A Kúria Vitézy Dávid kérelmét is elutasította, nem ismétlik meg a választást a IV. és a VII. kerületben

2024. június 26. – 13:40

A Kúria Vitézy Dávid kérelmét is elutasította, nem ismétlik meg a választást a IV. és a VII. kerületben
Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt személyesen adta be a főpolgármester-választás eredményét megtámadó fellebbezést a Fővárosi Választási Irodánál 2024.06.12-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az I. rendű kérelmező (Vitézy Dávid) és a II. rendű kérelmező (Karácsony Gergely) bírósági felülvizsgálati kérelme nem alapos – írja a Kúria az oldalán közzétett döntésben. A Kúria egy határozatban tette közzé Karácsony az egész főpolgármester- választás ismétlésére vonatkozó kéréséről, illetve Vitézy Dávid a IV. és VII. kerületi választás megismétlését kérő fellebbezéséről szóló döntését. Karácsony már korábban bejelentette, hogy nem lesz megismételt választás, az eredményt elfogadja. Vitézy viszont jelezte: a határozat jogi értékelését követően az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartja.

„Gratulálok Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát. A saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most ő teszi”

– írta Vitézy Dávid Facebook-oldalán. Vitézy június 17-én csatlakozott Karácsony Gergelyhez a főpolgármester-választás eredményének megtámadásában, ő a IV. és a VII. kerületre vonatkozó kérelmet nyújtott be. Vitézy arról írt, hogy a DK által vezetett IV. és a VII. kerületben „módszeresen elkövetett visszaélések indokolják a jogorvoslatot, mivel a szavazólapokon történt szinte láthatatlan vékonyságú kihúzások ellentétesek voltak a választási eljárásról szóló törvény a kiesett jelölt törlésére vonatkozó rendelkezéseivel”.

Vitézy a mostani döntésről azt írta, hogy „mivel Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, gondolom az Alkotmánybírósághoz is fordul még ezügyben”. Aggósztónak tartja a város szempontjából Karácsony Gergely elmúlt hetekben előadott „ámokfutását”. Ennek keretében olyan törvényben rögzített, évtizedek óta minden jelölt számára rendelkezésre álló jogorvoslati eljárásokat minősített csalásnak, melyek végül amúgy őt hozták ki győztesnek; a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt meg minden bizonyíték nélkül köztisztviselőket – írta.

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony a „pillanatnyi érdekei mentén szemrebbenés nélkül minősített bíróságokat hitelesnek vagy csalónak, attól függően, hogy épp úgy gondolta, a javára vagy épp az ellenében döntenek”. Hozzátette: „eközben a saját legitimációját is tönkretette az új főpolgármester-választás követelésével.

Karácsony Gergely nem megvédte a »Budapest köztársaságot«, hanem nevetségessé tette”.

Vitézy szerint Karácsonynak a saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, főleg fontosabb, mint maga a város. Állítása szerint ő továbbra is Budapest fejlesztésében, a programja minél több elemének megvalósításában, a város élhetőbbé, biztonságosabbá és zöldebbé tételében érdekelt. Ennek szellemében fog dolgozni a Fővárosi Közgyűlésben. Végül azt írta, hogy amennyiben minden jogorvoslat lezárult, akkor legitim főpolgármesternek fogja tekinteni Karácsony Gergelyt. Hozzátette: új választást bármikor elérhet Karácsony, amennyiben lemond.

Vitézy most az Alkotmánybírósághoz fordulhat

A most elutasított fellebbezést a főpolgármester-jelölt egyébként már közvetlen a választás után beadta a Fővárosi Választási Bizottságoz. Az FVB ezt elutasította, de Vitézyék vitték tovább az ügyet jogilag egy szinttel feljebb, a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Az NVB az újraszámlálás eredményének elfogadása mellett (Karácsony győzelmét a megváltozott számok mellett helybenhagyták) Vitézyék beadványáról is döntött: indoklásuk szerint Vitézyék nem tudták megfelelően alátámasztani az előterjesztést, nincs arra kellő bizonyíték, hogy a kihúzás okozta volna az érvénytelen szavazatok magasabb arányát a IV. és a VII. kerületben.

Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely Kúriához benyújtott kérelmére is, amiben a főpolgármester a választás megismétlésért kérte. Azt írta, hogy amennyiben a Kúria ennek az indítványnak nem ad helyt, újraválasztott főpolgármesterként a lemondásával az új választást „bármikor maga is el tudja érni”. „Magam részéről állok elébe, bármelyik úton is éri el végül az új választás kiírását.”

Vitézy Dávid előző heti bejegyzésben arról is írt, hogy bízik abban: a jogorvoslati eljárások gyors lezárásával végre pontot lehet tenni a június 9-i választás eredményére. „Ha pedig a Kúria szerint is megismételt választás kell két kerületben vagy egész Budapesten, azt minél gyorsabban le kell bonyolítani, hisz a választók végre azt szeretnék, hogy az őket képviselők a városukkal foglalkozzanak, ne a választásokkal.”

Amennyiben Vitézy a Kúria mostani, IV. és VII. kerületre vonatkozó döntését nem fogadja el, akkor próbálkozhat még alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybíróságnál. Ezt be is lengette, de egyelőre vizsgálják a határozatot. A Kúria döntése után erre a lépésre három napja van Vitézynek. Az alkotmányjogi panaszról hat nap alatt kell döntést hoznia az Alkotmánybíróságnak. Ez úgy oszlik meg, hogy három napon belül döntenek a panasz befogadásáról, majd újabb három napjuk van az érdemi elbírálásra. Ha ezen a szinten is bukik a fellebbezés, akkor nincs további jogorvoslati lehetőség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!