Tüntettek a Madách Imre Gimnázium előtt a kirúgott igazgató miatt

2024. augusztus 28. – 19:25

frissítve

Tüntettek a Madách Imre Gimnázium előtt a kirúgott igazgató miatt
Fotó: Halász Júlia / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Este hétre már több százan gyűltek össze a Madách Imre Gimnázium épülete előtt, ahova volt diákok szerveztek tüntetést, miután a Belügyminisztérium szerdán közölte, azonnali hatállyal felmenti az iskola igazgatóját, Mészáros Csabát.

A tömegben a madáchos diákok mellett más iskolák diákjai is képviseltették magukat. A demonstráción egytől-egyig korábbi és jelenlegi madáchos diákok mondtak beszédet, de felszólalt Madarász Éva – szintén egykori madáchos – színművész is, aki Bodor Johanna táncművész szövegét olvasta fel.

Ez a tüntetés csak egy volt a két spontán demonstrációból, amit szerda estére szerveztek: este 7 órára a Belügyminisztérium előtt is demonstrációt tartottak az ügy miatt.

A diákok beszédeikben kiemelték, Mészáros Csaba igazgatóként egy befogadó és támogató környezetet teremtett minden diák számára és vezetésével az ország kilencedik legjobb gimnáziuma lett a Madách. László Panna, volt madáchos diák beszédében elmondta, szerinte őt üldözi a hatalom: apja, László Zsolt színművész a Nemzeti Színházból szerződött el, miután Vidnyánszky Attila vette át annak vezetését, ő maga pedig pont akkor került a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, amikor az „áldozatul esett” a modellváltásnak. Beszédében elmondta, ez nem a Madách Imre Gimnáziumról szól, csupán ők voltak „az első fecskék, akikkel példát akartak statuálni.”

„Mészáros Csaba kerüljön vissza az igazgatói székbe, Pintér Sándor pedig kérjen bocsánatot és köszönje meg az igazgatónknak az elmúlt 24 év megfeszített munkáját, és azt a rengeteg diákot, akik mind növelik az ország GDP-jét.”

– tette hozzá az egykori madáchos diák.

Szabó Anita a madáchos szülők nevében szólalt fel: szerinte „Mészáros Csaba csak ebben a rendszerben renitens, minden normálisan működő közoktatási rendszer elismert tagja lenne.” Elmondta, ez a döntés nem csak aránytalan és eltúlzott, de felmérhetetlen károkat okoz a diákok lelkében és teljesítményében. Ráadásul ez már a sokadik évfolyam, amelynek teljes bizonytalanságban kell nekivágnia a tanévnek és az érettséginek, tette hozzá Szabó. Beszéde végén emlékeztette a résztvevőket, szeptember 2-re újabb tüntetést szerveznek a Belügyminisztérium elé. A beszédek után a tüntetők a gimnázium ajtaján hagytak üzeneteket az iskola kirúgott igazgatójának.

A Belügyminisztérium szerdán délelőtt közölte, hogy azonnali hatállyal felmenti a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát, mert „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”. A Madách tantestülete elfogadhatatlannak tartotta az igazgató kirúgását.

Augusztus végén a Madách Imre Gimnázium kijelentette: nem fogják betartani azt a rendeletet, ami alapján az új tanévtől minden tanulótól el kell venni a mobiltelefonját a tanítás kezdete előtt. Az iskola vezetése szerint „életszerűtlen” lenne leadni a mobilokat tanítás előtt, mert bármelyik órán szükség lehet a telefonokra a tanuláshoz. Bár a gimnázium házirendje eddig is tartalmazta a mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait, a tanárok arra kérik a diákokat, az órai magatartásukkal ne kockáztassák, hogy a mobiltelefonokat tanítás előtt elvegyék tőlük.

Arról, hogy az okoseszközök korlátozása hogy nézhet ki a gyakorlatban, és mindez hogyan fogja befolyásolni a diákok és a tanárok életét, arról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A rendelettervezetet korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) átgondolatlannak és kidolgozatlannak nevezte. A kormány pedig 200 milliárd forintért vett laptopokat a diákoknak és a tanároknak, hogy most kitiltsa azokat az iskolából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!