Az NVB újraszámolása szerint is Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, de ő megfellebbezi a döntést

2024. június 14. – 17:32

frissítve

Az NVB újraszámolása szerint is Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, de ő megfellebbezi a döntést
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Karácsony Gergely az NVB szerint is nyert a főpolgármester-választáson, 41 szavazattal.
  • Pénteken azért számoltak újra 24 592 érvénytelen szavazatot, mert Vitézy Dávid megfellebbezte a vasárnapi első eredményt, ami szintén Karácsony Gergely győzelmét mutatta.
  • Karácsony már előre jelezte, hogy bármi is lesz az eredmény, kezdeményezni fogja, hogy megismételjék a főpolgármester-választást, és ezt az NVB döntése után is megerősítette.
  • Az NVB elutasította Vitézy kérelmét arról, hogy a IV. és VII. kerületben legyen új választás.
  • Vitézy már gratulált Karácsonynak, de szerinte az eredmény gyakorlatilag döntetlen lett.

Legalábbis ezt mondta Nagy Attila az NVB ülése előtt a sajtónak. Bár 17 órára hirdették meg a kezdést, fél 6-kor még sehol sem voltak. Nagy azt is mondta, hogy az NVB-tagok épp az előszűrést csinálják, „békében”. A kérdéses szavazólapokat fogják a nyilvánosság előtt megvitatni.

A választás során 24 592 érvénytelen szavazatot adtak le Budapesten, ami a leadott szavaztok három százalékát tette ki. Ahogy az szerdai elemzésünkből is kiderült, az érvénytelen szavazatok korábbi főpolgármester-választásokhoz képest is kiemelkedő számát az idézhette elő, hogy Szentkirályi Alexandra kevesebb, mint 48 órával a voksolás kezdete előtt lépett vissza Vitézy Dávid javára; így a Fidesz jelöltjének nevét már nem volt idő eltávolítani a szavazólapokról; az áthúzás pedig nem volt minden kerületben egyértelmű.

Az érvénytelen szavazatok aránya kiemelkedően magas volt Erzsébetvárosban (VII. kerület) és Újpesten (IV. kerület) – két olyan kerületben, ahol golyóstollal, nehezebben láthatóan húzták át Szentkirályi nevét.

Egy minden kétséget kizáróan érvénytelen szavazat – Fotó: Nádor András / Telex
Egy minden kétséget kizáróan érvénytelen szavazat – Fotó: Nádor András / Telex

Vitézy Dávid már hétfő hajnalban bejelentette, hogy a szavazatkülönbségnél 76-szor több érvénytelen szavazat miatt újraszámlálást fog kérni. Szerdán pontosította a kifogásait, melyek azon alapultak, hogy egyfelől szerinte nem volt egységes fővárosi eljárásrend Szentkirályi Alexandra választólapról való lehúzására, másfelől 20 kerületből, 202 szavazókörből kapott bizonyítékot arra, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók.

Vitézy ezért szerdán fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Választási Irodánál – a fellebbezést elbíráló Nemzeti Választási Bizottság pedig 12-4 arányban úgy döntött, hogy fel kell bontani a főváros összes lezárt szavazóurnáját, és át kell vizsgálni és újra kell számolni az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapokat. A testület péntek délután két órára átnézte az érvénytelen szavazatokat; kiválogatta és összeszámlálta a tévesen érvénytelennek minősített voksokat.

Karácsony Gergely, a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum jelöltje nyerte a főpolgármester-választást június 9-én, ezekkel a számokkal:

  • Karácsony Gergely: 47,53 százalék (371 467 szavazat),
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék (371 143 szavazat),
  • Grundtner András: 4,98 százalék (38 943 szavazat).

Ez tehát azt jelenti, hogy Karácsony mindössze 324 szavazattal nyert a főpolgármester-választáson. Az érvényes szavazatok mellett 24 589 érvénytelen szavazat is volt. Pont emiatt Vitézy Dávid újraszámolást kért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!