Hankó Balázs lett Csák János utódja

2024. június 10. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Hankó Balázs felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár lett Csák János kulturális és innovációs miniszter utódja – derült ki Hankó MTI-nek adott interjújából.

„Megtiszteltetés és felelősség az, hogy a miniszterelnök a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) vezetésére kért fel, »nem posztot, hanem feladatot kaptam«” – mondta az új kulturális és innovációs miniszter az MTI-nek.

Csák János két év után, hétfő reggel váratlanul jelentette be lemondását. Lemondását azzal indokolta, hogy szerinte azok a feladatok, amiket a miniszterelnök kért tőle, már sínen vannak, „e tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.”

A gyógyszerész végzettségű Hankó 2010-től az egészségügyért felelős államtitkárságon tanácsadóként dolgozott, 2017-től pedig mint az orvosegyetemek fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, majd 2020 nyarától mint felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár dolgozott Palkovics László miniszter mellett. A KIM-ben 2022 nyarától felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként, majd 2022 decemberétől pedig négy terület, a felsőoktatás, szakképzés, felnőttképzés, innováció államtitkáraként végezte feladatát. Az interjúban azt mondta, Csák Jánostól sokat tanult, az ő munkáját kívánja folytatni.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Úgy érzem, alapos ismeretekkel rendelkezem a felsőoktatás, és több szakterülettel, a tudományirányítás és a közintézmények megújításával kapcsolatban” – mondta.

A terveiről azt mondta: „Mivel azt akarjuk, hogy legyenek sikeresebbek a magyar fiatalok, versenyképes egyetemek, 21. századi szakképzés kell. Meggyőződésem, hogy egyetemeinknek, szakképzésünknek, felnőttképzésünknek, innovációnknak a magyar gazdaság szolgálatában kell állnia. Azon fogok dolgozni a számok nyelvén, hogy legyen egy egyetemünk 2030-ra a világ legjobb 100 intézménye között, legalább három az európai legjobb 100-ban. Célom, hogy Magyarország legyen Európa 10 leginnovatívabb országa között. Jó alapjaink vannak, gondoljunk csak a gyógyszerészként általam jól ismert magyar gyógyszeriparra.”

Továbbá „célom, hogy a családpolitikánk eredményeit, lehetőségeit tovább erősítsem, és a fiatalok biztosak legyenek abban, hogy családot alapítani, gyermekeket nevelni érdemes és itthon érdemes”.

A kulturális területen két célt tűzött ki: a nemzeti identitásunk megőrzését és a magyar kulturális élet értékközvetítő szerepének erősítését.

„Arra törekszem, hogy azokat a személyeket és csoportokat, akik értékeket teremtenek, megbecsüljük és további alkotásra sarkalljuk. A magyar kultúra gazdag és különleges. Feladatom és szándékom, hogy egyszerre lehessen a népi kultúrát vagy az anyanyelv ápolását mindennapjaink részeként megtartani, és a magas kultúra alkotásait is megvédeni. Ez az a magyar modell, amelynek nemzetünk jövőjének Kárpát-medencei dimenzióban kell biztos alapot adnia, és ez az a versenyképességi fordulat melyet Európának is ajánlunk július 1-től kezdődő elnökségünk során.”

Csák János esetleges lemondásának híréről néhány napja már Török Gábor politikai elemző is beszélt a Partizánban, amikor az volt a téma, hogy hogyan alakulnak az erőviszonyok a Fideszben Novák Katalin és Varga Judit lemondása után.

Török akkor azt mondta, szerinte most a szokásosnál is több találgatás van arról, hogy ki erősödött meg és ki gyengült. A válsághelyzet lehetőséget ad Orbán Viktornak, hogy újrakeverje a kártyákat, de ez még nem történt meg, majd csak június 9. után. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyzete alapvetően megrendült, „szinte biztos, hogy az ő pozícióját érinteni fogja” az átalakítás, de Orbán Viktor az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartja a munkatársait. Lázár János nyertesnek tűnik, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter távozásáról pletykálnak, de ezekre a kérdésekre csak a vasárnapi választás után kapunk válaszokat – mondta pár napja Török.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!