Magyar Péter a propagandamédia bojkottálására szólított fel a köztévénél tartott tüntetésén

2024. október 5. – 15:03

frissítve

Magyar Péter a propagandamédia bojkottálására szólított fel a köztévénél tartott tüntetésén
A Tisza Párt tüntetése az MTVA székházánál 2024. október 5-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Magyar Péter és a Tisza Párt a közmédia óbudai székházához hirdetett meg tüntetést szombat délutánra. A Tisza Párt elnöke propagandagyárnak nevezte a közmédiát, és azt írta, hogy aki szabad országot szeretne a gyerekeinek, az velük tart.
  • A közmédia már előre úgy számolt be a tüntetésről, hogy a Tisza Párt rohamosztaga baltával és csákánnyal támadná meg az MTVA székházát.
  • Nagy Ervin arról beszélt, hogy a Tisza Párttal azon fog dolgozni, hogy „soha többet ne kelljen félni ebben az országban”, a kutyapártos Bruti meg arról, hogy a közmédia „nem közvetíti az ország legnagyobb tüntetését”.
  • Magyar Péter a beszédében bojkottot hirdetett a propaganda minden médiacsápja ellen.
  • A tüntetés végén a Tisza Párt támogatói fáklyás élőláncot formálntak az MTVA székházánál.

Kiürült a közmédia épülete előtti terület, a zene is leállt, jelenleg bontják a tüntetéshez használt színpadot és technikát. Ezzel a Telex közvetítése is véget ért, köszönjük az eddigi figyelmet!

Rendőrök érkeztek az MTVA-székház mögötti területre, amerre a tüntetők vonultak. A rendőröket valószínűleg az épület főbejáratától vezényelhették át ide. A tömeg inkább tanácstalan, hogy milyen útvonalon tudnák összehozni az élőláncot. Eközben többen is a Kossuth-nótát éneklik.

A tüntetők útját az egyik irányból rendőrsorfal állja el, ezért az élőlánc nem ölelheti egészen körbe az épületet. Magyar Péter szerint a rendőrök azt mondták neki, hogy a közmédia, mint közérdekű üzem működése miatt van erre szükség. Helyszíni tudósítónk szerint többen kicsit tanácstalanok, nem tudják, merre kellene menniük.

Nemzeti színű konfetti hull a rendőrökre – Fotó: Huszti István / Telex
Nemzeti színű konfetti hull a rendőrökre – Fotó: Huszti István / Telex

Fáklyás tüntetők indultak el az MTVA székházától, hogy körbeérjék az épületet és élőláncot alkossanak.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Császár Attila, a közmédia riportere a rendőrsorfal mögül kérdezte Magyar Pétert.

Magyar Péter arra kérte a tüntetőket, hogy alkossanak élőláncot a közmédia épülete körül. „Legkésőbb október 23-án, 15 órakor a Bem téren találkozunk, és onnan vonulunk a Széll Kálmán térre” – mondta Magyar a Tisza Párt következő megmozdulásáról. A MTVA székházához szervezett szombati tüntetés ezzel véget ért.

Rost Andrea vezetésével a Tavaszi szél vizet áraszt dalt, majd a Kossuth-nótát énekelték el közösen a színpadon.

Magyar Péter a 16 pont felolvasása után egy távirányítóval piros, fehér és zöld konfettiágyúkat hozott működésbe, ezekkel szórták a közmédia épületét. A tömeg először „Mocskos Fidesz” skandálásba fogott, de aztán áttértek az „Árad a Tisza” mottóhoz.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Magyar ezután felolvasta 16 pontos jegyzékét, minden pont után megkérdezte a tüntetőket, egyetértenek-e, erre minden esetben hangos igen volt a válasz. Magyart ezalatt a kivetítőn egy stilizált tévében mutatták, mintha az M1-en beszélne.

Nem sokat volt benn Magyar Péter a közmédia székházában, talán egy percet tölthetett az épületben.

A színpadra lépbe elmondta, hogy az épületben Simon Gábor, a közmédia munkatársa arról tájékoztatta, hogy nincs joga belépni az épületbe. Emellett a kezébe nyomott egy tájékoztatást arról, hogy az MTV beszámol a tüntetésről, és „továbbra is várják az ellenzéki politikusokat a stúdiójukba”.

Magyar ezután felolvasta a kezébe nyomott közleményt, amiben az állt, hogy Magyar erőszakos tüntetést szervezett az MTVA székháza előtt, valamint hogy a Híradóban ismertették Magyar 16 pontos, közmédiával kapcsolatos követeléslistáját. Elmondták azt, hogy Magyar Péter még az MTVA műsorstruktúrájába is beavatkozna.

Magyar Péter beszéde után rendőrsorfal állt fel az MTVA-székház bejárata előtt, de őt átengedték. Be is ment az épületbe. A kivetítőn ezután az M1 műsorát kapcsolták, hogy a tömeg is lássa, adásba jut-e. „Adásba, adásba” – skandálja a tömeg.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Nem elég nekünk egy Orbán, van nekünk kettő is” – mondta Magyar, utalva a miniszterelnök politikai igazgatójára. „Korábban elképzelhetetlen hazaáruló mondatok hagyták el a hét elején Orbán Balázs száját. Orbán Balázs egyszerre gyalázta meg 1956 csodálatos emlékét, rúgott bele a több száz kivégzett, több ezer bebörtönzött és megkínzott szabadságharcosba és a családjukba, de kormányzati szintre emelte a hazaárulást is. És mi történt? Mi történt Orbán Balázs megszólalása után? Azonnal kirúgta páros lábbal Orbán Viktort? Á, dehogy! Kiálltak mellette. Megerősítették, hogy a Fidesznél ezek a mondatok még beleférnek. (…) Elég volt abból, hogy a magyar külügyminisztériumba ki-be járkálnak az orosz hekkerek. Elég volt abból, hogy a kormány a hazánk széthordása és kiárusítása mellett már a magyar történelem talán legcsodálatosabban csillogó tizenhárom napját és a nemzeti hőseink emlékét is elárulja. Elég volt!” – mondta Magyar.

„A mai demonstráció csak az egyik lépés, hogy tégláról téglára lebontsuk a propaganda és a NER poshadt épületét. Azt kérem tőletek, hogy ne lankadjatok! Beszéljetek minél több emberrel személyesen! Legyetek aktívak, ahogy eddig is az online térben. Hirdessétek az igazságot, és győzzetek meg minél több jóravaló embert, hogy van valós alternatíva, hogy nem véletlenül retteg az orbáni hatalom, hiszen már fej fej mellett állunk. Mondjátok el, árad a Tisza!” – mondta Magyar Péter.

A Tisza Párt elnöke kijelentette, hogy mosttantól bojkottot hirdet a propaganda minden médiacsápja ellen. „Kérem, hogy hétfőtől senki ne nézze, ne olvassa a propaganda termékeit, akkor se, ha éppen ott megy a kedvenc sorozata, vagy ott lép fel a mi pénzünkből a kedvenc zenekara. Kérek minden jóérzésű magyar embert, aki egy élhető, szabad és igazságos Magyarországon szeretne élni, hogy csatlakozzon hozzánk, és ne nézze ezeket a televíziókat, ne kattintson ezekre a hírportálokra, ne vegye el az ingyenes propaganda kiadványokat, és csak annyit írjon minél sűrűbben a Facebookon a bejegyzésekhez, hogy Stop propaganda”.

A Tisza Párt elnöke kérdések egész sorát intézte Orbán Viktorhoz, hogy miért nem beszél az ország valódi problémáiról a péntek reggeli Kossuth rádiós interjúiban. Magyar ezután azt követelte Papp Dánieltől, az MTVA vezérigazgatójától, hogy jöjjön ki az épületből, és „nézzen a tüntetők szemébe”, és tegye lehetővé, hogy Magyar az M1 élő adásában olvashassa fel a követeléseit.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke azt mondta, elfogyott a türelem, eljött a szembenézés órája. „A sajtó lehet a szabadság és a demokrácia, de lehet egyben az elnyomás és a diktatúra jelképe is. Nem véletlen, hogy 1848-ban a márciusi ifjak először Landerer nyomdájához vonultak, ahogy az sem véletlen, hogy 1956. október 23-án a a forradalmárom a magyar Rádió ikonikus, most éppen a bontás alatt álló épületéhez vonultak, és ott törtek ki először a fegyveres harcok. A média a negyedik hatalmi ág” – mondta.

Helyszíni tudósítónk szerint néhány tüntető panaszkodott amiatt, hogy ezen a tüntetésen mintha kevesebb fiatal lenne, mint a Tisza Párt korábbi tüntetésén. Most rosszabb az idő, annyi biztos.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Tarr Zoltán, a Tisza Párt EP-képviselője beszédében azt mondta, Orbán Balázs 56-os forradalommal kapcsolatos szavai ijesztően egyértelműek voltak. „Meg se kérdezem, hogy mi ez, ha nem hazaárulás, hiszen elmondtátok, hogy ez a hazaárulás” – mondta Tarr, miután a tömeg a „Hazaárulók!, Hazaárulók!” rigmust skandálta újra. „Ebből az épületből nemcsak a kormányzati propaganda szól, hanem nagyon jól tudjuk, hogy teljes hangerővel szól az orosz és a kínai propaganda is. És bizony a saját nyelvükön is” – mondta.

Tarr, mint az Európai Parlament nőügyi bizottságának tagja, azt mondta, szót kell, hogy emeljen az ellen, ahogy az állampárt a nőkkel és a női politikusaival, a saját politikusaival bánik. „Novák Katalin, Varga Judit, Szentkirályi Alexandra. Ők ugye azonnal lecserélhetők, eltüntethetők voltak. Velük szemben viszont kitűnő férfiak, mint Balog Zoltán, Orbán Balázs, nem” – tette hozzá.

A tüntetésen felszólalt Incze Zsuzsa, az eltűnt gyerekekkel foglakozó Csellengők című műsor alapító szerkesztő-riportere. „Az a tapasztalatom, hogy a Magyar Televízió számára nem fontosak a gyerekek. Nem fontosak azok, akik utcára kerülnek. Nem fontosak azok az anyák, akiknek nincs párjuk, és úgy kell, hogy neveljenek gyerekeket, akár özvegyen, akár csak egyedülállóként, hogy nekik is segítség kéne. Ha pénzt nem is tud a Magyar Televízió adni, de legalább valamiféle együttérzést, valamiféle gondolati szabadságot arra, hogy hogyan tehetik jobbá az életüket, példát mutatni, de a Magyar Televízió műsorai nem erről szólnak, és nem nekik szólnak elsősorban. Tehát én azt gondolom, hogy felelősség terheli a közmédiát azért, mert nem teszi meg a dolgát ezzel kapcsolatban” – mondta Incze.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Hozzátette, azt gondolja, a magyarországi médiának – legyen az lap, legyen az rádió vagy televízió – dolga van ezzel a kis munkával. „Nemcsak az eltűntekkel, hanem a családok életével, a családok biztonságával, és különböző módszerekkel és módszerek megmutatásával és különböző példákkal el lehet jutni oda, hogy az emberek komolyabban vegyék a szülői felelősséget, és mondjuk a gyerekek is azt, hogy nekik szüleik vannak, akik felé felelősséggel tartoznak.”

Meglepetésre Hadházy Ákos is felszólal a tüntetésen, őt nem is Péter Petra, hanem Magyar Péter konferálta fel, minden bizonnyal azért, mert az utóbbi hetekben többször is összekülönbözött a két politikus a Diákhitel Központ Magyar Péter által aláírt szerződései ügyében.

A színpadra lépésekor már Hadházy nevét skandálta a tömeg, de ő csak azzal kezdte beszédét: „Ezt hagyjuk.”

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Hadházy ezután megköszönte a Vidéki prókátor nevű vidéki ügyvédnek, hogy kirobbantotta a kegyelmi botrányt, mert enélkül valószínűleg ma nem tüntetnének itt. Azt mondta, ő beszélt is már ezzel az emberrel.

Ezután a propaganda természetéről és a közmédiáról értekezett, arra jutott, hogy a hírhamisító Papp Dánielnek, a közmédia vezetőjének le kell mondania. Ha ezzel a tüntetéssel ezt nem sikerül elérni, akkor tovább kell próbálkozni.

Már ha van az embernél bankkártya.

Fotó: Liptai Lívia / Telex
Fotó: Liptai Lívia / Telex

Igaz, 16 órai Híradóban volt egy Magyar Péterről szóló blokk is, de aztán rátértek a fontosabb hírekre:

A tömeg békés, nyugodtan hallgatják a beszédeket, provokátoroknak egyelőre se híre, se hamva.

Transzparensek a tüntetésről – Fotó: Liptai Lívia / Telex Transzparensek a tüntetésről – Fotó: Liptai Lívia / Telex
Transzparensek a tüntetésről – Fotó: Liptai Lívia / Telex

Ismét Nagy Ervin a színpadon, aki egy névtelenséget kérő felvidéki Tisza-szimpatizáns levelét olvasta fel. Ebben azt írta: „A fiatalabb generáció még csak-csak olvassa a 444-et, a Telexet, vagy a 24.hu-t, és próbál igazságot keresni, de az idősebb generáció azonban szinte teljesen elveszett. Az M1 óránkénti hírei az egyperces híradók, a sportközvetítések szüneteibe olyan erős világképet építettek bennük, hogy talán már sosem fogják elismerni, hogy félrevezették őket, még ha belül érzik is.”

„Miért nem arról szól a közmédia, hogyan óvjuk a környezetet, hogyan segítjük az időseket, miért a gyűlöletkeltésre és kirekesztésre ösztönzik a magyarokat? Miért kell egy idős embernek atomháborútól rettegnie ahelyett, hogy békésen játszana az unokáival. (…) A helyzet tavaly ősszel tetőzött, amikor a választások előtt két nappal a kampánycsend idején a kormányközeli média exkluzív interjút készített Robert Ficóval. Azzal a Ficóval, aki korábban nyíltan magyargyűlölő volt, megverette a magyarokat és megtiltotta a kettős állampolgárságot. Nem a felvidéki magyar párt vezetőjét hívták meg, hanem Orbán legújabb EU-ellenes szövetségesét. A felvidéki magyar párt pedig alig pár tízezer szavazattal maradt el a parlamentbe jutástól, míg Fico pártja a magyarok körében átlagon felüli eredményt ért el. Akkor már mégsem a magyarok a fontosak, hanem az új szövetségesek az EU elleni harcban?”

„Mi, felvidékiek sajnos nem tudunk szavazni, hiszen nálunk csak nagyon kevesen rendelkeznek kettős állampolgársággal, és ők is szinte biztosan a Fideszt fogják támogatni. Az itt elhangzottak ellenére ne felejtsétek el, hogy szerencsére még így is sokan vagyunk, akik veletek együtt szeretnénk egy békés, tiszta, modern és élhető Magyarországot és Felvidéket. Hajrá, magyarok! Hajrá, Felvidék! Ne féljetek!” – zárult a levél.

A tüntetők többsége nemzeti színű és lyukas zászlókkal érkezett, de azért előfordulnak transzparensek is, némelyik kidolgozottabb, némelyik kevésbé.

Fotók: Huszti István / Telex.hu Fotók: Huszti István / Telex.hu
Fotók: Huszti István / Telex.hu Fotók: Huszti István / Telex.hu
Fotók: Huszti István / Telex.hu

Helyszíni tudósítónk szerint a tömegben sokan meglepődtek Nagy Bandó András erős szavain. „Na, ez nem semmi” – mondták többen is. Az a közvetítés alapján is átjött, hogy az eddigiek közül a humorista beszéde volt a legnagyobb hatással a Kunigunda úton tüntetőkre.

Fotó: Liptai Lívia / Telex
Fotó: Liptai Lívia / Telex

A következő felszólaló Nagy Bandó András Karinthy-gyűrűs humorista volt, aki beszédében azt mondta: „Akkor lesz demokrácia, ha a Tiszáról élőben közvetít a Duna TV.” Amikor Orbán Balázs 56-os mondatairól beszélt, a tömeg hangos „Hazaáruló!” skandálásba kezdett, ami aztán átváltott a „Mocskos Fidesz!” és a „Ruszkik haza!” rigmusba.

Nagy Bandó szerint az ország attól még nem lesz demokrácia, hogy időről időre papírokat dobálunk urnákba. A humorista ironikusan dicsérte a közmédiát, amiért oknyomoznak és felteszik a kemény kérdéseket a hatalomgyakorlóknak. Orbán Viktornak is üzent, kitért arra, hogy a közmédia mennyire részletesen számolt be az fideszes árvízi védekezéséről, majd azt mondta, amikor a Tisza árad, akkor nem fog kelleni gumicsizma a miniszterelnöknek, mert azt az áradást semmilyen gát nem fogja tudni megállítani.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Németországban élő magyarok hangüzenetét játszották le a tüntetés résztvevőinek. Voltak, akik a müncheni Marienplatzról, és volt, aki az MTVA stuttgarti irodája elől küldött üzenetet, amelyben főleg a szabad sató fontosságát hangsúlyozták. „Együtt meg tudjuk csinálni, lépésről lépésre építjük újra gyermekeink jövőjét” – zárta beszédét egy Stuttgartban élő magyar.

Bruti beszéde után bejátszották kicsit, hogy éppen mi megy most az M1-es csatornán: reklám.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!