A Fővárosi Önkormányzat kész átvenni Iványi Gábor egyházának intézményeit

2024. augusztus 6. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Önkormányzat nyitott arra, hogy biztosítsa a MET intézményeinek fenntartását, mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az RTL Híradónak. Kiss magyarázata szerint ez azt jelentené, hogy nem csak a személyi költségeket, hanem az ellátást is biztosítanák az Iványi Gábor vezetése alatt álló egyháztól átvett intézményekben. Erre a Fővárosi Kormányhivatal pár nappal ezelőtt indított vizsgálata miatt lehet szükség, aminek eredményeként a kormányhivatal kötelezheti a józsefvárosi és fővárosi önkormányzatot a MET intézményeinek átvételére.

Budapest Főváros Kormányhivatala pár napja indított vizsgálatot a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) intézményei ellen. A hivatal a közlemény szerint a kormányhivatal az óvodások és az ellátottak érdekében kezdett vizsgálódni, mivel a közműszolgáltató értesítése alapján a MET, mint fenntartó huzamosabb ideje nem fizeti a számláit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelzése szerint pedig jelentős köztartozást halmozott fel.

Ha az ellenőrzés azt állapítja meg, hogy Iványi Gáborék egyháza eleget tesz a jogszabályi kötelezettségeinek, nincs szükség további lépésekre, azonban szabálytalanság észlelése esetén a főpolgármesternek és a polgármesternek kötelessége intézkedni: a kormányhivatal ebben az esetben kötelezheti a józsefvárosi és fővárosi önkormányzatot a MET intézményeinek átvételére. Iványi Gábor az RTL Híradóban a kormányhivatal eljárását „elfogadhatatlan politikai gaztettnek” nevezte.

Az RTL szerint viszont nagyobb problémát jelenthet a MET vidéki iskoláinak helyzete: ezeket ugyanis az önkormányzat nem, kizárólag az állam vehetné át. Szeged önkormányzata például úgy próbál segíteni a bajba jutott intézményeken, hogy átvállalja az iskolába járó gyerekek étkezési költségeit.

A NAV még július közepén kezdte el inkasszálni a MET bakszámláit, ami lényegében azt jelenti, hogy azokat lenullázták. Bár Iványi Gábor, a MET elnöke segítséget kért Pintér Sándor belügyminisztertől, nem kapott választ. A NAV azért döntött az inkasszálás mellett, mert a MET néhány alkalmazottja után nem fizette be a közterheket, és közüzemi számlákat sem fizetett be. Az adóhivatal inkasszója miatt veszélybe került az ellátás, ezért a MET gyűjtésbe kezdett: eddig 90 millió forint gyűlt össze, hogy tovább működhessenek Iványi Gáborék egyházának intézményei, írja az Rtl.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!