Szeptember elsejétől betiltanák a diákok mobiljait az iskolákban egy új tervezet szerint

2024. július 19. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Egyhetes társadalmi egyeztetési határidővel jelent meg csütörtökön a kormany.hu-n egy rendelettervezet, melynek értelmében 2024. szeptember elsejétől betiltaná, pontosabban erősen korlátozná az okoseszközök használhatóságát az iskolákban a kormány.

Használatában korlátozott tárgynak minősülnének a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésre alkalmas okos eszközök a tanítási nap folyamán az általános iskolában, a gimnázium 5–12. évfolyamán, a szakgimnázium 9–13. évfolyamán. Ezenkívül a foglalkozások ideje alatt a kollégiumban, a foglalkozások, tanórák ideje alatt az alapfokú művészeti iskola minden évfolyamán (ebbe beletartozik az intézményben töltött idő is), illetve a tanórák, a szakmai oktatás, illetve a szakképesítésre felkészítő szakmai képzés szerinti foglalkozások ideje alatt a szakiskola minden évfolyamán (amibe szintén beletartozik az intézményben töltött idő is).

A Telexnek egy oktató a rendelettervezet fenti szövegezéséhez azt írta, hogy „a szakképzésben már nincsen olyan iskolatípus hogy szakgimnázium, helyette van technikum ami 5 éves (szakma + érettségi), és van szakképző iskola, ami 3 éves (szakma) képzési időt biztosít.” A javaslat jelenlegi szövegéből hiányzik az aktuális iskolatípus-rendszer. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a köznevelési törvény ugyan a köznevelésre (általános iskola, gimnázium, szakgimnázium, szakiskola, kollégium) és a szakképzésre (technikum, szakképző iskola, kollégium) is vonatkozik, a Belügyminisztérium által kiadott végrehajtási rendelet csak a köznevelésre (ahol a művészeti és pedagógiai területen megmaradt a szakgimnázium elnevezés).

A pedagógus megjegyezte azt is, hogy a szabályozási törekvés szerinte teljesen felesleges, mivel „az iskolák helyi szinten a házirendben szabályozzák többek között a mobiltelefonok használhatóságát”, amibe szerinte konfliktusos fentről belenyúlni, mert sokszor már az órai munka része az okoseszköz-használat. Erre elvileg továbbra is lesz lehetőség, mert ami nem tiltott, hanem használatában korlátozott tárgynak minősül, annak a pedagógus továbbra is engedélyezheti a használatát az órán pedagógiai céllal.

A tervezet szerint a telefonokat be lehet vinni reggel, de azt a tanítási nap kezdetén le kell adni a diáknak a tanítás idejére. Az okoseszközöket „az átvételt követően a nevelési-oktatási intézmény által a házirendben meghatározott elzárt helyen kell tárolni”. Ezzel szemben a tiltott tárgyakat – ha annak birtoklását jogszabály nem zárja ki – bizonyos esetek kivételével a szülőnek vagy ha a diák a 18. életévet betöltötte, neki, ha pedig kétséget kizáróan megállapítható, hogy a tiltott tárgy tulajdonosa harmadik személy, a harmadik személynek kell visszaadni.

Tiltott tárgynak minősül minden, a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz és minden olyan tárgy, aminek birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, illetve olyan, amit 18 év alatti nem is vehet, írja a Hvg.hu. Ez alapján tiltott tárgy lesz ősztől a rugóskés, a szigonypuska, a parittya, a dobócsillag vagy egy 8 cm szúróhosszúságú szúró- vagy vágóeszköz, továbbá a csúzli, gázspray, alkohol, cigaretta, kábítószer – és az energiaital is.

Az Igazságügyi Minisztérium épp egy hete tett közzé egy rendelettervezetet, amiben pontosan meghatározzák, milyen tartalmú energiaitalokat nem lehetne 18 éven aluliaknak eladni a jövőben. A rendeletet július 20-ig lehet véleményezni, ha ebben a formában életbe lép, azzal gyakorlatilag megtiltanák az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak.

Cikkünk a megjelenése után több pontosítással frissült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!