„A digitális nevelés a Madáchban nem egy alávaló kiskapu, ahogy Bencsik András gondolja” – az iskolaigazgató leváltása ellen tüntettek

2024. szeptember 2. – 18:07

„A digitális nevelés a Madáchban nem egy alávaló kiskapu, ahogy Bencsik András gondolja” – az iskolaigazgató leváltása ellen tüntettek
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Emlékszem milyen büszkék voltunk arra, hogy madáchosok vagyunk, amikor láttuk a tantestület közleményét. Látni, hogy az iskolánk sokadjára is kiállt a saját értékei és tanítási módszerei mellett. A mi telefonjainkat nem fogják elvenni. A Madách tényleg előre megy, nem hátra!” Így kezdte a beszédét a VII. kerületi Madách Imre Gimnázium egyik diákja a Belügyminisztérium Nádor utcai épülete előtt, ahol az iskola igazgatójának leváltása ellen tüntettek hétfő este.

„Biztos, hogy rendben van az, hogy a mi adónkból fenntartott Hír Tv műsorában elhangzik az, hogy az ország 9. legjobb gimnáziumának tanárai csesszék meg?”– kérdezte az elsőként színpadra álló diák, de a mobilok iskolai tiltását és az Iványi Gábor vezette egyház iskoláinak bezáratását is felhozta.

Felhőfi-Kiss Levente, Mészáros Csaba egyik volt tanítványa két listával készült a tüntetésre: az egyiken azokat az érveket szedte össze, amelyek miatt meg lehet érteni Belügyminisztérium döntését, de sokkal hosszabb volt az a lista, amelyen azok a pontok szerepeltek, amelyek miatt elfogadhatatlan az iskolaigazgató leváltása. Arról beszélt, hogy szerinte el kell fogadni, hogy ez egy digitális világ, és az iskolai tanulók már nem papírgalacsinokat dobálnak óra közben, hanem Snapchat-üzeneteket küldözgetnek egymásnak.

„Nem értem, hogy miért lehet az, hogy mindig a legártatlanabb és legjószívűbb emberekkel történik ez”

– mondta Mészáros Csabáról.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Ha valaki azt akarja elhitetni velünk, hogy nincs értelme a küzdelemnek, és mindig a hatalmasok nyernek, azt kell mondanom, hogy az illető hazudik, jelentette ki a következőként felszólaló Iványi Júlia, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője. Mindig van választás szerinte, és a tanárok, diákok, szülők, szolidaritást vállalók is tehetnek a jó ügyért. „Ha oly szerencsétlen vagy, hogy egy elnyomó hatalom főispánja vagy, tedd le a tollad, állj fel, küzdj, ha olyan történik, ami diákok életét nyomorítja meg” – üzente Sára Botond főispánnak annak az iskolának a vezetője, amelyet pár nappal az iskolakezdés előtt törölt a nyilvántartásból a kormányhivatal.

Berta Beáta és Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom tagjai kitettek egy nagy dobozt a színpadra, és az oktatás elmúlt két éves lerombolásának történelemórájába kezdve azt kérték mindenkitől, hogy dobják a telefonjukat és okoseszközeiket a dobozba. „Mocskos Fidesz” – skandálta a tömeg, Pilzék pedig hosszasan sorolták a státusztörvény elfogadását, a tanárok kirúgását és egyéb történéseket egészen Mészáros Csaba leváltásáig.

„Mit szűrtök le az előző leckéből? Fáj ez már eléggé?”

– kérdezte Berta Beáta.

A Tanítanék Mozgalom felhívására az ország különböző pontjairól 475 üzenet érkezett Mészáros Csabának és az iskolának az elmúlt napokban. Bertáék azt ígérték, mindegyiket eljuttatják a volt igazgatónak, de pár üzenetet fel is olvastak a diákok a rendezvényen.

„Követeljük, hogy azonnal vonják vissza azt a jogsértést, amit igazgató úr ellen elkövettek. Ha ez nem történik meg, akkor még az ősszel találkozunk, mert észre kell vennünk, hogy ez nem egy elszigetelt eset” – fogalmazott Pilz Olivér. Szerinte egyben kell látni ezeket a pontokat, mert nem egy embernek fáj, hanem mindenkinek.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Dukán András Ferenc is a Madách Imre Gimnáziumban tanított, majd a polgári engedetlensége miatt 250 nap tiltakozás után kirúgták tavaly augusztusban. „Én most is matematika tanárnak tartom magam, bár már vendéglátósként dolgozom” – fogalmazott a Momentum volt csepeli polgármesterjelöltje a tüntetésen. Szerinte ő sem tehetett mást tanárként, mint hogy kiállt az oktatási rendszer reformja miatt, még ha pokolian nehéz, hogy emiatt nem taníthat ma már.

„Az nem jogállam, ahol mindenfajta jogalap nélkül el lehet távolítani egy igazgatót, vagy tüntető diákokra könnygázt lehet lőni” – jelentette ki Dukán. Egy olyan országra van szükség szerinte, amely szabad és szolidáris, és ahol a szabad oktatás kiemelt prioritás.

„Itt állok, mást nem tehetek”

– skandálta a tüntetés közben többször is a tömeg.

Mészáros Csaba leváltása igazságtalan, törvénytelen és senkinek sem jó. Követeljük, hogy vonják vissza és kérjenek bocsánatot, mondta Szabó Anita, akinek a gyereke a Madách Gimnáziumban tanul. Hogy mi lesz a diákokkal, szerinte leszarja a hatalom, mert nem érdekli őket a gyerekek. Az országhatáron ezért azt is kiírhatnák egy táblára szerinte, hogy „Beleszarábia”.

„Ez egy átgondolatlan és elkapkodott döntés volt” – mondta az iskolai mobilozást korlátozó rendeletről a Madách Gimnázium egyik végzős diákja, Illés Barnabás. Évek kellettek volna szerinte az esetleges bevezetéséhez, nem pedig pár hét, ahogy ezt most lezavarták. Azt mondta, félt kiállni, de „meg kell mutatni nekik, hogy a példastatuálásuk nem működött”. „Nem hagyjuk, nem félünk” – kiáltották a résztvevők.

„Ha az ország valóban előre menne, akkor már a tankönyvek betiltása lenne napirenden” – mondta a következő felszólaló, Benkő Botond, a Madách Gimnázium egy volt diákja. Szavai szerint a mostani generációt már gyermekkorától digitális eszközök veszik körül, és „akár szeretjük, akár nem, az életünk jelentős részét teszi ki az internet. Ezzel a jogszabállyal ezt akarják elvenni tőlük”.

„A digitális nevelés a Madách Gimnáziumban nem egy alávaló, galád kiskapu, ahogy Bencsik András gondolja.”

A diák felidézte, hogy a Madáchban a telefonjukon nézték a NAT-os szöveggyűjteményből hiányzó irodalmi szövegeket, 2018 óta pedig kizárólag a telefonjukon, a KRÉTA rendszerben érhetik el az órarendjüket, a helyettesítéseket, és a jegyeiket is. Visszaemlékezett arra is, hogy amikor egy tanárjuk műtét után nem tudott bemenni az iskolába, nem kért helyettesítést, hanem online tartotta meg az óráit. „Minden reggel felkelt, megtartotta az órákat, mi pedig a teremben ültünk, a telefonunkon hallgattuk őt, és közben jegyzeteltünk”.

Szerinte azért akarják, hogy ne használják a diákok a telefont, és azért züllesztik le az oktatást, hogy az emberek alulinformáltak legyenek. „Nekem ebből elegem van” – jelentette ki, és arról is beszélt, hogy hétfő este Hágában is tüntetnek a volt madáchos diákok Mészáros Csaba leváltása ellen.

A tüntetők többször azt skandálták, hogy „Mocskos Fidesz!”. Akkor is ez zúgott, amikor a tüntetés végén az iskola tanárai már a színpadon álltak. Erre az egyik szervező azt kérte a tömegtől, hogy a tanárokra tekintettel ezt a szlogent most mellőzzék.

A tüntetés végén az iskola kórusa és a tanárok közösen énekelték el a színpadon a Szól a kakas már című dalt, amellyel pár napja a tantestület az igazgatót búcsúztatta. Végül pedig a Mi vagyunk a grund című dallal zárták a rendezvényt a Pál utcai fiúk című musicalből, és mindenki magasba emelte a világító telefonját fél nyolc után pár perccel.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Augusztus 8-án jelent meg a kormány új rendelete az iskolából kitiltott tárgyakról és az okostelefonok leadásáról. A VII. kerületi Madách Imre Gimnázium tantestülete jelezte, hogy ők az új tanévben sem veszik el a diákok mobiltelefonjait és más digitális eszközeit a tanítás előtt. „Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás.”

Pár nappal a közlemény megjelenése után, augusztus 28-án a Belügyminisztérium azonnali hatállyal felmentette az iskolát 24 éve igazgató Mészáros Csabát. Az oktatásért is felelős tárca azzal indokolta a döntést, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt.” Az igazgató felmentése azért is volt meglepő, mert a vitatott rendelet lehetőséget ad arra, hogy egy iskolában tanulási céllal használhassanak a diákok okoseszközöket.

Mészáros Csaba szerint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tudott a döntésről, és nem volt baja vele, csak a „médiafelhajtás” miatt mentették fel. A minisztérium tagadta ezt. A tantestület elfogadhatatlannak tartja „a felmentés tényét, módját és indoklását”, az iskola volt diákjai pedig múlt szerdán is tüntettek az iskola előtt, és hétfő reggel fél nyolckor, a tanévnyitó előtt az iskola Barcsay utcai épülete előtt is kiálltak a volt igazgató mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!