Vitézy Dávid összemossa a szexuális zaklatást a hajléktalansággal A Város Mindenkié szerint

2024. március 23. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

Összevitázott Vitézy Dávid és a lakhatási ügyekkel foglalkozó A Város Mindenkié (AVM) csoport a főpolgármester-jelölt által belengetett BKK-rendészet miatt.

Vitézy nemrég a Facebookon közzétett videóban részletezte programjának egyik pontját. Ebben a videóban úgy fogalmazott, hogy „főpolgármesterként létrehozom a BKK-rendészetet és bekamerázzuk az összes tömegközlekedési járművet”. A rendészetet Vitézy korábban említette lapunknak adott interjújában is, melyben úgy foglalta össze a rendészet feladatát, hogy:

„A dolguk az lenne, hogy a budapesti közösségi közlekedésben rend legyen, fellépjenek a messziről bűzlő, másokat zaklató, nőket fogdosó utazókkal szemben. A tömegközlekedés nem melegedő, nem hajléktalanszálló”

„Aki segítségre szorul azon segíteni kell, de a közösségi közlekedés együttélési szabályait mindenkinek be kell tartani és be is kell azokat tartatni” – fogalmazott Vitézy a videóban. Mint kifejtette, a BKK-rendészek a vezető vagy az utas bejelentése alapján érkeznének ki „bárhova 15 percen belül”. Emellett pedig azt is ígérte, hogy megválasztása esetén minden villamost be fognak kamerázni.

Vitézy BKK-rendészetes videójára reagált aztán az AVM. A szervezet egyetértett azzal, hogy Vitézy rendet akar, de kritizálták a főpolgármester-jelölt bizonyos szavait. „Nem helyénvaló, ha egy főpolgármester-jelölt összemossa a hajléktalanságot az erőszakos viselkedéssel és a szexuális zaklatással” – fogalmazott a szervezet.

Az AVM szerint Vitézy „a közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló” mondata összemossa a bűnözést a hajléktalansággal, pedig, akkor is lehet valaki bűnöző, ha „szép budai házban lakik”.

A Város Mindenkié arra kérte a főpolgármester-jelöltet, hogy a hajléktalanság témájában a lakhatásról beszéljen, illetve „ha rendészeti problémákról beszél, akkor a garázda, erőszakos *viselkedések* elleni fellépésről beszéljen, ne pedig egyébként is *megbélyegzett társadalmi csoportok* ellen hergelje a közvéleményt”.

Vitézy Dávid a Város Mindenkié posztjára reagálva elmondta, továbbra is fenntartja, hogy a tömegközlekedés „nem lehet olyan, mint egy hajléktalanszálló”. Szerinte a BKK-rendészeti programjában nem volt összemosva a hajléktalanság és a bűnözés, hiszen „nem azt állította, hogy rendőrségi intézkedés kéne bárki ellen, aki szociális szempontból segítségre szorul”.

„A járművezetők ma nem kapnak segítséget az utazási szabályokat megszegők elleni fellépésben, ezen szeretnék változtatni”– fejtette ki. Mint elmondta, az általa említett helyzetekben egyébként sem feltétlen bűncselekményekről, hanem általában is az utazási szabályok megsértéséről van szó. Ezek a helyzetek pedig például azok, amikor valaki koszos ruhával beszennyezi az ülést, messziről bűzlik, vagy zaklatja utastársait. Ez pedig szerinte lényeges különbség, ugyanis ő „nem azt szeretné látni, hogy bilincsben visznek el embereket. Akkor igen, ha zsebtolvajok vagy nőket fogdosnak.”

A Telex kérdésére Vitézy hozzátette: „A nem megfelelő higiéniai körülmények között utazókon segíteni kell.

De utazok én is, látom, amikor a villamos fele üres, mert befogott orral is alig lehet megmaradni fent. Ne tegyünk már úgy, mintha ez normális lenne.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!