket akar elérni. Ez utóbbiba nem fér bele szerinte, hogy a romániai választáson a Momentum nem a magyar pártot, az RMDSZ-t támogatta, hanem a liberális romániai párt, a USR-PLUS jelöltje mögé állt be. „Voltak ott hibák, elismerem, hogy ki kinek kampányol” – válaszolt Tompos.

„De egy olyan párt képviselőjétől, akinek a külügyminisztere azzal a Lavrovval pacsizik le rendszeresen, amelyik ország kárpátaljai magyarokat öl, azért ez elég hiteltelen.”

Egy külügyminiszternek nem feladata, hogy tárgyalásokat folytasson a kollégáival, akkor is, ha ellenérdek van, vagy nem feltétlenül mindenben értenek egyet? – kérdezett vissza Hidvéghi.

A Momentum politikusa arról beszélt, hogy az Európai Unió a háború kitörése óta számtalanszor kérte a magyar kormánytól, hogy ne kétoldalúan tárgyaljon Oroszországgal, hanem közös európai fellépés legyen. „Nem tartható, hogy rendszeresen találkozik Lavrov és Szijjártó” – fogalmazott Tompos.

Hidvéghi nem értett ezzel egyet. A fideszes EP-képviselő szerint az uniós tagság nem jelenti azt, hogy feladjuk az önálló külpolitikát, nem véletlenül van minden tagországnak saját külügyminisztere. De ha már közös uniós külpolitika, sikeres volt a szankciós politika? – tette fel a kérdést az ellenzéki képviselőnek.

Ehhez Tompos szerint elég ránézni a frontra. „Jelenleg az ukránok vannak lendületben, az ukránok túlélték azt, ami van” – fogalmazott, mire a fesztivál fideszes közönség hangos nevetésben tört ki. Ha bármelyik ország úgy ítélte volna meg, hogy veszett fejsze nyele, Tompos szerint nem küldtek volna F–16-osokat Ukrajnának.

Hidvéghi: Ne vádoljuk a kormányt idegenellenességgel

A vita másik nagy témája a migráció volt. Hidvéghi megígérte, hogy a Fidesz a jövőben is folytatja az európai kultúra védelmét, nemet mond az illegális migrációra, a határkerítés továbbra is állni fog, és semmilyen formában nem támogatja a migránsgettókat, az uniós tervet a migránskvótákról.

A Momentum támogatja a határkerítést és az unió elképzelését is, Tompos nem is érti, mi a kormány problémája a migránskvótával. Szerinte az történt, hogy az unió felismerte a problémát, megpróbálja megoldani, és a kormány ezt próbálja akadályozni. „Az unió olyan dolgot tett le az asztalra, ami teljesen kompatibilis azzal, amiért a magyar kormány kampányolt az elmúlt években” – mondta az ellenzéki képviselő.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Hidvéghi azzal érvelt, hogy az elképzelés szerint a tagállamoktól elvennék a jogot, hogy önállóan döntsenek, kit engednek be az országba. Brüsszelben dönthetik el, hogy Magyarország hány migránst enged be, miközben egy fillért nem adnak a magyar határvédelemre.

„A migránsgettó már egy valóság Nyugat-Európa sok városában, elképesztő szociális és közbiztonsági feszültséget okoz”

– mondta Hidvéghi, majd megerősítette, hogy a kormány nem fogja megengedni, hogy Magyarországon migránsgettók alakuljanak ki.

Majdnem 1500 embercsempészt szabadon engedett a magyar kormány – vetette közbe itt Tompos. „Magyarországnak nem felelőssége az, hogy embercsempészeket a magyar adófizetők pénzéből eltartson – reagált Hidvéghi, és arról beszélt, az embercsempészeket elfogják, és kiutasítják az országból.

Tompos nem értett egyet ezzel. Szerinte az állam feladata, hogy a bűnözőket elfogja az országban, biztosítania kell a börtönökben az ellátásukat, rehabilitációjukat. Arról is beszélt a Momentum képviselője, hogy a magyar kormány évek óta csak hergel a migránsok ellen, és nem segíti a közös uniós megoldást. A kormány évek óta arra tanítja a magyarokat, hogy félni kell attól, aki más bőrszínű, vagy másként gondolkodik. Erről szóltak a kék plakátok pár éve, és ennek következményeit lehetett látni Hajdúszoboszlón pár hete.

„Ne vádoljuk se a kormányt, se a magyar embereket alaptalanul rasszizmussal és idegenellenességgel. (…) A magyarok befogadó, szerető emberek, akik mindenkit jó szívvel fogadnak, aki ide jó szándékkal érkezik”

– jelentette ki Hidvéghi Balázs.

Szerinte nem szabad összekeverni az európai szociális vívmányokon nyerészkedni kívánó, rendőrökre támadó erőszakos illegális migránsokat a vendégmunkásokkal és a menekültekkel. Ez utóbbiakat például segíti a kormány az orosz–ukrán háború kitörése óta.

A Tranzit Fesztivál Tusványos mellett a Fidesz meghatározó politikai rendezvénye lett az elmúlt években. Gyakorlatilag az egyetlen hely maradt, ahol a Fidesz politikusai hajlandók vitázni az ellenzékkel. Épp ezért szerettünk volna személyesen is részt venni a rendezvényen, regisztrációnkat azzal utasította el a szervező Kommentár Alapítvány, hogy a Tranziton médiapartnerekkel dolgoznak, és csak ők regisztrálhatnak.

Pénteken Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter vitázott, majd Orbán Viktor beszélgetett a megafonos Bohár Dániellel, szombat délelőtt pedig Szijjártó Péter lépett fel a fesztiválon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!