Az iskolai mobilhasználat szabályozásáról egyeztetett a Belügyminisztérium

2024. augusztus 6. – 19:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az iskolai mobilhasználat tervben lévő szabályozásáról egyeztetett a Belügyminisztérium kedden szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, közölte a minisztérium. Az egyeztetésen részt vett a Nemzeti Pedagógus Kar, családszervezetek, a pedagógus-szakszervezetek és a Magyarországi Református Egyház képviselői is, derül ki a közleményből. A minisztérium szerint az vallási szervezetek közül csak a református egyház fogalmazott meg véleményt az üggyel kapcsolatban.

A keddi közlemény szerint „A tervezet lényege, hogy a gyermekek tanulási teljesítményének javítása érdekében az iskolák felhatalmazást kapnak, hogy az iskolai mobilhasználatot saját házirendjükben szabályozzák.”

„A diákoknak továbbra is lehetősége lesz mobiltelefonjuk használatára az iskolaidő előtt vagy után, szükséges esetben a szüleikkel is kapcsolatba léphetnek, illetve amennyiben a tananyag elsajátításához indokolt a mobiltelefon használata, akkor azt a tanár engedélyével a tanórán is használhatják. A házirendek betartatásáról az egyes iskolának kell gondoskodniuk” – áll a közleményben.

A keddi egyeztetésre azután került sor, hogy júliusban egyhetes társadalmi egyeztetési határidővel tette közzé a kormány azt a tervezetet, amely tiltaná bizonyos tárgyak használatát az iskolában diákok számára. Ezek közé a tárgyak közé tartoznak a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésére alkalmas okos eszközök.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) júliusban már állást foglalt a tervezettel kapcsolatban. Közleményükben tiltakoztak a szabályozás ellen, amely szerintük átgondolatlan és kidolgozatlan. Nem tartják indokoltnak a kérdés központi szabályozását, mivel azt az egyes iskolák saját hatáskörben is tudnák kezelni házirendjükben.

Megkérdeztük a pedagógus-szakszervezeteket, hogy mi hangzott el a keddi egyeztetésem, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!