Borkai Zsolt: A polgármester azért rám küldött egy-két embert, miután bejelentettem az indulásomat

Borkai Zsolt: A polgármester azért rám küldött egy-két embert, miután bejelentettem az indulásomat
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Győrben már nem téma a volt polgármester 2019-ben nyilvánosságra került szexvideója. Legalábbis ezt állítja Borkai Zsolt, aki visszatért a politikába, és júniusban a Fidesz polgármesterjelöltje ellen indul az önkormányzati választáson. Ellenfelét, Dézsi Csaba Andrást hazugságokkal vádolja, és polgármesterként egyedül vele nem tudna együttműködni. Borkai szerint a Fidesz sok embert hagyott az út szélén az elmúlt években, és ma már őt is ellenségnek tekintik. Orbán győri látogatásáról, Magyar Péterről és a győri polipról is kérdeztük a polgármesterjelöltet, aki ma már szívesen megnézné az adriai jachton készült felvételeket.

Múlt héten Győrben járt Orbán Viktor, és Dézsi Csaba András mellett kampányolt. Milyen érzés volt azt látni, hogy jó pár közös kampány után most az ellenfelét támogatja a miniszterelnök?

Az teljesen természetes, hogy a Fidesz elnöke a Fidesz polgármesterjelöltje mellett kampányol. Az viszont biztos, hogy az én időmben máshogy néztek ki a miniszterelnök győri látogatásai, sokkal nyitottabb volt az egész. Több ezer ember fogadott bennünket nagy szeretettel, rengetegen voltak kíváncsiak Orbán Viktor és az én beszédemre. Most egy kicsit furcsa volt, hogy üres a város. Arra egyébként nem emlékszem, hogy önkormányzati választás kampányában járt-e itt korábban a miniszterelnök. Talán azért sem volt rá szükség, mert 2006 óta Győr elég stabil bástyája volt a Fidesznek.

Milyen a Fidesz ellenzékeként kampányolni? Azzal a kommunikációs gépezettel kell most megküzdenie, ami korábban ön mögött állt.

Az elmúlt időszakban körülbelül úgy bánnak velem, mint egy pingponglabdával: a baloldal jobbra, a jobboldal pedig balra üt. Az országos politikával azonban nem akarok foglalkozni, én egyedül a győriek pártján állok. Annyiban más ez a választás nekem, hogy teljesen a nulláról kellett felépítenem a kampányt. Ehhez első lépésként létrehoztunk egy civil szervezetet, a Borkaival Közösen a Jövőnkért Egyesületet. Amikor eldöntöttem, hogy elindulok a választáson, azt mondtam, hogy nem egyedül szeretném visszavenni a várost, hanem egy olyan csapattal, amely tagjaiban megbízom.

Mióta tavaly júniusban bejelentette, hogy elindul a polgármester-választáson, kapott-e üzenetet a Fidesztől? Megpróbáltak-e nyomást gyakorolni, hogy gondolja meg magát, lépjen vissza Dézsi javára?

Nem, a központi Fideszből semmi ilyen nem érkezett. Egy emberrel tartottam még korábban a kapcsolatot a pártból, hiszen annak idején számtalan ígéretet kaptam. Aztán már ő sem akart velem beszélni.

Kiről van szó?

Kósa Lajossal üzenték meg nekem 2019-ben, hogy le kell mondanom a polgármesteri posztról. Ehhez csatlakozott bizonyos ígéret is. Egy ideig még tartottuk a kapcsolatot, felvette a telefont, aztán ő is eltűnt. Megbékéltem ezzel, rájöttem, hogy van élet a polgármesterségen kívül is. A legfontosabb az volt, hogy rendezzem a viszonyom a feleségemmel és a családommal, hála Istennek ez sikerült.

A jelenlegi polgármester azért rám küldött egy-két embert, miután bejelentettem az indulásomat.

Egy médiabálon például odajött hozzám egy illető a Városházától, és azt mondta, hogy semmi esélyem nincs, mert hamarosan törvényt módosítanak, hogy ne indulhassanak el a következő választáson azok a polgármesterek vagy önkormányzati képviselők, akik lemondtak már egyszer.

Ez mikor történt?

Idén februárban. Aztán ígérték azt is, hogy ezt fognak csinálni velem, meg azt fognak csinálni velem. Sokan izgultak, hogy végigcsinálom-e a kampányt. Én megmondtam, hogy nem fogok visszalépni.

Azt jól értem, hogy egy hivatali dolgozótól jött a polgármester üzenete?

Igen, de ha rákeres a nevére, biztosan nem fogja megtalálni. Elég sokan vannak most Győrben, akik valamilyen úton-módon közpénzhez jutnak, és akiktől bizonyos szolgáltatásokat vár el a polgármester. El akartak tántorítani az indulástól, de nálam ezzel nem értek el eredményt. Ha van egy célom, akkor végigmegyek az úton.

Mit tanult a 2019-es botrányából és lemondásából?

Mondhatnám viccesen, hogy hölgyekkel nem megyek többet hajóra, csak a feleségemmel fogok hajókázni. De komolyra fordítva a szót: elkövettem egy hibát, amit az ellenzék súlyosan megtorolt.

Azt tudjuk, hogy a DK áll az egész mögött, de a Fidesz néhány tagja is benne volt a megbuktatásomban, még ha ezt nem is tudom bizonyítani.

Egy közös akarat volt, az i-re a pontot azonban egyértelműen a DK tette fel.

Miért nem védte meg a Fidesz, miután nyilvánosságra kerültek a felvételek az adriai jachtozásról?

Az elmúlt években nagyon sok embert az út szélén hagytak. Erre szokták mondani, hogy nem túlságosan jó a Fidesz káderpolitikája. Azt gondolom, nem Orbán Viktorral van baj. Nekem csak jó tapasztalatom van vele kapcsolatban, jól tudtunk 13 éven át együttműködni, még ha voltak is vitáink. A körülötte lévő emberekkel van probléma, akik hátulról bárkit lejáratnak alantas módszerekkel, ha valamit nem úgy csinál, ahogy ők gondolják. Régóta egy belső háború zajlik a Fideszben.

Novák Katalint és Varga Juditot sem védték meg a kegyelmi ügy után, mint ahogy Szájer Józsefet sem pár évvel ezelőtt. Min múlik az, hogy kit tartanak meg, és kit dobnak ki a hajóról?

Mi a Fidesz érdeke? Mennyire érinti az adott ügy a pártcsaládot, milyen mélyen hat a párton belül, vagy épp a párt népszerűségére? Nagyon könnyen elengednek bárkit. Az én esetem is ilyen volt, legyünk őszinték.

Naivan azt gondoltam, hogy jóban rosszban egy csapat leszünk, ahogy annak idején a feleségemmel is azt fogadtuk meg az esküvőnkön, hogy jóban rosszban együtt maradunk. Mi ebben kitartottunk, a Fidesz nem ilyen.

Aki odamegy, annak tudomásul kell vennie, hogy így működik a rendszer.

Én tényleg csak a jóra és szépre tudok emlékezni, még az intermezzóval, a 2019-es búcsúval együtt is. Talán azért sem szerettek annyira a pártban, mert mindig is nyílt, szókimondó voltam, és soha nem lettem pártkatona. Attól függetlenül én a csapat tagjának éreztem magamat mindaddig, amíg a rendszer ki nem vetett magából. Persze mondhatjuk azt, hogy az én hibám miatt, de nem védtek meg, aztán meg oda kerültem, ahova. Most meg érdekesen szemlélem, hogy a Fidesz ellenségnek tekint engem.

És ön nem tekinti ellenségnek a Fideszt?

Én abszolút nem.

Nem bosszúból indul el a választáson?

Szó sincs erről, én kizárólag a győri emberekért indulok. Az olimpiai bajnoki aranyammal a világot már megváltottam egyszer. Most a győrieket akarom megváltani. Ha bosszút akarnék állni, azt máshogy intéztem volna, de a bosszú nem szerepel a repertoáromban.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A június 9-i választáson lesz egy másik politikai szereplő is, aki a Fideszből érkezett, és mostanra a Fidesz ellenfele lett. Miben tud azonosulni Magyar Péterrel?

Én mindig azt szoktam mondani, hogy várjuk ki a végét. Borzasztóan nem tetszik azonban a Fidesz lekezelő, degradáló stílusa. Szerintem nem szabad csak úgy legyinteni, bölcsebb lenne a Fidesz részéről is, ha más szinten kezelnék a Magyar Péter-effektust. Az látszik, hogy komoly tömeget tud megmozgatni, nem csak pár ember lézeng a tüntetésein. Ennek a miértjére kellene igazából rájönni.

Ön tudja a választ?

Nem tudom, de azt tisztázzuk rögtön, hogy az országos politikába nem akarok beszállni, egyik párttal sincs kapcsolatom. Sem Orbán, sem Gyurcsány, sem Magyar pártján nem állok.

Attól nem tart, hogy a kampányban ismét előkerülnek a szexvideók és fotók az adriai jachtozásról? Az ellenfelei szinte készen kapták a kampányanyagot az idei választásra.

Már nem újdonság.

Nem is próbálkoztak ezzel?

Nem, de most már szívesen megnézném én is az összes felvételt, mert annak idején nem láttam. Csak egyszer mutatták meg a videókat a rendőrségen, amikor tanúként beidéztek. A fotókat láttam, mert azzal már korábban zsaroltak. Abban az ügyben egyébként most lesz pár héten belül elsőfokú ítélet. Tudom, hogy most is van valamilyen készülődés ellenem, de ezzel azért nem akarok foglalkozni, mert a teljesen valótlan állításokra ráér majd akkor reagálni, ha kijönnek. Igazából az a szörnyű ebben, hogy nem nekem okoznak fájdalmat, hanem a feleségemnek és a családomnak. Abban pedig nálam nincs pardon, hogy teljesen őszinte legyek.

Ez mit jelent?

Ha olyan jellegű valótlanságot állítanak rólam, akkor megteszem a jogi lépéseket. Csak azt nehezen értik meg, hogy politikailag ilyen dolgokkal engem már nem tudnak támadni. Ez látható szerintem Magyar Péternél is. A régi mantrák már nincsenek a helyükön, hiába próbálkoznak vele.

Mivel készülődnek ön ellen? Tud valami konkrétumot?

Erről nem akarok beszélni. Valótlan állítással próbálkoznak még a magánéletemről. Tudják, hogy egy új történetet könnyen összekapcsolnak az emberek a korábbival. De még egyszer mondom, ezzel nem engem bántanak, hanem a feleségemet.

Az ön kampányába azonban még bezavarhat, ha előjönnek valamivel a kampány utolsó heteiben.

Biztos, hogy nem.

Miből gondolja?

Mert sokat beszélgetek az emberekkel, és ez nem téma már Győrben. Vagy ha téma, akkor viccesen elnyomják azzal, hogy „legalább te férfi vagy, maradjunk annyiban”.

Mi lett Rákosfalvy Zoltánnal, Somogyi Jánossal és azokkal a barátaival, akikkel együtt volt a jachton, és akiket a sajtóban általában a győri polip csápjaiként emlegetnek?

Elég kevés embert sorolt fel. A győri polip akkor már legyen komoly, mind a 130 ezer győrit nyugodtan ide lehet sorolni. Ne emeljünk ki csak kasztokat az alapján, hogy ki volt ott a hajón.

Azok a befolyásos vállalkozók azonban, akik a jachton voltak, az ön vezetése alatt igen jól jártak anyagilag az önkormányzat megbízásaiból és közbeszerzéseiből. Ha megválasztják polgármesternek, Rákosfalvy Zoltánék is visszatérnek a Városháza közelébe?

Abban a korszakban azok az emberek dolgoztak Győrben, és azok a vállalkozások nyerték el a közbeszerzéseket, amelyek jó munkát végeztek. Sok mikro- és kisvállalkozás kapott megbízást az önkormányzattól, próbáltuk helyzetbe hozni azokat, akik jól dolgoztak. Nem tisztem megvédeni Rákosfalvy Zoltánt, de az önkormányzat jelenlegi jogi tanácsadói nem csak annyival kapnak többet nála, mint amennyivel az infláció nőtt.

Ha Rákosfalvy Zoltán jól dolgozik, akkor ő is visszatérhet?

Nem, azt nem mondtam, hogy visszatér. Azon még nem gondolkodtam, hogy ki milyen feladatot kap majd. Az úgynevezett hatos fogatból egy emberrel tartom csak a kapcsolatot: Rákosfalvy Zolival. De a mi barátságunk nem akkor kezdődött, amikor polgármester lettem. Gimnáziumi korunk óta ismerjük egymást, egy évfolyammal járt felettem.

Búvárkodni járnak még együtt?

Igen, Egyiptomban voltunk legutóbb nyaralni a családjainkkal. Én nem szeretek kifeküdni a tengerpartra, nem szeretem az ötcsillagos szállodákat, a fényűzést. Az kapcsol ki, ha elmegyünk egy búvárhajóra az óceán közepére, és napjában többször merülünk. Zolival a barátságunk nem ingott meg, mindegy, hogy ki mit mond rá, és hogy hoznak össze minket anyagilag.

Rákosfalvy anyagilag beszállt a kampányába?

Nem ad a kampányra egy vasat sem, de nem is kérek tőle, és el sem fogadnám. Akik ismernek, tudják, hogy szét tudom választani a barátságot és a munkakapcsolatot. Ez nemcsak polgármesterként volt így, hanem már a honvédségnél is. Hála Istennek nagyon sok olyan vállalkozó és magánszemély van, akik támogatták az egyesületünket.

Miből élt az elmúlt négy és fél évben?

Tisztes polgármesteri fizetésem volt korábban, az olimpiai arany- és bronzéremmel pedig nettó 780 ezer forintot kaptam az elmúlt években. Emellett a feleségem is tisztességes jövedelemmel rendelkezik, és a gyerekem is a feleségével nálunk lakik. Így négyen meg tudtunk élni, nincsenek anyagi problémáink. Sőt, két év múlva, 61 évesen elmehetek korkedvezménnyel nyugdíjba, miután több mint húsz évet voltam a Magyar Honvédségnél szolgálati viszonyban. Nem kell azon rágódnom, hogy hogyan fogok megélni.

Akkor miért térne vissza a politikába?

Azért, mert felelős, bátor győrinek érzem magam, és látva a jelenlegi állapotokat szeretnék egy alternatívát kínálni a győrieknek. Mindig is szerettem a kihívásokat, a tenni akarást és a győzelmet.

Ha meg is választják polgármesternek, arra kis esély van, hogy az ön mögött álló egyesületnek abszolút többsége legyen a közgyűlésen.

Nem gondolom.

Arra számít, hogy olyan többséget tudnak szerezni, amellyel önállóan tudják működtetni a várost?

Azért dolgozunk, és azért küzdünk, hogy meglegyen.

És ha mégsem sikerül?

Egy emberrel biztosan nem fogok tudni együtt dolgozni: Dézsi Csaba Andrással. Egyszer megpróbáltam már vele együttműködni, amikor én polgármester, ő pedig képviselő volt, nem sikerült. Évekig csak azért működött a dolog, mert ő jó messze volt a közgyűléstől, és nem sok vizet zavart. Mindenki mással pedig partnerként együtt tudok dolgozni Győrért.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Akár a Fidesz képviselőivel is?

Akár velük is, ez természetes.

Mire számít, hogy áll össze közgyűlés?

Nem tudom. Sem esélyekkel, sem közvélemény-kutatásokkal nem foglalkozunk. Már közhely, de nem a közvélemény-kutatást, hanem a választást kell megnyerni. Egy nagyon jó programunk van, amihez több mint 14 ezer győri küldte el a javaslatát és véleményét. Ez már mutat valami erőt.

A programjában szerepel egy olyan pont is, hogy átfogó út- és járdafelújítási programot indítanának. Dézsi Csaba szekrényből kidőlő csontvázként emlegette korábban a járdaépítést. A polgármester szerint az ön ideje alatt úgy húztak fel házakat, hogy nem épült hozzá parkoló és járda.

Ez nem igaz.

Dézsi azt mondta nekünk, hogy vannak olyan városrészei Győrnek, ahol nemhogy parkoló, de még járda sincs. A polgármester szerint az ön idejében a vállalkozók azt építettek, amit csak akartak. Ezen a mostani programjával változtatna?

Amit Dézsi Csaba András mond, az nem igaz. Az én időmben közel egymilliárd forintból működött a lakóutca program. Ide tartoztak a járdaépítések, kerékpárutak fejlesztése, a programból szépült meg a belváros is. Összehasonlításképp meg kell nézni a korábbi és jelenlegi képet. Mondhat sok mindent a polgármester, de inkább teljesíteni kellett volna az elmúlt öt évben. Akkor legalább lenne valami alapja a visszafelé mutogatásnak. A húszpontos programomból nem tudok olyat mondani, amivel foglalkozott volna a jelenlegi városvezetés.

És van olyan pontja a programnak, ami az ön vezetése alatt nem valósult meg?

A legnagyobb újdonság a programban a gyerekvédelem és a prevenció fontossága. Az önkormányzati fenntartású óvodákban és ha lehet, az állami iskolákban is szeretnénk pszichológusi hálózatot kiépíteni, hogy a szülők és a gyerekek tudjanak hova fordulni segítségért. A prevencióra, a megelőzésre kell fókuszálni szerintem, hogy ne történjenek meg az esetek. Az nem oldja meg a problémát, ha csak a büntetési tételeket emeljük törvényileg. Többet szeretnék arra költeni, hogy megelőzzük a problémákat, hosszabb távon ez sokkal kifizetődőbb lesz.

Miben lenne más polgármester, mint 2019 előtt?

Ha azt a 13 évet meg tudnám ismételni, akkor én büszke lennék.

Az ATV-nek március végén azt mondta, hogy látta, amint Dézsi Csaba András megüt „valakit”. Mikor látta ezt a videót? Azelőtt, hogy bejelentette az indulását?

Nem, nem olyan régen mutatták ezt a videót nekem.

Akkor nem is játszott szerepet abban, hogy elindul a választáson?

Nem. Az egészben az a szomorú, hogy egy ember tartja ezt az ügyet csak napirenden valami miatt: maga az érintett, Dézsi Csaba. Talán kellemetlen számára, és attól retteg, hogy napvilágot fog látni a videó a kampányban. Pontosan tudja, hogy engem egy ilyen videóval tettek nullává.

Egyet azért üzenek neki: ha nekem meglenne a videó, akkor se használnám fel, mert én pontosan tudom, hogy milyen következményekkel járhat az érintettekre nézve, és nem akarok így előnyt szerezni.

Szerintem van különbség a két videó között: Dézsié egy nyilvánosság előtt elkövetett botrányos viselkedést mutat meg, az én esetemben pedig szó sem volt nyilvánosságról. Nem szerettem volna felkerülni a napiszex.hu-ra, de mégis megtették mások helyettem, zsarolási szándékkal.

Ha nem szeretne a kampányban előnyt kovácsolni Dézsi állítólagos videójából, akkor miért emlegette fel az ATV-ben pár hete, vagy képviselőjelöltje, Hajtó Péter miért tartotta fontosnak, hogy poligráfos vizsgálattal bizonygassa, hogy a polgármester a földre nyomva beletérdelt a feleségébe?

Mi csak azért beszélünk róla, mert amiket Dézsi Csaba már több verzióban is előadott az elmúlt hónapokban, az egyszerűen hazugság. Én a videón látottak alapján mondom, Hajtó Péter pedig ott volt a bodajki rendezvényen, mint ahogy több száz másik ember is. Véget kell vetni a hazugságoknak Győrben. Ha nem mondott volna semmit Dézsi, szerintem sokkal jobban jár.

Nyilvánosságra fog kerülni a bodajki videó Dézsiről június 9-ig?

Ha módom lenne rá, és megkapnám, akkor sem tenném közzé. Biztosan nem.

Mi lesz, ha nem választják meg polgármesternek? Képviselőként beül a közgyűlésbe?

Be.

Akkor is, ha kisebbségben lesz?

Akkor legalább egy kemény, hozzáértő ellenzéke lesz a leendő polgármesternek és csapatának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!