Újraszámlálás: Karácsony száznál is több szavazattal vezethet Vitézyvel szemben

2024. július 10. – 15:01

Újraszámlálás: Karácsony száznál is több szavazattal vezethet Vitézyvel szemben
A főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok újraszámlálása a IV. kerületben 2024. július 10-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Második napja zajlik a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok újraszámlálása.
  • A Telex információi szerint van olyan kerület, ahol a szavazókörök többségében már június 9-én este is jól számoltak, legfeljebb 1-3 szavazatnyi tévedés történhetett.
  • Van két olyan szavazókör azonban, ahol Karácsony Gergelyre leadott szavazatokat nagyobb számban soroltak korábban Vitézy Dávidhoz. Az egyik helyen 68, a másikon 25 szavazatról van szó.
  • A Telexnek Újpesten a szavazatok újraszámlálása közben azt mondták: egy-egy tucat szavazatot találtak, amit eredetileg rosszul számoltak Karácsony Gergelynek, illetve Vitézy Dávidnak.

Információink szerint eddig nagyrészt kiegyenlített változások láthatók a június 9-ei főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámolása közben, de Karácsony Gergely környezetéből úgy értesültünk, hogy a jelenlegi főpolgármester előnye 105 szavazattal nőtt Vitézy Dáviddal szemben, az eddigi 41-hez hozzáadva így szerdán kora délután Karácsony 146 szavazattal vezet Vitézyvel szemben.

Információink szerint az újraszámlálásnál vagy nem találnak eltérést a korábban megszámolt szavazatoktól vagy csak néhány szavazatnyi különbség a változás. Egy példa: az egyik kerület 24 szavazóköre közül például 14-ben jól számolták meg a szavazatokat a június 9-i választás éjszakáján. Ezen kívül 10 szavazókörben találtak egy-kettő, esetleg három olyan szavazatot, ami érvénytelen, vagy amit nem a megfelelő jelölthöz soroltak.

Itt az egyik helyen és egy másik kerületben is találtak azonban jelentősebb eltéréseket: az egyik szavazókörben 68, a másikban 25, Karácsony Gergelyre leadott szavazatot számoltak Vitézy Dávidhoz.

Újraszámlálásra érkeznek a szavazólapok Újpesten 2024. július 10-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Újraszámlálásra érkeznek a szavazólapok Újpesten 2024. július 10-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A IV. kerületben, Újpesten egy-egy tucat szavazatot számoltak el mindkét főpolgármester-jelölthöz, ami a másiké volt – tudtuk meg a helyszínen a Nemzeti Választási Bizottság egyik jelenlévő tagjától. Összesen 44 277 szavazatot számoltak újra. A XI. kerületben kérdésünkre a jegyző azt mondta: náluk minden rendben ment, volt egy-két sérült urna és pár érvénytelen szavazat az érvényesek között, de érdemben nem változhatott az eredmény június 9-hez képest. Nagyjából 80 ember végezte a munkát napközben.

„Ezen a ponton az látszik, hogy akár ezer vagy ezernél is több szavazólap minősítése fog változni” – mondta a Telex kérdésére Vitézy Dávid, miután arról kérdeztük, hogyan látja az újraszámlálási folyamatot. Vitézy szerint eddig korrekten zajlik a folyamat. „Óriási szükség volt az újraszámlálásra, és ebből is látszik, hogy a választási törvénybe vissza kellene hozni az automatikus újraszámlálást az ilyen szavazatkülönbségnél” – mondta.

A szavazatok újraszámlálását Vitézy Dávid alkotmányjogi panasza után a Kúria rendelte el. A Nemzeti Választási Bizottság szavazatszámlálói kedden kezdték meg a számolást. A szavazatszámlálás július 11., csütörtökig tart, az eredményt a jelenlegi tervei szerint július 12-én, pénteken hirdetheti ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

  • Július 9-én, kedden nyolc kerületben, az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII. és a XXIII. kerületekben számoltak újra.
  • Július 10-én, szerdán a II., a III., a IV., a XI., a XIII., XIV., XVIII. és XXI. kerületben nézik át a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatokat.
  • Július 11-én, csütörtökön kerülnek sorra a VIII., IX., X., XII., XV., XIX. és XX. kerületben leadott szavazatok.

A háromnapos újraszámolás sajtónyilvánosan, NVB-tagok, nemzetközi, illetve a főpolgármester-jelöltek által megbízott megfigyelők jelenlétében zajlik. A folyamatot a Kúria képviselői, valamint Vitézy Dávid és Karácsony Gergely delegáltjai is felügyelik a helyi választási iroda köztisztviselői mellett. A legtöbb helyen gond nélkül, a Várban viszont kaotikusan zajlott a számolás, amin a Telex munkatársai is ott voltak, hétfői riportunkat itt tudja elolvasni újra.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetesen azt a tájékoztatást adta, hogy az NVB pénteken, július 12-én állapíthatja majd meg a végső eredményt. Az érvényes szavazatokat kerületenként, a helyi választási irodák (HVI) köztisztviselői vizsgálják át újra.

Szavazatszámlálás a XI. kerületben 2024. július 10-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Szavazatszámlálás a XI. kerületben 2024. július 10-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Karácsony Gergely által megbízott megfigyelőknek egy nekik küldött dokumentum szerint olyan körülményeket kell vizsgálni, mint például, hogy

  • sérültek-e a szavazólapokat tartalmazó urnák (kartondobozok), ezáltal kerültek-e olyan állapotba, hogy ki lehessen belőlük venni valamit;
  • a szavazólapokat tartalmazó kötegek sérültek-e, rendesen vannak-e lezárva;
  • kerültek-e érvénytelen szavazatok az érvényes szavazatok közé;
  • került-e az egyik jelöltre szóló érvényes szavazat másik jelölt kötegébe;
  • illetve, hogy jól számolták-e az egyes jelöltek érvényes szavazatait.

A Kúria július 7-én rendelte el, hogy az NVB-nek újra kell számolnia a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatokat. A legfőbb bírósági fórum ezt azután tette, hogy az Alkotmánybíróság helyt adott a választáson alulmaradó Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának.

Az ügy előzménye, hogy a június 9-i önkormányzati választáson nagyon kevés szavazat döntött Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között. Akkor Karácsony Gergely, a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum főpolgármester-jelöltje 324 szavazattal nyert. Az érvényes szavazatok mellett hivatalosan 24 589 (valójában csupán 23 926) érvénytelen szavazat is volt. Pont emiatt Vitézy Dávid már a végső eredmény előtt azt mondta, hogy mindenképp újraszámlálást fog kezdeményezni.

Vitézy három nappal később, június 12-én be is adta fellebbezését a Fővárosi Választási Bizottságnál, ami előtt részletesen ismertette jogi aggályait. Az érvénytelen szavazatok újraszámolását már a fellebbezés beadásának estéjén elrendelték.

A Nemzeti Választási Bizottság június 15-én újra átszámolta az érvénytelen szavazatokat, ami csökkentette Karácsony előnyét Vitézyvel szemben, de a választás végeredménye így sem változott: Karácsony 41 szavazattal, de Budapest főpolgármestere maradt.

Karácsony korábbi ígéretéhez híven június 17-én adta be a Kúriának azt a kérelmét, amelyben a győzelme ellenére ő maga is a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését kérte. A Kúria június 26-án szerdán utasította el a kérelmét, amire Karácsony a Facebookon azt írta: „a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere. Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését.”

A Kúria június 26-án tehát helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését arról, hogy nem kell megismételni a főpolgármester-választást Budapesten. A Kúria határozatában Vitézy Dávidnak a IV. és VII. kerületi választás megismétlését kérő fellebbezését is elutasította.

Vitézy Dávid azt akarta elérni, hogy a Kúria változtassa meg az NVB határozatát, és rendelje el az összes fővárosi szavazókörben az érvényes szavazatok újraszámlálását. A vékony kihúzások miatt a IV. és a VII. kerületben a választás megismétlését kérte. A Kúria végzésében az első kérelmet alaptalannak találta, a második kérelem esetében pedig nem találta igazoltnak a jogsértést. Ezután nyújtott be alkotmányjogi panaszt az LMP által is támogatott főpolgármester-jelölt, amelynek eredményeképpen most újraszámolják az érvényes szavazatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!