Városközpont helyett kormányzati negyed lesz a Bosnyák téri beruházásból

2024. április 22. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar állam egyik legjelentősebb budapesti beruházásaként ír a zuglói Bosnyák téri piac szomszédságában épülő ingatlanegyüttesről a Válasz online, amely most megállapította, hogy akár egy fél metróvonal is kijött volna abból az összegből, amennyiért a kormány megvette Balázs Attila irodanegyedét. Az irodanegyedbe a kormány állami szervezeteket költöztetne majd, köztük a NAV-ot És a Központi Ellátási Főigazgatóságot is – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt egy kormányinfón.

Az eredeti tervekben arról volt szó, hogy a zuglói Bosnyák téri piac szomszédságában egy tízszintes – mélygarázs, földszint és egy 8 emeletes – épületben 162 lakást és 2 üzletet alakítanak ki a Bosnyák és a Mosztár utca sarkán, a volt Csömöri úti edzőpálya egy részén. A projektcég aztán még a választások előtt megkérte a rozsdaövezeti akcióterületté való kijelölést a zuglói projekthez, amelynek elnyerésével a területen felépülő új lakásokra érvényes kedvezményes 5 százalékos áfa is visszakérhető, ami jelentős versenyelőny a többi új lakáshoz képest. A magáncélú projektet az állam nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítette, majd tavaly áprilisban 244 milliárd forintért megvette.

A Zuglóban mandátumot nyert Hadházy Ákos csak véletlenül bukkant rá az erről szóló dokumentumra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerződései közt, melyről szerinte annak ellenére nem szóltak az üzletről még a zuglói városházának sem, hogy az önkormányzatnak elővásárlási joga van erre a területre. A tulajdoni lapokból kiderül, hogy a Bayer leánycége, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft. már kapott is mintegy 31 milliárd forintot az államtól, igaz, jelzálogjoggal biztosítva.

Balázs Attila, a kormány által egyre inkább kedvelt Bayer Construct építőipari cég vezetője korábban részletes interjút adott a Telexnek, ebben kitért a zuglói építkezésre is. Erre később Hadházy Ákos is reagált: azt mondta, hogy szerinte Balázs Attila nem mond igazat a Zugló Városközpont projektről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!