18 éve dolgozom jegyzőként, de ilyen hosszúra nyúlt főpolgármester-választást még sosem láttam

2024. július 11. – 14:57

18 éve dolgozom jegyzőként, de ilyen hosszúra nyúlt főpolgármester-választást még sosem láttam
Újraszámlálásra váró szavazatok a VIII. kerületben 2024. július 11-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A fullasztó meleget leszámítva zökkenőmentesen zajlott az újraszámlálás utolsó napja – legalábbis abban a három kerületben, ahova csütörtök délelőtt elmentünk. A VIII., a IX. és a XII. kerületben az érvénytelen vagy a két jelölt között felcserélt szavazatok száma délelőtt elhanyagolható volt, bőven 10 alá esett. Csütörtökön a fenti három kerület mellett a X., a XV., a XIX. és a XX. kerületekben nézték át újra a főpolgármesterekre leadott szavazatokat.

A VIII. kerületben a katonásan sorakozó asztalok és a kellemesen hűvös levegő megadta a nyugodt alaphangulatot, a terembe betévedőket egy kordon választotta el a szavazatszámlálóktól.

„18 éve dolgozom jegyzőként, de ilyen hosszúra nyúlt főpolgármester-választást még sosem láttam!”

– fogalmazott az egyik ott dolgozó, aki szerint elképesztő, hogy már több mint egy hónapja lezajlottak a választások, de még mindig az újraszámlálásnál tart a folyamat.

Furcsaságokból most sem volt hiány. A reggeli órákban például felbukkant egy olyan szavazólap, amely az egyik főpolgármester-jelöltnek szánt szerelmes üzenetet tartalmazott. A lapra az egyik szavazó június 9-én ezt írta: „Vitézy Dávid, légy a férjem!”

A IX. kerületben főként a meleg és a káosz uralkodott. A két sorba rendezett fekete asztalok között szlalomozva az embert minduntalan félrelökték vagy éppen ő borított fel másokat. Klímaberendezés híján szélesre tárt ablakokkal próbáltak enyhíteni a perzselő nyári levegőn, kevés sikerrel. Cserébe a teremben folyamatosan jártak körbe különböző harapnivalók és hűsítők.

Számlálás a IX. kerületben 2024. július 11-én – Fotó: Bődey János / Telex
Számlálás a IX. kerületben 2024. július 11-én – Fotó: Bődey János / Telex

A XII. kerületi hűvös alagsori teremben alapvetően a nyugalom és a rendszerezettség dominált. A munkafolyamat is hasonló gördülékenységgel zajlott, mindössze egy doboz ragasztása nem volt rendben, de azt jegyzőkönyvbe is vették rögtön.

A háromnapos újraszámolás során az újraszámolt érvényes szavazatok száma a VIII. kerületben megközelítőleg 25 000, a IX. kerületben több mint 23 000, a XII. kerületben 29 530. A számláláson mindhárom kerületben 40-50 ember dolgozott.

Az újraszámolás sajtónyilvánosan, NVB-tagok, nemzetközi, illetve a főpolgármester-jelöltek által megbízott megfigyelők jelenlétében zajlik. A folyamatot a Kúria képviselői, valamint Vitézy Dávid és Karácsony Gergely delegáltjai is felügyelik a helyi választási iroda köztisztviselői mellett. Az előző két napban a legtöbb helyen gond nélkül, a Várban viszont kaotikusan zajlott a számolás, amiről mi is beszámoltunk.

A Kúria július 7-én rendelte el, hogy az NVB-nek újra kell számolnia a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatokat. A legfőbb bírósági fórum ezt azután tette, hogy az Alkotmánybíróság helyt adott a választáson alulmaradó Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának.

Az ügy előzménye, hogy a június 9-i önkormányzati választáson nagyon kevés szavazat döntött Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között. Akkor Karácsony Gergely, a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum főpolgármester-jelöltje 324 szavazattal nyert. Az érvényes szavazatok mellett hivatalosan 24 589 (valójában csupán 23 926) érvénytelen szavazat is volt. Pont emiatt Vitézy Dávid már a végső eredmény előtt azt mondta, hogy mindenképp újraszámlálást fog kezdeményezni.

Vitézy három nappal később, június 12-én be is adta fellebbezését a Fővárosi Választási Bizottságnál, ami előtt részletesen ismertette jogi aggályait. Az érvénytelen szavazatok újraszámolását már a fellebbezés beadásának estéjén elrendelték.

Számolják a szavazatokat a XII. kerületben 2024. július 11-én – Fotó: Bődey János / Telex
Számolják a szavazatokat a XII. kerületben 2024. július 11-én – Fotó: Bődey János / Telex

A Nemzeti Választási Bizottság június 15-én újra átszámolta az érvénytelen szavazatokat, ami csökkentette Karácsony előnyét Vitézyvel szemben, de a választás végeredménye így sem változott: Karácsony 41 szavazattal, de Budapest főpolgármestere maradt.

Karácsony korábbi ígéretéhez híven június 17-én adta be a Kúriának azt a kérelmét, amelyben a győzelme ellenére ő maga is a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazás megismétlését kérte. A Kúria június 26-án szerdán utasította el a kérelmét, amire Karácsony a Facebookon azt írta: „a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere. Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését.” A Kúria június 26-án tehát helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését arról, hogy nem kell megismételni a főpolgármester-választást Budapesten.

A Kúria határozatában Vitézy Dávidnak a IV. és VII. kerületi választás megismétlését kérő fellebbezését is elutasította. Vitézy Dávid azt akarta elérni, hogy a Kúria változtassa meg az NVB határozatát, és rendelje el az összes fővárosi szavazókörben az érvényes szavazatok újraszámlálását. A vékony kihúzások miatt a IV. és a VII. kerületben a választás megismétlését kérte. A Kúria végzésében az első kérelmet alaptalannak találta, a második kérelem esetében pedig nem találta igazoltnak a jogsértést. Ezután nyújtott be alkotmányjogi panaszt az LMP által is támogatott főpolgármester-jelölt, amelynek eredményeképpen most újraszámolták az összes érvényes szavazatot is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!