Az LMP beáll Vitézy Dávid mögé, és csak egy kérésük volt a főpolgármester-jelölt felé

2024. március 19. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Budapest jelenleg nem a nemzet fővárosa, hanem a szellemi polgárháború legfőbb csatatere, a politika áldozata” – fogalmazott napirend előtti felszólalásában Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője kedd délelőtt a parlamentben. Felszólalásában bejelentette, hogy az LMP Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti indulását támogatja.

Miközben Bakos szerint Karácsony Gergely a főváros ügyei helyett csak Budapest államformájáról beszél, a Fidesz a profitnak rendelné alá a városfejlesztést. „Az egyik oldal szerint a főváros az utolsó hídfőállás, a másik oldal szerint pedig a legfőbb ellenség. Az egyik oldal mindössze annyit üzen, hogy Orbánnal kell megküzdeni Budapesten, a másik oldal pedig inkább Gyurcsány ellen szeretne harcolni” – folytatta a felsorolást az LMP politikusa.

„A fővárosi politika egy Zs kategóriás akciófilm jelenleg, amelyben az áldozat és a bűnös szerepét is a budapestieknek kell elszenvedniük.”

Bakos úgy látja: a két oldalnak esze ágában sincs változtatni ezen a helyzeten, hiszen mindenki kényelmesen érzi magát ebben a szerepben. Közben a főváros alig fejlődik, és már nem az a kérdés az LMP képviselője szerint, hogy Budapest utoléri-e Bécset, hanem hogy mennyivel hagy le bennünket Pozsony, Prága vagy Varsó.

Az LMP ezen szeretne változtatni a júniusi önkormányzati választáson. „Mi olyan jelöltet kerestünk, akiről tudjuk azt, hogy a város érdekei előrébb valók neki, mint a pártpolitikai csatározások. Aki nem megnyerni akarja az értelmetlen vitákat, hanem lezárni azokat” – fogalmazott Bakos Bernadett.

Az LMP azért kérte fel Vitézy Dávidot főpolgármester-jelöltnek, mert ez a leírás szerintük pontosan illik rá.

A párt képviselője szerint Vitézynek vannak tervei, és azt is tudja, hogy az ötleteit hogyan lehet megvalósítani. „Ismeri a politikát, de nem pártpolitikus, és a szakértelmet képviseli a politika üres semmitmondásával szemben. Egyetlen egy kérésünk volt Vitézy Dáviddal szemben: az, hogy lógjon ki minél jobban ebben a kampányban a sorból. Ezt pedig tegye úgy, hogy csak kizárólag Budapestről beszél majd.”

Bakos arról is beszélt: tisztában vannak azzal, hogy Vitézy támogatása miatt az LMP-nek csak ellenfelei és kritikusai lesznek a következő hónapokban, és minden erővel megpróbálják rájuk ragasztani valamelyik jól kitalált jelzőt. „Pontosan jól tudjuk, hogy ennek van kockázata, de mi szeretjük annyira ezt a várost, hogy vállaljuk ezt a küzdelmet” – mondta az LMP politikusa, aki Vitézyt az állandó siránkozás és a város kifosztása alternatívájaként mutatta be.

Sok mindenben egyetértett az LMP képviselőjével a kormány nevében reagáló Panyi Miklós. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Gulyás Gergely helyettese arról beszélt: a kormánynak van dolga Budapesttel és a főváros ügyeivel. „Egyetértünk abban, hogy Budapesten változásra van szükség, és egyetértünk abban, hogy Budapestnek egy olyan vezetésre van szüksége, amely a várost felvirágoztatja, fejlődési pályára állítja, és amely a kormánnyal konstruktívan együtt tud működni”.

Panyi szerint az elmúlt öt évben Karácsony Gergely felélte az elődje idejében felhalmozott tartalékokat, és a főváros csődközeli állapotba kerület. A közszolgáltatások leromlottak, a város tele van szeméttel, a közlekedés észszerűtlenül, rosszul szervezett. Az államtitkár azt is megemlítette, hogy Karácsonyhoz köthető a rendszerváltás óta történt legsúlyosabb kampányfinanszírozási botrány, ezért változásra van szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!