Török Gábor: Nem venném teljesen lefutottnak a főpolgármester-választást

2024. június 5. – 20:18

Másolás

Vágólapra másolva

Török Gábor politikai elemző volt a Partizán szerda esti élő adásának egyik vendége. Az alábbiakban összefoglaljuk a csaknem másfél órás beszélgetés legérdekesebb gondolatait.

Hogyan alakultak az erőviszonyok a Fideszben Novák Katalin és Varga Judit lemondása után? Török Gábor szerint most a szokásosnál is több találgatás van arról, hogy ki erősödött meg, és ki gyengült. A válsághelyzet lehetőséget ad Orbán Viktornak, hogy újrakeverje a kártyákat, de ez még nem történt meg, majd csak június 9. után. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyzete alapvetően megrendült, „szinte biztos, hogy az ő pozícióját érinteni fogja” az átalakítás. Orbán Viktor az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartja a kádereit. Lázár János nyertesnek tűnik, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter távozásáról pletykálnak, de ezekre a kérdésekre csak a vasárnapi választás után kapunk válaszokat.

Feszültségek a gazdasági szférában. Török szerint pénzhiány van, ez hozza felszínre a feszültségeket. A költségvetés nincs abban a helyzetben, hogy forrásokat tudjon adni a NER-hez közeli világnak. Így csak egymás kárára tudnak terjeszkedni, növekedni. Racionális folyamatnak vagyunk tanúi: sokkal kevesebb az elosztható forrás, erősebb a konkurenciaharc. „Láthatunk majd nagyon drasztikus felvételeket bilincsben elvezetett gazdasági vezetőkről?” – tette fel a kérdést a műsorvezető. Az elemző szerint amíg a hit megmarad, hogy a miniszterelnök uralja a helyzetet, addig nem lesznek érdemi változások, „a kétharmad továbbra is megvan”.

Visszaléphet-e a főpolgármester-jelöltségtől Szentkirályi Alexandra? Török Gábor ezt nem tartja teljesen kizártnak. Nyilván ha ez az utolsó napokban történik, az számukra nem a legszerencsésebb, „de láttunk már ilyet a magyar politikatörténetben”. A Fidesz folyamatosan méri a jelöltek népszerűségét. „Nem tudjuk, hogy Magyar Péter készül-e még valamire. Tegyük fel, hogy szombaton bejelenti, beáll Vitézy Dávid mögé, mert így visszaszoríthatná Budapesten a DK-t. Nem venném teljesen lefutottnak a főpolgármester-választást, még vannak kombinációk, még van játéktér” – tette hozzá az elemző.

Milyen Szentkirályi Alexandra kampánya? Török szerint Szentkirályi derekasan helytállt ahhoz képest, hogy milyen rossz helyzetből indult. Sokan még a Fideszben is megkérdőjelezték az alkalmasságát. Rengeteg videót készített, megpróbálta Karácsony Gergelyt a lehető legerősebben Gyurcsány Ferenchez kötni. Az elemző ettől még nem gondolja, hogy Szentkirályi egy ilyen hármas mezőnyben megnyerné a választást. Ugyanakkor szerinte alkalmasnak bizonyult arra a szerepre, amit rá szabtak. Arra nem kapott mandátumot, hogy elmenjen vitázni, és megpróbáljon új szavazókat szerezni. Negatív kampányt kellett vinnie. Ugyanezt figyelhettük meg a Fidesz országos kampányánál is, minél rosszabb színben kellett feltüntetni az ellenzéket.

Szóval mi a helyzet a Fidesz kampányával? A Békemenet az önbizalom visszaszerzéséről, a megerősítésről szólt. Meg kellett mutatni, hogy a domináns párt domináns pozícióban van. A napokban pedig azt kommunikálják, hogy mindenki telefonál, az az ember érzése, hogy csak nekik van bázisuk, „csak a Fidesz”, mondta Török Gábor. „Egy hónapja azt mondtam, hogy a királyi udvar megnyugodott. Aggodalom volt, ami nagyjából egy hónappal ezelőtt elillant, de ez nem jelenti azt, hogy a választópolgárokban is elillant volna. Régi fideszes kampánystratégia az, hogy a támogatók magabiztosságát a kampány végéhez közeledve növelni kell.” Ahogy a Fidesz most kommunikál a választóival, az a lehető legtávolabb áll a valóságtól a korábbi kampányokhoz képest. „Orbán vagy halál”, erre egyszerűsítették le, ennyire kiélezetten még soha nem fogalmazták meg a tétet.

Mire lehet képes Magyar Péter és a Tisza? Török szerint hiba lenne azt gondolni, hogy a Magyar Péter-jelenség nem érintette a Fidesz szavazótáborát, de azt is hiba lenne állítani, hogy alapjaiban rendítette volna meg azt. Bár a mostani választás csak egy epizód, nagyon fontos lesz látni azt, hogy milyen szám szerepel a Tisza Párt neve mellett. Ha egyedül hozzák azt az eredményt, amit az ellenzék 2022-ben, az nagyon komoly fejtörést okozhat 2026-ban, tette hozzá az elemző.

Hogyan kampányol Magyar Péter? Török úgy látja, mintha Magyar időben észbe kapott volna, nem az ellenzéki mantrát mondta fel, hanem elkezdett úgy beszélni, mintha a 1998-as vagy a 2002-es Fidesz nyelvén szólalna meg. A Fidesznek az okoz problémát, hogy Magyar Péter egy sor témában ugyanúgy nyilvánul meg, mint ők. „Ki tudja, Magyar Péter tartogat-e június 9-ig egy-két közepes hatótávolságú rakétát?” Minden felmérés szerint több mint 20 százaléka van jelenleg a Tisza Pártnak, Török szerint rossz forgatókönyv nekik már nincs.

Kinek jött jól a köztévés vita? „Az MTVA-s vita egy szépségverseny volt” – mondta Török Gábor. Szerinte önmagában a tény, hogy a köztelevízióban bemutatkozhattak az ellenzéki pártok, a Fidesznek biztosan nem jött jól, nem szolgálta a kormánypárt kampányát. Magyar Péter a stratégiájának megfelelően viselkedett, tudatosan volt visszafogottabb, vélte az elemző.

Vitézy vs. Karácsony, ki volt a jobb? Török szerint Vitézy volt az, aki be tudott vinni olyan ütéseket Karácsonynak, amit a nézők is észrevettek. Vitézy teljesítménye váratlanul érte a főpolgármestert, azt gondolta, hogy rutinból le tudja hozni. Török Gábor felidézte az 1994-es miniszterelnök-jelölti vitát, szerinte ugyanígy érkezett Horn Gyula is. Karácsonynak idő kellett arra, hogy kitalálja, mi legyen a stratégiája, de elkésett, mert ezek viták az első tíz-húsz percben eldőlnek. Karácsony Gergelynek nem érdeke, hogy egyetlen kihívója legyen a főpolgármester-választáson. Ha 40 százalékon áll, két kihívóját pedig egyaránt 25-25 százalék támogatja, az számára sokkal szerencsésebb felállás.

Milyen kiút mutatkozik az ellenzéki pártoknak június 9. után? Török arra számít, hogy komoly válságba fognak jutni, a kármentésről és a túlélésről szól majd a következő időszak. Abban mindegyikük egyetért, hogy rosszabbul fognak szerepelni, mint amire az év elején számítottak. Számukra az a remény, hogy Magyar Péter projektje 2026-ra kifúj. De lesz-e zsilipelés? „Nem tudom elképzelni, hogy a Tisza Párt átvegyen tőlük vezető politikusokat” – mondta Török Gábor.

Milyen a Fidesz utánpótlás-nevelési stratégiája? Török szerint a pártnak nagyon különleges szelekciós mechanizmusai vannak. Rettenetesen sok küszöböt, lépcsőt kell megtennie annak, aki politikus szeretne lenni. A rendszerbe kódolva van az, hogy ha elfogynak a régi arcok, nem nagyon van más. A Fideszben érzékelik azt a problémát, hogy nincs második-harmadik vonal, kellenek az új arcok. De Török lát törekvéseket arra, hogy ez ne így legyen. Önkormányzati szinten rengetegen vannak, akiket lehet használni. A legtöbb fiatal arcot egyébként a Fidesz plakátjain lehet látni, sok köztük az ismert családnév, mondta Török Gábor.

Török Gábor május 15-én a Telex élő választási műsorának is a vendége volt. A beszélgetés összefoglalóját itt lehet elolvasni>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!