Levélben követeli a PDSZ az iskolai mobilhasználatot korlátozó rendelet elkaszálását

2024. augusztus 31. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Levelet írt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek. A levélben a PDSZ azt követeli, hogy kezdeményezzék a kormánynál a diákok mobiltelefonjainak iskolai begyűjtésére vonatkozó új kormányrendelet hatályon kívül helyezését. „A rendelet, amely előírja, hogy a tanulók mobiltelefonjait minden reggel be kell gyűjteni, és csak a tanítás végén adhatják vissza őket, komoly alkotmányos aggályokat vet fel”, írják.

A PDSZ több pontban sorolja fel ezeket az aggályokat:

  • Tulajdonhoz való jog megsértése: a mobiltelefonok sok esetben jelentős anyagi értéket képviselnek, a PDSZ szerint nem tartoznak olyan tárgyak közé, melyek elkobzása ne lenne indokolatlan és aránytalan beavatkozás az alkotmányos jogba.
  • A pedagógusok felelősségvállalásának kérdése: a rendelet a pedagógusokra hárítja a begyűjtött telefonokért való felelősséget, ami jelentős anyagi és jogi kockázat számukra. „Nem várható el, hogy több millió forint értékű eszközökért vállaljanak teljes körű felelősséget, különösen olyan esetekben, amikor az iskolák nem rendelkeznek megfelelő biztosítással, és a telefonok sérülése vagy eltűnése esetén a megőrzése kijelölt intézményi dolgozók nem tudják a károkat megtéríteni. Az eszközök begyűjtésére, biztonságos tárolására, és azonosítható módon történő visszaadására vonatkozó garanciákat a jogszabály nem tartalmazza.”
  • Az oktatási autonómia és a pedagógiai szabadság korlátozása: a PDSZ szerint a rendelet sértheti az iskolák és a tanárok szakmai autonómiáját, mert egyes intézmények már régóta működő házirendekkel rendelkeznek, amelyek megfelelően szabályozzák a telefonok iskolai használatát anélkül, hogy azokat begyűjtenék. Sok iskola pedig törekszik arra, hogy a diákokat a digitális eszközök felelős használatára nevelje.
  • Az iskolai semlegesség megsértése: a PDSZ szerint különösen aggasztó, hogy a rendelet végrehajtásával kapcsolatban olyan politikai nyomásgyakorlásról érkeztek hírek, melyek sértik az iskolák politikai semlegességét és az oktatási intézmények autonómiáját, ellehetetlenítik a digitális kultúra tanítását.
  • A diákok nagy része jogilag cselekvőképtelen, kiskorú személy, tulajdonukat a rendelet értelmében a szülők kizárásával kéne korlátozni, a megkérdezésük nélkül.

A PDSZ emellett sérelmezi, hogy a rendeletnek nincs végrehajtási, rendelkező része, illetve megjegyzi azt is, hogy indokolatlan a mobilok használatának szabályozása, mikor azt az EMMI egyik rendeletében annak már megvan a helye. A szervezet emiatt azt kéri Pintértől és Maruzsától, hogy helyezzék hatályon kívül a rendeletet.

A PDSZ augusztus elején azt nyilatkozta, csak álegyeztetés volt a Belügyminisztériumban a mobilok iskolai kitiltásáról, az aggályaikat és racionális ellenvetéseiket nem hallgatták meg.

A szeptembertől hatályba lépő 245/2024. (VIII.8.) kormányrendelet lényege, hogy a diákok ugyan bevihetik az iskolákba a telefonjukat, de rögtön le is kell adniuk azokat egészen addig, amíg be nem fejeződik az utolsó órájuk. Ez idő alatt főszabály szerint a házirendben meghatározott elzárt helyen kell tárolni az okoseszközöket. A rendelet arra lehetőséget ad, hogy az igazgató vagy a tanár a tanítási cél megjelölésével engedélyezze az órákon a mobilok és más okoseszközök használatát. A parlament oldalára feltöltött indoklás szerint az iskolai mobiltelefon-használat „jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt”.

Az oktatási szakértők jellemzően egyetértenek abban, hogy az iskolai mobilhasználat valóban elterelheti a diákok figyelmét a tanulásról, és a mobilok rendkívül nagy függőséget alakíthatnak ki. Viszont abban is egyetértenek, hogy a teljes tiltás nem vezet eredményre. Arról, hogy az új szabályozás hogyan nézhet majd ki a gyakorlatban, és hogyan fogja befolyásolni a diákok és a tanárok életét, itt írtunk bővebben.

A Madách Imre Gimnázium augusztus 19-én kiírta a honlapjára, hogy a tanárok nem veszik el a diákok mobiltelefonját és más digitális eszközeit. A gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Belügyminisztérium, ami azzal indokolta a döntést, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”. Mészáros csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy Maruzsa Zoltán tudott arról, hogy az iskola hogyan fogja alkalmazni a rendeletet, sőt, szerinte Maruzsának ezzel nem volt semmi gondja, nem jelezte, hogy probléma lenne, mindaddig, amíg a médiában meg nem jelent volna az információ (a posztjáról itt írtunk hosszabban). A Belügyminisztérium ezt tagadta, és azzal reagált, hogy a Madách igazgatója egyébként sem tervezte kitölteni a mandátumot.

A felmentett igazgató miatt augusztus 28-án este több százan tüntettek a gimnázium épülete előtt, a tömegben a madáchos diákok mellett más iskolák diákjai is képviseltették magukat. A gimnázium diákjai szeptember 2-án, hétfőn újabb tüntetést szerveznek, ezúttal a Belügyminisztérium épülete elé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!