PDSZ: Csak álegyeztetés volt a Belügyminisztériumban a mobilok iskolai kitiltásáról

2024. augusztus 7. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

„Az aggályaink, racionális ellenvetéseink nem kerültek értő meghallgatásra, majd miután a rendelettervezet elvetését javasoltuk, a helyettes államtitkár teljesen érthetetlen módon azzal zárta az egyeztetést, hogy szerinte mindannyian egyetértünk és fél év múlva találkozzunk újra az addigi eredmények és tapasztaltok megvitatása végett”

– így válaszolt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amikor a Belügyminisztériummal közös, az iskolai mobilhasználattal kapcsolatos egyeztetéséről kérdeztük. A minisztérium szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel egyeztetett arról a tervről, ami alapján szeptembertől csak korlátozottan használhatnák a diákok a mobiltelefonokat és az okoseszközöket az iskolákban. A PDSZ szerint nem hívtak meg minden olyan szervezetet, amelyek a véleményüket a korábbi társadalmi egyeztetésen kifejtették.

A PDSZ szerint a keddi csak „álegyeztetés” volt, ahol „nem történt meg az aggályok, racionális és jogos ellenvetések nemhogy szakmai, de semmilyen mérlegelése sem”. A szervezet szerint a helyettes államtitkár és több jelenlévő szervezet saját személyes tapasztalatából indul ki, ahelyett, hogy kutatási eredményekre vagy a tanárok tapasztalataira támaszkodnának.

A PDSZ már korábban is kritizálta a rendelettervezetet életszerűtlensége miatt, erre a Telexnek küldött válaszukban az alábbi példát hozták:

„Ha egy diák számára a különböző szaktanárok engedélyezik a mobiltelefon-használatot adott tanítási nap 2., 4. és 6. órájában, akkor az a diák annak a napnak a reggelén először leadja a telefonját, majd a 2. óra előtt felveszi, ezt követően megint leadja, majd a 4. tanítási óra előtt újból felveszi, utána leadja, majd a 6. óra előtt megint felveszi, és leadja, ha van még további 7. vagy akár még 8. órája is.”

A PDSZ szerint a fentihez hasonló felvetéseikre a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) képviselője, a helyettes államtitkár és a jelenlévő szervezetek nagyobb része többször abszurd megoldási javaslatokat hozott fel. Ilyen volt az is, hogy

az intézmények tárolják bőröndben az okoseszközöket.

A PDSZ szerint a többi szervezet általános hozzáállása az volt, hogy „el kell indulni ezen az úton”, ha közben probléma merül fel, a kormány majd útközben megoldja. „A puding próbája az evés” – hangzott el az NPK részéről.

A PDSZ szerint a mobilok kitiltásánál sokkal jobb eszközök léteznek arra, hogy tudatos felhasználóvá neveljék a diákokat és ellenállóvá tegyék őket az online bántalmazással szemben. Szerintük erre a preventív programok a legalkalmasabbak, ezért is lenne fontos, hogy visszaengedjék a telefonokat az iskolákba. Emellett szerintük elég a jelenlegi szabályozás, hiszen minden iskola a saját házirendjében dönthet a telefonok használatáról.

A keddi egyeztetésre egyébként azután került sor, hogy júliusban egyhetes társadalmi egyeztetési határidővel tette közzé a kormány azt a tervezetet, ami megtiltaná bizonyos tárgyak, különösen a mobiltelefonok, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésére alkalmas okos eszközök használatát a diákoknak az iskolában.

A PDSZ már a tervezet megjelenésekor tiltakozott ez ellen, szerintük a terv átgondolatlan és kidolgozatlan. A PDSZ szerdán újabb közleményt adott ki, amiben tiltakoznak a Belügyminisztérium másik rendelettervezete ellen is, ami a Nemzeti Alaptantervből vizsgáztatná a tanárokat.

Arról, hogy a diákok mit gondolnak a szabályozásról, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!