Gulyás szerint a Mi Hazánk nem háborúpárti

2024. június 13. – 11:09

frissítve

Gulyás szerint a Mi Hazánk nem háborúpárti
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. június 13-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki kormányinfó fontosabb mondatai:

  • Ősszel jöhet az új kulturális törvény.
  • A kormány célja, hogy az állami intézmények állami tulajdonú irodaházakban legyenek.
  • Gulyás elképzelhetetlennek tartja, hogy egy EP-frakcióba üljön a Tisza és a KDNP.
  • Gulyás szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése a kormány álláspontját erősíti Karsai Dániel ügyében.
  • Szintén Gulyás szerint az Európai Unió bírósága gyáva volt, hogy megvárta a választást az ítélettel.
  • Magyarország nem akar kilépni a NATO-ból.
  • Amíg nem érkezett meg az első katona Csádba, nem biztos, hogy lesz misszió. Egyelőre még folynak erről a tárgyalások.
  • Magyarország továbbra is erős szövetségese Izraelnek.
  • Gulyás ír majd Karsainak egy emailt, hogy mit gondol a strasbourgi döntésről.
  • Gulyás szerint még egy választás kell ahhoz, hogy bevegyék Brüsszelt.
  • Gulyás szerint Balog Zoltán hibázott, de továbbra is nagyra becsüli.
  • Gulyás helyzetén könnyítene, ha Magyar Péter befizetné utólag az elmaradt Fidesz-tagdíjakat.
  • A Mi Hazánk nem háborúpárti.
  • Vitézy Dávid a kisebbik rossz Karácsonnyal szemben.

Magyarországon hagyományosan színvonalas a választások lebonyolítása Gulyás Gergely szerint, aki úgy fogalmazott, a főpolgármesteri eredményektől eltekintve panasz nem érkezhet a magyar választásokra. A Vitézy-Karácsony közti versenyre, majd Vitézy fellebbezésére azt mondta: mindenkinek érdeke, hogy legitim vezetője legyen Budapestnek.

A kormánypártok összességében kevesebb szavazatot kaptak, de Gulyás szerint ennek oka, hogy az elmúlt két év nehéz volt a háború miatt. De a miniszter kiemelte: így is Európán belül Magyarország teljesített a legjobban.

Gulyás nem akar tippelni, és folyamatosan tárgyalnak a csádi katonai misszióról, azonban úgy gondolja, hogy majd akkor lesz biztos, hogy a magyar kormány katonákat küld az afrikai országba, amikor megérkezett az első magyar katona.

A kormány célja, hogy legalább a minisztériumok, központi hivatalok és országos szervek saját tulajdonban legyenek – magyarázta Gulyás azt, miért vásárol a kormány irodaházakat. Szerinte jó lenne, ha állami cégeknél is megoldható lenne ez. Gulyás azt szeretné, hogy az országos szervek menjen külkerületbe, irodaházakba, a belvárosi drága irodákban pedig ne ők legyenek.

Miután a kórházak, háziorvosi rendelők részben, és sok szakrendelő állami fenntartásban vannak, Gulyás szerint logikusabb lenne, ha azok a szakrendelők is állami kézbe kerülnének, amiket jelenleg az önkormányzatok működtetnek.

Azonban azt mondta, hogy a kormány egyelőre nem tervez változtatni ezen.

Elképzelhetetlennek tartja Gulyás, hogy a KDNP és a Tisza Párt egy frakcióba üljön majd az EP-n. Gulyás szerint kétféle opció lehet ennek megakadályozására: „nem veszik fel a Tisza Pártot vagy kilép a KDNP”.

Pénteken Budapestre érkezik Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetője. Az Európai Néppárt Magyar Péter szerint elsöprő többsége támogatja, hogy a Tisza Párt belépjen a frakcióba – „az egyetlen kivétel talán a Fidesz-KDNP képviselője”, mondta Magyar.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az, hogy a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította Karsai Dániel beadványát, a kormány alláspontját erősíti. A találkozásukról nem akart bővebben beszélni.

Gulyás Gergely szerint gyáva lépés volt, hogy az Európai Unió Bírósága csak a választás után hirdetett ítéletet, amiben a bizottság által javasoltnál súlyosabb, közel 80 milliárd forintnyi büntetést szabott ki Magyarországra.

A kereseten is túlterjeszkedett az ítélet, mondta Gulyás, mert az Európai Bizottság eredetileg kisebb bírságot kért Magyarországra. (Ahogy arról itt is írtunk, legalább napi közel 5500 eurós büntetést kért arra az időre, ami a legutóbbi és a mostani ítélet között eltelt. A napi bírságot több mint 16 ezer euróra emelte volna, ha a kormány még utána sem hajtaná végre az ítéletet.) Ehhez képest a 70-szeresét állapította meg a bíróság Gulyás szerint, ami a minisztert a kommunista rémuralomra és a Rákosi-rendszerre emlékeztette: miszerint „börtönt kért a bizottság és halált szabtak ki”.

Gulyás Gergely külön megköszönte a választáson a részvételt azoknak, akik a kormányra szavaztak:

„Több szavazatot kaptunk, mint a második, a harmadik és a negyedik együttvéve”

– fogalmazott Gulyás, aki szerint a választás szilárd alapokat ad a kormánynak itthon és az egész országban. Gulyás úgy látja, sok országban megrengett a kormány, itthon viszont a „választók megerősítették a kormány békepárti álláspontját”. A miniszter szerint Stoltenberg NATO-főtitkár tegnapi látogatása azt is megmutatta: hogyha nem rájuk szavaztak volna az emberek, akkor, ahogy az a kormánypropaganda szlogenekből ismert, Magyarország „nem tudott volna kimaradni a háborúból”. Gulyás hozzátette, senkit nem küldenek vissza az Ukrajnából menekültek közül sorozásra.

Fotó: Soós Lajos / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI

A vasárnapi választás másnapján lemondott Csák János kulturális és innovációs miniszter. A bejelentés váratlan volt, és ugyan azt mondta, hogy két éve, amikor megkapta a pozíciót, úgy tervezte, hogy mind a négy évet ledolgozza, most úgy látja, hogy a feladatok, amiket Orbán Viktortól kapott, már sínen vannak.

Utódja a felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár Hankó Balázs lett. A gyógyszerész végzettségű Hankó 2010-től az egészségügyért felelős államtitkárságon tanácsadóként dolgozott, 2017-től pedig mint az orvosegyetemek fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, majd 2020 nyarától mint felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár dolgozott Palkovics László miniszter mellett.

A KIM-ben 2022 nyarától felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként, majd 2022 decemberétől pedig négy terület, a felsőoktatás, szakképzés, felnőttképzés, innováció államtitkáraként végezte feladatát. Azt mondta, hogy Csák Jánostól sokat tanult, az ő munkáját kívánja folytatni.

A Fidesz-KDNP nem szerepelt rosszul a vasárnapi választásokon. Az általuk támogatott főpolgármester-jelölt olyan szoros versenyben lett második, hogy újraszámlálják az érvénytelen szavazatokat, megnyerték az összes vármegyét, és az EP-be is a Fidesz küldi a legtöbb delegáltat.

Azonban a siker nem volt teljes. Elvesztették Győrt és a 12. kerületet, és ugyan az EP-listájuk rekordszámú szavazatot kapott, az eddigi legrosszabb EP-választási eredményüket érték el június 9-én (44,79 százalék). Ehhez képeset a közéletbe alig három hónapja berobbant Magyar Péter és a Tisza Pártja közel 30 százalékot, hét mandátumot szerzett meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!