A Madách gimi tantestülete az igazgató felmentéséről: „Tényét, módját és indoklását továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk”

2024. augusztus 31. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Talán soha nem kezdtünk még iskolaévet ennyire nehéz helyzetben. 24 éve tartó együttműködésünk igazgatónkkal, Mészáros Csabával, felfoghatatlanul és cezúraszerűen ért véget. A felmentés tényét, módját és indoklását továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk” – írja az iskola Facebook-oldalán közzétett közös nyilatkozatában a Madách Imre Gimnázium tantestülete.

A Belügyminisztérium augusztus 28-án mentette fel az iskola igazgatóját, miután a Madách vezetősége bejelentette: az új tanévben nem veszik el a diákok mobiltelefonjait és más digitális eszközeit a tanítás előtt, hiába kötelezi őket erre rendelet. „Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás” – írták az iskola honlapján közzétett bejegyzésükben. A minisztérium azzal indokolta az igazgató felmentését, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt.”

„A tantestület számára nem kétséges, hogy mi a feladatunk, küldetésünk: megőrizni, megtartani a Madáchot olyannak, amilyenné Mészáros Csaba 24 évig tartó igazgatósága és az azt megelőző 120 év alatt vált. Továbbra is diákjaink a legfontosabbak számunkra, s hogy ez az értékrend hiteles, mutatja volt és jelenlegi tanítványaink szerető támogatása. Az elmúlt 24 év során meghatározóvá vált szellemiség, amelynek legfontosabb alkotóelemei a humánum és diákközpontúság, a gondolkodásra és alkotásra ösztönző légkör, a befogadó közösség, megőrződik. A tantestület hitet tesz mindezek mellett” – írja nyilatkozatában a tantestület.

Szeptembertől az iskolákban már rendelet fogja korlátozni a mobilok és más okoseszközök használatát. A diákok a telefonjukat bevihetik az iskolába, és alapesetben rögtön le kell adniuk azokat, de azért hagynak lehetőséget arra, hogy az órákon tanulásra is használják őket. Ebben a cikkben foglaltuk össze, hogy nézhet ki mindez a gyakorlatban, hogyan fogja befolyásolni a diákok és a tanárok életét az okoseszközök korlátozása. Arról pedig, hogy a szakértő mit gondol az iskolai mobilhasználatról, itt írtunk részletesen.

A Madách igazgatójának felmentése azért is meglepő, mert éppen a rendelet ad arra lehetőséget, hogy egy iskolában tanulási céllal továbbra is lehessen használni az okoseszközöket. A Pedadógusok Demokratikus Szakszervezete mindenesetre levélben követeli az iskolai mobilhasználatot korlátozó rendelet elkaszálását.

A felmentés után maga az igazgató és a Belügyminisztérium, illetve Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár is megszólalt. Mészáros Csaba szerint Maruzsa tudott a döntéséről, és nem volt baja vele, szerinte ha nincs a „médiafelhajtás”, nem mentették volna fel. A minisztérium azonban tagadta, hogy Maruzsa pontosan tisztában lett volna azzal a sajtóhíreket megelőzően, hogy a Madách igazgatója nem tervezi leadatni a tanulóktól a telefonjukat az iskolában.

Mészáros Csaba menesztése óta a Madách előtt már szerveztek egy tüntetést, és szeptember 2-ára is terveznek egy nagyobbat. A szerdai tüntetésen készült riportunkat itt nézhetik meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!