Törölte nyilvántartásából Iványi Gáborék iskoláit és óvodáját a fővárosi kormányhivatal

2024. augusztus 27. – 20:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) mint fenntartó nem képes biztosítani a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium törvényben előírt működési feltételeit – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-vel.

A hivatal a közműszolgáltatók és a NAV jelzései alapján arra jutott eljárásában, hogy a MET

felhalmozott közüzemi tartozásaival veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését.

A fővárosi kormányhivatal szerint ezért törölte a két intézményt az egyházi és a magán fenntartású köznevelési intézmények nyilvántartásából. Közleményükben hozzátették, „a gyermekek biztonságos és megfelelő színvonalú nevelése érdekében” gondoskodnak a diákok elhelyezéséről.

Az óvoda megszüntetése 26 gyereket érint, a kormányhivatal az ő esetükben felveszi a kapcsolatot a lakóhelyük szerint illetékes önkormányzatokkal. Emellett azt írják, mind a 156 tanköteles tanuló számára biztosítják a tanulmányok folytatását, és kijelölték azokat az intézményeket, amelyek a szabad férőhelyek erejéig kötelesek átvenni őket. Rajtuk kívül a 89 nem tanköteles tanulót is tájékoztatják az őket fogadni képes intézményekről, közölte a kormányhivatal.

Budapest Főváros Kormányhivatala augusztus elején indított vizsgálatot az Iványi Gábor-vezette MET intézményei ellen. A kormányhivatal a közlemény szerint az óvodások és az ellátottak érdekében kezdett vizsgálódni, mivel a közműszolgáltató értesítése alapján a MET, mint fenntartó huzamosabb ideje nem fizeti a számláit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelzése szerint pedig jelentős köztartozást halmozott fel.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes akkor azt nyilatkozta, a Fővárosi Önkormányzat nyitott arra, hogy biztosítsa a MET intézményeinek fenntartását. Kiss magyarázata szerint ez azt jelentené, hogy nemcsak a személyi költségeket, hanem az ellátást is biztosítanák az Iványi Gábor vezetése alatt álló egyháztól átvett intézményekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!