A Nemzeti alaptantervből vizsgáztatná a tanárokat a Belügyminisztérium

2024. augusztus 6. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Tízórás távoktatási képzésen kellene részt venniük a pedagógusoknak 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. között, a képzés a pedagógus-továbbképzéstől független lenne, célja pedig, hogy a tanárok, tanítók és az óvodapedagógusok megújítsák az ismereteiket a Nemzeti alaptanterv és az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatban – vette észre a Népszava a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre kiírt rendelettervezetét.

A hétfőn közzétett tervezet szerint a képzésen túl számonkérés is lenne, és azoknak is részt kellene venni rajta, akik még nem, de pl. 2024. december 31-ig új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt létesítenek. Nem vonatkozna ugyanakkor mindez a szakmai tárgyat oktató tanárokra.

A sikeres teljesítéshez húszból tizenöt kérdésre kell helyesen válaszolni. Ha ez elsőre nem sikerül, még kétszer lehet megismételni a számonkérést. A képzés teljesítését, illetve eredményét a teljesítményértékelés során is figyelembe vennék. A Belügyminisztérium szerint azért van erre szükség, hogy a pedagógusok időről időre megújítsák az ismereteiket.

A tervezetben a pedagógusok mobiltelefon-használatára is kitérnek: eszerint a tanárok tanórai és más foglalkozások ideje alatt magáncélra nem, csak nevelés-oktatással összefüggő célokra (vagy szabálysértés, veszély stb. miatt) használhatnák a telefonjukat és más digitális, infokommunikációs eszközeiket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!