Karácsony Gergely: Az LMP egy proxy-Fidesz lett

2024. április 5. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Én arra készülök, hogy a Szentkirályi Alexandra nem fogja végigcsinálni a kampányt, vissza fog lépni Vitézy Dávid javára. Látom, hogy a kormányzati propaganda inkább szól Vitézy Dávidról, mint Szentkirályi Alexandráról, és fideszes politikusok ajnározzák Vitézy Dávidot, az Orbán-kormány egykori államtitkárát, tehát én azt gondolom, hogy ő a Fidesz első számú jelöltje” – mondta Karácsony Gergely a 444-nek adott interjúban.

A főpolgármester szerint a korábbi pártja, az LMP egy fideszes jelöltet indít vele szemben.

Épp ezért ő már nem tekinti ellenzéki pártnak az LMP-t.

„Egy proxy-Fidesz lett. Amikor Vitézy Dávid bejelenti, hogy főpolgármester-jelöltként indul a választáson, másnap az LMP napirend előtti hozzászólásban elmondja, hogy Vitézy Dávid milyen zseniális, és erre egy előre megírt válaszban a kormány tagja elmondja, hogy Vitézy Dávid milyen nagyszerű, Karácsony milyen hülye, és nem említi meg a saját jelöltjét. Nem kell ehhez agysebészet, hogy valaki átlássa ezeket az összefüggéseket.”

A főpolgármester azt is mondta, hogy „egy iszonyatosan káros, a lelkek legmélyébe belehatoló és pusztító propaganda”, amire ellenfele, Vitézy játszik, amikor összemossa a hajléktalanságot az erőszakkal. Vitézy az elmúlt hetekben többször is arról beszélt, főpolgármesterként a fővárosi rendészeten belül egy külön BKK-rendészetet állítana fel, amelynek feladata az lenne, hogy „a budapesti közösségi közlekedésben rend legyen, fellépjenek a messziről bűzlő, másokat zaklató, nőket fogdosó utazókkal szemben”.

„Nagyon-nagyon szomorúan veszem tudomásul, hogy Dávid iszonyatosan politikusként viselkedik. Szerintem már nálam is politikusabb, pedig én 15 éve vagyok a placcon”

– reagált ezekre a kijelentésekre Karácsony.

A főpolgármester szerint fontos megkülönböztetni azt, hogy hajléktalan emberek használják a tömegközlekedést, és „vannak erőszakos emberek, akik egyébként az esetek 99 százalékában nem hajléktalan emberek”. Azt elismerte, hogy egy létező probléma, hogy a közösségi közlekedési eszközökön előfordulnak erőszakos emberek. A rendőrséggel azt a stratégiát alakították ki, hogy aktív járőrözéssel megpróbálnak ennek ellene menni. „De azt az ígéretet, hogy ha megnyomok egy gombot, akkor kijön a rendőr… Nincs olyan közbiztonsági szakértő, aki ne mondaná azt, hogy ilyet veszélyes mondani, mert ezt nem lehet megcsinálni. A budapesti rendőrségnek a helyszínre kiérkezési statisztikája 12 perc, ami egyébként Európában az egyik legjobb. Itt meg nyilván másodpercek alatt kellene ott lenni.”

Karácsony az interjúban állította: 2026-ban nem lesz miniszterelnök-jelölt. A legutóbbi országgyűlési választás előtt főpolgármesterként nagy volt rajta a nyomás, hogy elinduljon miniszterelnök-jelöltnek, de szerinte 2026-ban már nem lesz ilyen, belső késztetése meg végképp nincs. „Ráadásul az a helyzet, hogy ezt a választást vidéken kell megnyerni. És én egy budapesti főpolgármester vagyok, és az a fajta főpolgármester, aki nyíltan kiáll az elvei és értékei mellett” – fogalmazott.

„A városházán kint van az ukrán zászló és a szivárványos zászló is. Nem hiszem, hogy ezzel a politikai krédóval Magyarországon választást lehet nyerni.”

Arról is beszélt, hogy személyesen nem ismeri Magyar Pétert, de egyszer már találkozott vele egy hangversenyen, és a volt igazságügyi miniszter gyerekei a főpolgármestertől kértek egy szelfit.

Azóta sem keresték egymást, hogy Magyar belépett a politikába, és már pártalapítást tervez. „Azt gondolom, hogy külön pályán vagyunk. Ami a NER-nek rossz, az az országnak jó, ő meg üti a NER-t, mint a répát, úgyhogy ehhez sok sikert kívánok. Ő Wass Albert-verseket posztol, én József Attilát. Nagyon különböző módokon lehet ennek a rendszernek az ellenzékének lenni, és én természetesen becsülöm az ő bátorságát, meg lelkierejét, mert azért biztos sok szempontból ez egy nehéz történet, és sok sikert kívánok neki. És nagyon szívesen beszélgetek bárkivel, vele is, de most nem éreztem azt, hogy lennének közös ügyeink.”

Karácsony azt ígéri, hogy hamarosan már tényleg megnyit a Városháza park, megválasztása esetén pedig a következő ciklusban rengeteg villamosfejlesztés és új jármű várható. „A Göncz Árpád-városközpont megújítása, 50 milliárdos köztérfejlesztés, római-parti árvízvédelem, 20 milliárd forintos bérlakásfejlesztési program” – sorolta a kampányígéreteit.

A dugódíj szerepelt a 2019-es programjában, de már nem vezetné be. Csak egyetlen pozitív nemzetközi példát találtak ugyanis, Stockholmban. Karácsony szerint mindenhol máshol kontraproduktívvá vált, vagy éppen nem hozott semmilyen eredményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!