Bajban Iványi Gáborék, a NAV inkasszálja a MET számláit

2024. július 19. – 13:27

Másolás

Vágólapra másolva

A NAV július 16-án elkezdte inkasszálni az Iványi Gábor nevéhez köthető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola valamennyi intézményi bankszámláját – adta hírül a MET.

Az egyház közleménye szerint a számlákról a működésre félretett összegeken túl leemelték azokat a pályázati pénzeket is, amelyeket konkrét projektekre nyertek el, és szigorú elszámolási kötelezettségeket vállaltak az adományozó felé. Eltűnt például a számláról az egyház szegedi iskolájának tornatermének felújítására kapott közel 8 millió forintos pályázati támogatás, bár már el is kezdték a bontási munkálatokat. Az Erasmus és az amerikai NDI pályázatain nyert euró- és dollártámogatásokat is inkasszálták, írják.

Az inkasszó azt is jelenti, hogy ha érkezne is állami támogatás, az automatikusan a NAV számlájára kerülne, ezekhez a pénzekhez tehát nem fér hozzá a szervezet.

„A működés fenntartása források nélkül teljesen ellehetetlenül. A hajléktalanokat ellátó Oltalom Kórház normatívájának inkasszálása a szó szoros értelmében életeket veszélyeztet.”

A MET egyházi státuszát 2011-ben vették el, és ezután nem kapta meg az egyházaknak járó normatív állami támogatás. A Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság jogerős ítéletben kötelezte a magyar államot, hogy állítsa vissza az egyházi státuszt, de máig nem hajtották azt végre.

A MET mindeközben jelentős összegű tartozást halmozott fel a közszolgáltatók irányába. 2023-ban már a szervezet állami normatíváiból kezdték elvonni a tartozásokat, így a MET a béreket éppen fedező támogatáshoz sem jutott hozzá teljes összegben. Közel fél éven át nem kaptak fizetést a munkavállalóil.

A közleményben azt írják, hogy a MET megbízott egy szakértői csoportot, amely egy gazdasági intézkedési, majd egy adósságrendezési tervet nyújtott be a NAV és a Belügyminisztérium illetékes vezetőinek, hogy a krízishelyzetben is fenntarthassák a szolgáltatásokat (hajléktalanszálló, iskolák, kórház). Iványiék szerint ebből a szakmai anyagból is kiderült, hogy az állami normatív támogatásokból, átszervezések és válságköltségvetés bevezetésével az intézményrendszer fenntartható és folyamatosan működtethető. Ütemezett, intézményekre lebontott tartozásrendezést nyújtottak be, amely öt éven belül lehetővé teszi minden köztartozásuk visszafizetését.

A szociális és oktatási rendszert felügyelő Belügyminisztériumnak és NAV-nak is bemutatták az intézkedési és tartozásrendezési terveket, amelyek Iványiék szerint igazolták a határozott szándékukat az adósságaik keletkezésének megállítására, a köztartozások belátható időn belüli törlesztésére. Ennek ellenére 2024 júliusában már egyáltalán nem érkezett szociális és oktatási normatíva, így nagyságrendben csak a munkabérek 20 százalékát tudtát kifizetni a tartalékokból.

Július 16-tól inkasszálták és adóssággal terhelték valamennyi intézményi számlájukat, és az idei első hat hónapban 1,028 milliárd forintot vontak el a normatívából felhalmozott köztartozások törlesztésére. „Mély aggodalommal tölt el minket kiszolgáltatott ellátottjaink és munkatársaink ebben a pillanatban kilátástalannak tűnő jövője. Hatszáz munkavállalónk több ezer, többségében hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű diáknak, hajléktalan, krízisben lévő, illetve idős embernek nyújt pótolhatatlan szolgáltatást. Ha a NAV 100 százalékban elvonja minden bevételünket, ezzel nemcsak ezrek létkilátásait veszélyezteti, de az adósságrendezés lehetőségét is teljes mértékben ellehetetleníti” – írják a közleményben. Korábban ebben a cikkben jártunk utána annak, hogyan jutott idáig a MET.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!