Kirúgták a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, mert nem tiltja ki a mobilokat az iskolából

2024. augusztus 28. – 10:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát. A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt.”

Az igazgató kirúgásának előzménye, hogy a VII. kerületi Madách Imre Gimnázium vezetősége bejelentette: az új tanévben nem veszik el a diákok mobiltelefonjait és más digitális eszközeit a tanítás előtt, hiába kötelezi őket erre rendelet. „Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás” – írták az iskola honlapján közzétett bejegyzésükben.

Az iskola vezetése szerint „életszerűtlen” lenne leadni a mobilokat tanítás előtt, mert bármelyik órán szükség lehet a telefonokra a tanuláshoz. Bár a gimnázium házirendje eddig is tartalmazta a mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait, a tanárok arra kérik a diákokat, az órai magatartásukkal ne kockáztassák, hogy a mobiltelefonokat tanítás előtt elvegyék tőlük.

Az iskolából kitiltott tárgyakról és az okostelefonok leadásáról szóló rendelet augusztus 8-án jelent meg. A rendelet az új tanév kezdetétől korlátozná a mobiltelefonok használatát az iskolákban. A jogszabály érinti az általános iskolákat 1–8. évfolyamig, a gimnáziumokat 5–12. évfolyamig, valamint a szakgimnáziumokat 9–13. évfolyamig.

A rendelettervezetet korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) átgondolatlannak és kidolgozatlannak nevezte. A kormány pedig 200 milliárd forintért vett laptopokat a diákoknak és a tanároknak, hogy most kitiltsa azokat az iskolából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!