„Itt állok, és mást nem tehetek” – diákok és szülők tüntettek a Madách Imre Gimnázium felmentett igazgatójáért

2024. szeptember 2. – 07:56

„Itt állok, és mást nem tehetek” – diákok és szülők tüntettek a Madách Imre Gimnázium felmentett igazgatójáért
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn, fél nyolc előtt pár perccel már több, az iskola pólóit viselő diák állt a Madách Imre Gimnázium Barcsay utcai épülete előtt a „tanév-nemnyitón”. A diákok azután hirdettek tüntetést, hogy augusztus 28-án a Belügyminisztérium azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját. Mindezt azért, mert Mészáros Csaba korábban bejelentette, hogy az iskolában nem fogják elvenni a tanárok a diákok mobiltelefonjait és más digitális eszközeit a tanítás előtt. Egy nemrég megjelent kormányrendelet alapesetben arra kötelezi az iskolákat, hogy a diákoktól a tanítás előtt szedjék be a mobiljaikat, de lehetőséget ad az ettől való eltérésre akár a teljes tanév idejére is.

A „tanév-nemnyitó” eseményen fél nyolc után nem sokkal köszöntötték az iskola korábbi diákjai a demonstrálókat. Elmondták, hogy a tüntetés alapvetően a felmentett igazgató, Mészáros Csaba iránti szolidaritásból jött létre, de kiállás a gimnázium többi tanára mellett is. A diákok mondatai után Vizi Dávid színművész Ady Endre Ifjú szívekben élek című versét szavalta.

Kálid Artúr – Fotó: Bődey János / Telex
Kálid Artúr – Fotó: Bődey János / Telex

Kálid Artúr színész Mészáros Csaba igazgató 2016-ban, az iskola 135 éves évfordulójára készült évkönyvből vett idézeteket olvasott fel. A színészt madáchos szülőként konferálták fel. Az igazgató a szövegben a gimnáziummal kapcsolatos emlékeiről, élményeiről írt. Mészáros üzenete után az egyik szervező megkérte a gimnázium tanárait, hogy lépjenek közelebb az utcafronton felállított színpadhoz. A tantestület hatalmas tapsot kapott a tüntetőktől.

„Talán soha nem kezdtünk tanévet ilyen nehéz helyzetben. Ennek ellenére a tanévet szeptember másodikán megkezdjük”

– mondta az egyik tanár a színpadon. „Itt állok, és mást nem tehetek” – skandálták a tanulók madáchos pólókban az intézmény épülete előtt. A performansz után az egyik szervező felszólította a jelenlegi diákokat és a tanárokat, illetve a 2024-ben elballagott diákokat, hogy menjenek be a valós tanévnyitóra a gimnázium épületébe. A demonstráció ezzel még nem ért véget: miközben a diákok hömpölyögtek be az iskola épületébe, Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét olvasták fel.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Miután a diákok és a tanárok jelentős része bevonult az iskolába a tanévnyitóra, a helyszínen maradt tüntetőknek N. Kósa Judit, volt madáchos diák, a Népszava újságírójának cikkét olvasták fel. Borgula András, a Gólem Színház igazgatója szintén volt madáchosként lépett fel. A tüntetők jókat nevettek azon, hogy a színházigazgató annak idején sokat töltött az igazgatói irodában, rengeteg intőt kapott, egyszer pedig évet is kellett ismételnie.

A tüntetés a már gimnázium épületében tartózkodó diákok szavainak felolvasásával zárult. „Madáchosnak lenni egy kiváltság és egyben egy életérzés is” – mondta a mikrofonba Kálid Artúr.

„Mészi nélkül nincs Madách!”

– tolmácsolta a diákság gondolatát az egyik felszólaló. „Eddig is büszke voltam, de ezután még büszkébb vagyok arra, hogy madáchos vagyok!” – ezzel a mondattal zárta a demonstrációt az egyik szervező, Borköles Bence.

Helyszínen tartózkodó kollégánk beszámolója szerint az épülettel szemközti oldalon is többen gyülekeztek reggel hét után, ők az oktatásról, a gimnáziumról és a nemrég felmentett igazgatóról beszélgettek. A tüntetők fél nyolc magasságában már lemehetnek az úttestre js, mert a rendőrség lezárta a Barcsay utcát.

Augusztus 8-án jelent meg az iskolából kitiltott tárgyakról és az okostelefonok leadásáról szóló rendelet. Eszerint az új tanév kezdetétől korlátozni kell a mobiltelefonok használatát egyes oktatási intézményekben. A jogszabály nemcsak az 1-8. évfolyamos általános iskolásokat, de a gimnazistákat és a szakgimnáziumokban tanulókat is érintené. A minisztérium épp azzal indokolta az igazgató felmentését, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt.”

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Madách igazgatójának felmentése azért is meglepő, mert éppen a rendelet ad arra lehetőséget, hogy egy iskolában tanulási céllal továbbra is lehessen használni az okoseszközöket. A Pedadógusok Demokratikus Szakszervezete mindenesetre levélben követeli az iskolai mobilhasználatot korlátozó rendelet elkaszálását.

A felmentés után maga az igazgató és a Belügyminisztérium, illetve Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár is megszólalt. Mészáros Csaba szerint Maruzsa tudott a döntéséről, és nem volt baja vele, szerinte ha nincs a „médiafelhajtás”, nem mentették volna fel. A minisztérium azonban tagadta, hogy Maruzsa pontosan tisztában lett volna azzal a sajtóhíreket megelőzően, hogy a Madách igazgatója nem tervezi leadatni a tanulóktól a telefonjukat az iskolában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!