Karácsonynak egy új ciklusban nem lenne könnyű dolga: újabb ellenzéki szereplők lebegtetik, hogy támogatnák-e

2024. május 29. – 19:05

Karácsonynak egy új ciklusban nem lenne könnyű dolga: újabb ellenzéki szereplők lebegtetik, hogy támogatnák-e
Karácsony Gergely főpolgármester aláírásgyűjtő sátra a Széll Kálmán téren 2024 április 20-án, amikor hivatalosan kezdetét vette a kampányidőszak – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Alig másfél hét van az önkormányzati és európai parlamenti választásokig, aminek kétségkívül az egyik legnagyobb tétje, hogy Budapest főpolgármestere mögött milyen összetételű lesz a döntéseket hozó fővárosi közgyűlés. A közvélemény-kutatások szerint továbbra is Karácsony Gergelynek van a legnagyobb esélye arra, hogy főpolgármesterként újraválasszák. Vitézy Dávid és a Tisza Párt megjelenésével azonban nagyon bizonytalan, hogy milyen erőviszonyok alakulnak ki az új összetételű fővárosi közgyűlésben, lesz-e biztos többsége a főpolgármesternek. Ebben a helyzetben Karácsonynak nagy szüksége lesz minden eddigi ellenzéki erő támogatására.

Egyre több jel utal viszont arra, hogy az ellenzéken belül sem egyértelmű, hogy beállnak Karácsony mögé. Legutóbb például a Partizán hétfői műsorában Baranyi Krisztina, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt fővárosi listavezetője, Ferencváros független polgármestere és Hadházy Ákos, Zugló független országgyűlési képviselője sem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy Karácsonyt vagy Vitézyt támogatná-e.

Baranyi: Pártoktól független ernyőszervezet kellett volna

Baranyi és több ellenzéki politikus azt nehezményezi, hogy Karácsony a DK–MSZP–Párbeszéd közös listáján indul. Baranyi úgy látja, még többen szavaznának a jelenlegi főpolgármesterre, ha függetlenként vagy egy ernyőszervezet tagjaként indult volna. Ők kezdeményeztek egy pártoktól független jelölőszervezetet, de Baranyi szerint a főpolgármesteren múlott, hogy ez végül nem valósult meg.

Baranyi egyébként a Kutyapárt mellett a Momentum és az LMP támogatásával újrázna a IX. kerületben. A polgármester arról is beszélt, hogy a Karácsonyt támogató MSZP és DK alkudozni akart vele a kerületi pozíciókért, miután a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt beállt mögé. Ebből azonban nem lett semmi, így a két párt saját jelöltet indított ellene a kerületben. Baranyi elmondása szerint ők is megdöbbentek, mikor korábbi főtanácsadója és a kerület egykori polgármestere, Gegesy Ferenc bejelentette újraindulását Ferencvárosban. Gegesy hivatalosan függetlenként száll versenybe.

Baranyi Krisztina jelöltjeivel – Forrás: Baranyi Krisztina / Facebook
Baranyi Krisztina jelöltjeivel – Forrás: Baranyi Krisztina / Facebook

Szintén a Partizán vendége volt hétfőn Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki azt mondta: nem tudná megmondani, melyik főpolgármester-jelöltet támogatná, de szekszárdi lakosként szerencsére nem kell szavaznia Budapesten. Szerinte Budapest vezetésére Karácsony és Vitézy jöhet szóba, de mindkettővel vannak problémák. Neki azzal van a problémája, hogy Karácsony támogatja Horváth Csabát, Zugló polgármesterét.

Hadházy a Partizánnak azt mondta: nagyon reméli, hogy Karácsony ki fog állni Horváth Csaba mögül, mint ahogy azt megtette 2021-ben Tóth Csaba esetében is. A képviselő egy nyílt levelet is írt Karácsony Gergelynek és Dobrev Klárának, amiben úgy fogalmaz: „Egy ideje sejtettük, hogy az általatok is támogatott Horváth Csaba nem a zuglói polgárok, hanem kormányközeli befektetők érdekeit szolgálja, de a közelmúltban nyilvánosságra került több olyan információ is, amelyek tükrében ez már nem csak sejtés.” Hadházy ezzel arra célzott, hogy Horváth Csaba neve felmerült a számos kérdést felvető bosnyák téri irodai komplexum ügyében.

Donáth: Vitézy és Karácsony programja is jó lenne

Közben úgy tűnik, hogy az ellenzékhez tartozó Momentumban is belső vitákat szült a leendő főpolgármester személye. A Momentum volt elnökségi tagja, Ilyés Márton is éles kritikákat fogalmazott meg korábban Karácsony Gergelyről. „Én Vitézy Dávidnál lehetőséget látok a tanult tehetetlenségből való kitörésre” – mondta még május 8-án az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Ilyés akkor azt mondta: a Momentum-tagságán belül komoly vita van Karácsony Gergely támogatásáról.

Ilyés arról is beszélt, hogy az EU-ban nincs másik olyan főváros, ami ilyen hosszú ideje lakosságot veszítene, az emberek az agglomerációba költöznek, romlik az életminőség. „Erre ebben a pillanatban nem ad választ a Karácsony-féle program, sem pedig a Momentum-féle program” – mondta. Szerinte a városvezetés tanult tehetetlenségben van, a kapott csapások miatt passzivitásba burkolózik. Ő úgy látja, hogy a Vitézy-féle program nagyon közel áll a Momentum eredeti küldetéséhez.

Míg korábban az volt az ellenzék kampányszlogenje, hogy az LMP támogatásával induló Vitézy Dávid a Fidesz második jelöltje, láthatóan most már nem mindenki osztja ezt a véleményt. Annak ellenére sem, hogy Karácsony maga is úgy fogalmazott: az LMP szerinte egy proxy-Fidesz lett azzal, hogy támogatja Vitézy indulását. Épp ezért ő már nem tekinti ellenzéki pártnak az LMP-t.

Donáth Anna, a Momentum elnöke a Telexnek adott interjújában szintén nem állt ki egyértelműen Karácsony mellett. Mikor megkérdeztük tőle, hogy Vitézy Dávid vagy Karácsony Gergely programja áll közelebb a párthoz, azt mondta: egyik program jobb, mint a másik, bárcsak mindkét program megvalósulhatna. A politikai realitásoktól ugyanakkor szerinte sok esetben távol állnak, és kérdéses, hogy mit tudnak az ötletekből megvalósítani. A Momentum azt szeretné, hogy Budapest egy 21. századi, modern, zöld európai várossá váljon. De szerinte a „status quo nem bukott meg annyira, hogy szembemenjünk Karácsony Gergellyel”.

Vitézy Dávid a Budapest mutasson példát állatvédelemből! címmel tartott sajtótájékoztatóján ismerteti az állatvédelmi programját a FÖRI Állategészségügyi Szolgálat Illatos úti állatbefogadó telepe előtt 2024. május 13-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Vitézy Dávid a Budapest mutasson példát állatvédelemből! címmel tartott sajtótájékoztatóján ismerteti az állatvédelmi programját a FÖRI Állategészségügyi Szolgálat Illatos úti állatbefogadó telepe előtt 2024. május 13-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„A Momentum támogatja Karácsony Gergelyt, de ő úgy döntött, hogy egy másik listán indul. Innentől kezdve én azt gondolom, hogy meccseljék le az úriemberek” – mondta Donáth. Arról is beszélt, hogy Karácsony Gergely politikájával szemben rengeteg kritikájuk van, mivel azonban a fővárosi vezetésben részt vett a Momentum is, furcsán venné ki magát, ha azzal most szembemennének. „Azt a szakmai munkát tudjuk a jövőben is támogatni, de Karácsony Gergely politikai döntéseivel nem értünk egyet” – fogalmazott a pártelnök.

Soproni Tamás VI. kerületi momentumos polgármester megérti Donáth Anna főpolgármesterrel kapcsolatos bizonytalanságát. Ő kedden a Partizánnak arról beszélt, hogy a Momentum végig azt a politikát képviselte, amit Karácsony, de a főpolgármester különböző magyarázatokkal többször is visszautasította a párttal való együttműködést. „Nagyon turbulens a helyzet, megértem a momentumos politikusokat, akik neheztelnek a főpolgármesterre” – mondta. Hozzátette azonban: a budapestieknek a legjobb választás főpolgármesterként Karácsony Gergely. Szerinte aki a mostani fővárosi politika folytatását szeretné, annak Karácsony Gergelyre és a Momentum listájára kell szavaznia.

Talány lesz az új közgyűlés

Ha Karácsony Gergely meg is nyeri a választást, kérdés, hogyan fog tudni együttműködni a korábban őt kritizáló ellenzékkel. Karácsony elvileg nem zárkózik el attól, hogy Vitézy Dávidot felkérje főpolgármester-helyettesének, de nagy kérdés, hogy a történtek után hogyan tud működni az új összetételű fővárosi közgyűlés.

A Fidesz tavaly ősszel a Mi Hazánk ötletét felkarolva Budapesten visszaállította a listás választási rendszert. Korábban a kerületekben megválasztott 23 polgármesterből, a főpolgármesterből, plusz 9, kompenzációs listáról bekerülő képviselőből állt össze a 33 tagú Fővárosi Közgyűlés. 2019-ben 14 kerületben született ellenzéki győzelem, kilenc kerületben pedig a Fidesz vagy a Fidesz által támogatott független polgármesterjelölt nyert. A kompenzációs listáról megszerzett mandátumokkal együtt így az ellenzék kényelmes többséget szerzett a közgyűlésben.

Viszont korántsem biztos, hogy ez a június 9-i választás után is így lesz. A módosítással már nem a kerületi polgármesterek ülnek majd a közgyűlésben, hanem a pártlistákra leadott szavazatok arányában osztják ki a 32 képviselői helyet (a 33. helyet a főpolgármester kapja). Az új közgyűlésben Karácsonynak minden bizonnyal együtt kell majd működnie valahogy a Tisza Párttal, a Kétfarkú Kutya Párttal és a Momentummal is.

A fővárosi listák népszerűségét nemrég a Medián mérte az LMP megrendelésére. Eszerint jelentős ellenzéki többség van a fővárosban, azonban mivel az ellenzéki voksok több lista között oszlanak meg, a felmérés pillanatában a Szentkirályi Alexandra által vezetett Fidesz-KDNP lista volt az első helyen a biztos szavazók között, 29 százalék szavazna rájuk. Második helyen a Magyar Péter által vezetett Tisza Párt listája 24 százalékkal. Harmadik a Karácsony Gergely-féle DK-MSZP-Párbeszéd lista, ők a felmérés szerint 20 százalékot kapnának. Őket követi az LMP-Vitézy-lista 11 százalékkal, utána a Baranyi Krisztina által vezetett MKKP lista 8 százalékkal. Az öt százalékos bejutási küszöböt pedig épp elérné a felmérés szerint a Donáth Anna által vezetett Momentum-lista. A felmérés szerint a Mi Hazánk a bejutási küszöb alatt maradhat.

Ezek az adatok mandátumokra átszámítva így néznének ki a 32 listáról bejutó képviselő esetében:

  • Fidesz KDNP: 10 képviselő
  • Tisza Párt: 8 képviselő
  • DK-MSZP-Párbeszéd: 7 képviselő
  • LMP-Vitézy: 4 képviselő
  • Kutyapárt: 2 képviselő
  • Momentum: 1 képviselő

„Az biztos, hogy ha ez a mostani – tehát a tényleges választást két héttel megelőző – kutatási eredmény válna valósággá június 9-én, a Tisza Párt nélkül aligha lehetne többséget alkotni a közgyűlésben, tehát Magyar Péter valószínűleg megkerülhetetlen szereplője lesz a budapesti politikának” – állapította meg a Medián közvélemény-kutató. Magyar Péter a Telexnek adott interjújában azt mondta: az a céljuk, hogy döntő szavuk legyen a közgyűlésben, de konstruktív szerepre készülnek, nem fogják a leendő főpolgármester munkáját csak azért is hátráltatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!