Hadházy Ákos: Balázs Attila nem mond igazat a Zugló Városközpont projektről

2023. december 11. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú és részletes interjút adott a Telexnek Balázs Attila, a kormány által egyre inkább kedvelt Bayer Construct építőipari cég vezetője. A Bayer egyik legismertebb és legtöbb vihart kavaró projektje a Bosnyák tér mögött épülő Zugló Városközpont beruházás, amelynek kapcsán a cég összetűzésbe került többek között Hadházy Ákossal, Zugló parlamenti képviselőjével is. Balázs Attilának az interjúnkban is volt a képviselővel kapcsolatban pár keresetlen szava. Hadházy Ákos pedig a cikkünk megjelenése után a Telexnek azt írta, Balázs legalább két ponton nem mond igazat a zuglói beruházásról.

Hadházy szerint Balázs Attila interjúnkban számos csúsztatást és hazugságot mond a zuglói beruházásról. Amikor például a vállalkozót arról kérdeztük, hogy állnak a tárgyalások a zuglói önkormányzattal, azt mondta: „Én azt mondanám, hogy a teljes képviselő-testülettel jó a hangulat”, utalva rá, hogy Horváth Csaba mellett már a képviselőkkel is tárgyalnak a projekthez kapcsolódó településrendezési terv részleteiről. Hadházy szerint viszont

„ez nem igaz, Horváth Csaba nem enged ebbe betekintést senkinek. A legutóbbi ülésen ezért volt egy olyan javaslat, hogy a testület vegye a saját kezébe a tárgyalásokat (vagyis vegye el a polgármestertől), de azt MSZP–Fidesz–LMP-nagykoalícióban leszavazták.”

Hadházy személye előkerült az interjúban, hiszen a képviselő írt először arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 244 milliárd forintért megvette a zuglói beruházás egy részét. Balázs Attila interjúnkban Hadházyra utalva így fogalmazott: „Mi alapján írta le mondjuk az úriember, hogy 244 milliárdot kaptunk a gödörért, amikor nem igaz? És ez szerződésben van, tehát azért nem nagyon izgatjuk magunkat. Kérje ki a szerződést, legalább akkor elő kell vele állnia. Mondjuk neki nincsen arca, tehát teljesen mindegy neki, hogy ma ezt mondta, holnap azt.” Hadházy viszont azt mondja, ő kikérte a szerződéseket:

„Pontosan tudja, hogy kikértem, de a Nemzeti Vagyonkezelő nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtagadta a kiadását. Két pert is indítottunk ellenük, egyet a szerződésért és külön egyet a mellékletekért. Mindkettőt megnyertük, de ennek ellenére, teljesen törvénytelenül továbbra is titkolni próbálják azokat.”

Interjúnkban sok szó esik arról is, hogy a Zugló Városközpont beruházással együtt a BAyer 11 milliárd forint értékben ígérte a környék utcáinak felújítását. Erről Hadházy Ákos ezt írta a Telexnek: „Balázs Attila úgy beszél az általa kínált kompenzációról, mintha az valami adomány lenne, amit illik megköszönni, nem pedig alkudozni. Csakhogy van egy sor előzményszerződés, amiben az eredeti projektgazda egy sor dolgot vállalt. Ezeket a szerződéseket szeretné a Bayer hatályon kívül tudni, pedig ezekből (meg a kiemelt státusz miatt túlépítésből) következik, hogy a 3 milliárd édeskevés, legalább 14 milliárd forintot kellene adnia az önkormányzatnak. A projekt értékéhez képest ez még mindig nem sok! ”

Balázs Attila interjújára Rózsa András, önkormányzati képviselő és a Momentum zuglói polgármesterjelöltje is reagált. Mint közleményében írja, a projektet átvevő Bayer Constructnak a 11 milliárdos útfelújítás nem nagylelkű felajánlás, hanem kötelező feladat. Azt is írja, cáfolva Balázs interjúnkban tett nyilatkozatát, hogy a zuglói képviselő-testület még soha nem tárgyalta a Bayerrel kötendő településrendezési szerződést, „mert az sosem jutott el a testületig. Vagy mert a beruházó vonta vissza, vagy mert Horváth Csaba nem terjesztette be, mivel félt, hogy azt leszavazná a testület, hiába is erőlteti.”

„Az a tény, hogy anélkül zajlik az építkezés, hogy megállapodtak volna az önkormányzattal, gyakorlatilag egy beismerő vallomás arra nézve, hogy kőkemény kormányzati háttérrel rendelkeznek, mert ilyet egyetlen valódi piaci cég sem merne megtenni, nem kockáztatnák azt, hogy akár az eredeti állapot helyreállítását rendelje el a bíróság. Balázs Attila persze nem tart ettől. Ő építkezik, és nagyon szeretné befejezni a projektet még a következő országgyűlési választás előtt. Hiszen egy választás mindig kiszámíthatatlan, az a biztos, ha zsebben van a pénz és le van a gond. A zuglóiak meg örüljenek, hogy épült valami, és fogják be.
Hát nem fogjuk” – írja a képviselő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!