Bejelentette lemondását Csák János kulturális és innovációs miniszter

2024. június 10. – 07:17

Bejelentette lemondását Csák János kulturális és innovációs miniszter
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pár hete interjút kért Csák János kulturális és innovációs minisztertől a Mandiner, közben azonban arról értesültek, hogy Csák két év után váratlanul lemondott. A miniszter a hírt megerősítette a lapnak. Arra a kérdésre, hogy amikor igent mondott a felkérésre, eleve úgy tervezte-e, hogy csak a ciklus feléig viszi a feladatot, azt válaszolta:

„Természetesen nem. Amikor az ember elvállal egy ilyen megtisztelő és felemelő tisztséget, száz százalékig annak a mandátumnak a beteljesítésére törekszik. Ez is volt a megállapodás miniszterelnök úrral, akivel régi jó barátságban vagyunk. Úgyhogy nem, nem volt tervbe véve” – mondta.

Csák már be is nyújtotta a lemondását Orbán Viktornak, aki elfogadta a döntését. Lemondását azzal indokolta, hogy szerinte azok a feladatok, amiket a miniszterelnök kért tőle, már sínen vannak, „e tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.”

Orbán egyébként három dolgot kért tőle, „ahogy minden tárcavezetőtől: az első, hogy a meglévőre építve alakítsak ki ütőképes működési rendszert, a második, hogy a tárcámhoz tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, és a harmadik, hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket. A rendszerépítés és programkialakítás ügyében az eltelt két évben gyorsan haladtunk munkatársaimmal.”

Csák szerint nem arról van szó, hogy nem fekszik neki az államigazgatási munka, mert az ezeréves magyar állam miniszterének lenni nagyon felemelő, élvezetes munka, ő pedig száz százalékig beleadott mindent. „Nem döntöttem volna így, ha nem érzem úgy, hogy van egy működőképes rendszer, megfelelő programok, illetve, ha nincs olyan utódjelölt, aki képes és kész a vezetésre. (…)

A magyar államigazgatásban rendkívül sok tehetséges fiatalember dolgozik, igenis lehetőséget kell adni nekik. Gondoljuk meg, én harmincévesen lettem egy magyar–ír pénzügyi cég vezérigazgatója, vagy Orbán Viktort harmincöt évesen választottuk meg először miniszterelnöknek.”

Arra, hogy mihez kezd majd ezután, Csák azt mondta, hogy nem is gondolkodott ezen addig, amíg Orbán nem fogadta el a lemondását. „Vannak predesztinációk a korábbi életemből, ilyenek az üzleti szféra, tanítás, mentorálás, illetve az írás; nem hiszem, hogy ki fogok találni valami teljesen újat” – mondta.

Csák utódját már hétfőn ki is nevezték, Hankó Balázs felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár lett az új kulturális és innovációs miniszter.

Csák János esetleges lemondásának híréről néhány napja már Török Gábor politikai elemző is beszélt a Partizánban, amikor az volt a téma, hogy hogyan alakulnak az erőviszonyok a Fideszben Novák Katalin és Varga Judit lemondása után.

Török akkor azt mondta, szerinte most a szokásosnál is több találgatás van arról, hogy ki erősödött meg és ki gyengült. A válsághelyzet lehetőséget ad Orbán Viktornak, hogy újrakeverje a kártyákat, de ez még nem történt meg, majd csak június 9. után. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyzete alapvetően megrendült, „szinte biztos, hogy az ő pozícióját érinteni fogja” az átalakítás, de Orbán Viktor az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartja a munkatársait. Lázár János nyertesnek tűnik, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter távozásáról pletykálnak, de ezekre a kérdésekre csak a vasárnapi választás után kapunk válaszokat – mondta pár napja Török.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!