Borkai nem tudja, hányszor fizetett prostituáltaknak, és majdnem elsírta magát a gondolatra, hogy a Fidesznek köze lehetett a leszámolásához

2023. szeptember 5. – 18:32

Borkai nem tudja, hányszor fizetett prostituáltaknak, és majdnem elsírta magát a gondolatra, hogy a Fidesznek köze lehetett a leszámolásához
Forrás: Partizán Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Végigcsinálta volna a polgármesterséget, de egyedül nem bírta a nyomást, a Fidesz magára hagyta, azért mondott le a 2019-es győzelme után. Arra nem emlékszik, hányszor fizetett prostituáltaknak, az pedig meggyőződése, hogy az ellenzéknek és a DK-nak volt érdekében az ő lejáratása. Abba viszont megrendítő még belegondolnia is, hogy a Fidesznek ehhez bármi köze lehetett. Ezekről beszélt Borkai Zsolt a Partizánnak adott hosszú interjújában, ami több mint öt órás, és amit a Partizán azért publikált vágatlanul, mert szerintük azt Borkai le akarta tiltatni.

Borkai június elején belengette, hogy jövő tavasszal függetlenként ismét elindulna Győr polgármesteri címéért. Erről a pozícióról négy éve mondott le, miután kiderült, hogy üzletemberekkel és prostituáltakkal egy orgián vett részt az Adrián egy jachton. Az esetről videó készült, ami az akkori önkormányzati választások előtt nem sokkal került nyilvánosságra.

Minderről most azt mondta, azt nem tudja, miért kérték fel az orgián részt vevő egyik ikerlányt, hogy a vádirat szerint 100 ezer forintért cserébe csináljon felvételeket, ezt majd a bíróság szerinte kideríti. Mindenesetre ezzel az üggyel „egy időre lenullázták és tönkretették az életét”, de már ezen a stresszen ő túl van, a családban már rehabilitálódott, a felesége mellette maradt, és neki ez volt a legfontosabb. Azt nem tartja korrupciógyanúsnak, hogy olyan üzleti alakokkal vett részt ezen az úton, akiknek esetenként az önkormányzattal is voltak megbízásaik, mert ezek az emberek régóta az ő barátai voltak, és az, hogy ő időközben polgármester lett, még nem jelenti azt, hogy a barátaival nem élheti a magánéletét. Egyébként pedig az útért ő maga is ugyanannyit fizetett, mint a többi utas, ez az összeg pedig „azért nem egy olyan nagy was ist das”.

Arra nem akart válaszolni, az élete során hányszor fizetett prostituáltnak, annyit mondott: „Volt rá példa, régen, maradjunk annyiban. Hogy hányszor, azt nem tudom, de igazából erre nem is akarok válaszolni, mert ez abszolút mély magánügy”.

Borkai ezt ahhoz hasonlította, hogy az is magánügy, hogy egy ember hányszor megy el egy nap vécére vagy hányszor csalta meg már a feleségét. Azt állította viszont, hogy választott politikusként ez a jachtos orgia volt az egyetlen alkalom, amikor fizetett szexért, a többi a polgármestersége előtt volt.

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója valóban felhívta Borkait egy nappal azelőtt, hogy a felvételek nyilvánosságra kerültek, de azt pontosan nem tudja, Kubatov honnan tudta, hogy másnap azok megjelennek. „Nekem annyit mondott, hogy van egy belső újságíró, aki informálta őt erről a dologról”, mondta. A Partizán erre felhozta neki, hogy nem gondolja-e, ez felvetheti annak a lehetőségét, hogy az estet kiszivárogtató „Ördög ügyvédje” egy belső fideszes leszámolás része lehetett?

Borkai erre úgy felelt: neki „meggyőződése”, hogy az ellenzéknek volt érdekében az ő lejáratása. Utólag „egyértelmű nekem, hogy ezt az ellenzék csinálta és a DK”, merthogy ismerős emberek, korábbi családi barátok jártak be szerinte a DK irodájába. Abban azért nem biztos, hogy a Fidesz „az odavezető úton mindent megtett annak érdekében, hogy ebből ne legyen ekkora balhé”. Abba pedig bele sem akar gondolni, „még a gondolatát is el akarja hessegetni magától”, hogy ez valamiféle összejátszás lett volna a Fidesszel, mert az még elkeserítőbb lenne neki.

Eddig az interjúig fel sem merült benne ez a forgatókönyv: „Amiket mondasz, ha ilyen mocsokság, ilyen mértékű ez az egész, akkor az megrendítő. (…) Ha ennyire feláldozott bárki is engem, ennyire szétalázott abban az időszakban, ezek csak sebeket szakítanak fel nálam. (…) Ha erről az oldalról közelítjük meg, az mérhetetlen aljasság”.

Itt aztán az interjúban Borkai szünetet is kért, mert a gondolattól majdnem elsírta magát.

Ezután arról beszélt, bár a botrány kitörése után pár héttel még megnyerte a polgármester-választást Győrben, és bár előbb azt mondja, simán végigvitte volna a ciklust, végül mégis lemondott a posztjáról, mert egyedül nem bírta el a nyomást. „Ha a Fidesz mondjuk mögöttem áll, akkor biztos végigcsinálom. Így nem tudtam, egyedül maradtam, körbenéztem, és azt láttam, egyedül maradtam, ez a helyzet. Abban a szituációban nem vállaltak fel”. Arra szerinte nincs remény, hogy még valaha felvállalja őt a Fidesz, „nem érzem, hogy ez a vonat még felvenné”, a kapcsolat teljesen megszűnt köztük.

Azt mondta, az nem volt előre egyeztetett stratégia, hogy előbb nyerje meg a választást, és utána mondjon le, de „volt rá utalás”, hogy le kéne mondania. A Fidesztől előbb Kövér László tolmácsolta neki, hogy mondjon le, utána meg Kósa Lajos. Kósával egyébként szerinte nem is volt jó viszonya: „az én politikai és egyéb bukásomban ő mindig valamilyen úton-módon megjelent, valamilyen szálon ott volt, például a MOB-elnökség kérdésében… Nevezhetném úgy is, hogy likvidátor”.

2019 óta háromszor próbált meg beszélni Orbán Viktorral, a személyi titkárán, Nagy Jánoson keresztül, de egyszer sem jutott el a miniszterelnökhöz, vissza pedig nem hívták. Legutóbb pár hónapja próbálta meg elérni, hogy tájékoztassa a 2024-es újraindulásáról.

Esélyeket nem akar latolgatni, hogy meg tudja-e verni Dézsi Csaba András jelenlegi győri polgármestert. Nem tudja, hogy a Fidesz tényleg Dézsivel vág-e majd neki a választásoknak. Hallott olyanról, hogy a Fidesz méri, hogy kivel kellene elindulnia a polgármesteri címért. A HVG erről azt írta: értesülései szerint a Fidesz belső mérései azt mutatják, hogy Borkai és Dézsi fej fej mellett, 30-30 százalék körül állnak.

Mindenesetre ha Borkai nyerni fog 2024-ben, akkor sírni fog, mert szerinte ez azt fogja jelenteni, hogy felállt a lenullázódásból.

Győrben komoly fideszes gazdasági érdekeltségek vannak, de nem tart attól, hogy a Fidesz ellenében nem tudna tevékenykedni, hiszen 2006 és 2010 között sem a kormánypárt színeiben volt polgármester. Alapvetően azt tervezi, hogy hagyni fogja a körülötte lévő jó képességű embereket dolgozni. Úgy véli, Dézsinek nem megfelelőek a vezetői képességei, „túl őszinte”.

Borkai a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki tisztségéből való távozásával kapcsolatban azt mondta: megpuccsolták. Szerinte elképzelhető, hogy „meg akarták rendszabályozni”, mert túl magasra jutott. MOB-elnök volt, és egy nagyobb vidéki város polgármesteri székében ült, lehet, hogy ezt már egyesek túl soknak gondolták. De nem tudja pontosan, mert sose indokolták meg neki, miért kell távoznia. És nem is sejtette előre az eltávolítását, egy hétfői napon volt az elnökválasztás, és ő azon a hétfőn még azt hitte, megválasztják.

Nem tudja, nem az ő dolga, nem volt vészvillogó

Az interjúban hosszasan kérdezték a vele együtt jachtozó győri ügyvédről, Rákosfalvy Zoltánról és az ő Audi-földes ügyeiről, miszerint Rákosfalvy felvásárolt termőföldeket, azokat átminősítette, majd több pénzért eladta, végül ezeken a földeken húzta fel az Audi az üzemcsarnokait. Borkaitól a Partizán azt kérdezte, Rákosfalvy tudhatta-e, és ha igen, belsős önkormányzati információkból tudhatta-e, hogy az Audi ott akar építkezni?

Borkai szerint nem volt mit vizsgálni a Rákosfalvy-ügyben, mert neki sem voltak olyan infói, „ami érdemben neki segíthetett volna abban, hogy ezeket a földeket felvásárolja”, vagy hogy tudjon az Audi szándékairól. Borkai szerint neki nem a földeken volt a lényeg ebben a történetben, és „soha nem villant fel a vészvillogó”. Ő inkább akkor érezné rosszul magát, ha az Audi nem Győrben építkezett volna, mert akkor szerinte évi 12 milliárd forinttól esne el a város.

Az Audi-földek eladásával kapcsolatban egyébként 2019-ben több feljelentés is érkezett, a rendőrség pedig nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amit aztán megszüntettek. Borkai ellen azért tettek feljelentést, mert a gyanú szerint a volt polgármester és Rákosfalvy úgy intézhették a telkek eladását az Audi Logisztikai Központjának megépítéséhez, hogy anyagi károkat okoztak vele az önkormányzatnak.

Azt „nem tudja, nem az ő dolga”, hogy a fia pontosan mivel foglalkozott Rákosfalvy „offshore-hátterű” cégénél, ahol a fia az egyetemről kikerülve havi egymillió forintot keresett, és amely cég egyébként az önkormányzattal is üzletelt, és a beszámolói alapján zéró árbevétele van. Mindenesetre szerinte a fia „becsülettel végezte” a munkáját, olyan pedig „van”, hogy valaki friss diplomásként rögtön ennyit keressen.

Arról pedig, hogy szintén a Rákosfalvyhoz tartozó cég kisrepülőgépén 2014-ben egyszer együtt repült Szijjártó Péterrel és az Audi-vezérrel, annyit mondott: „Most mit mondjak erre?”. A repülőt Borkai vezette, szerinte neki ehhez megvolt a szakszolgálati engedélye, ezt a repülőt szokta használni, azt nem tudta, hogy az egy offshore cégé, de akkor sem érti a problémát ebben, nem érti, mit kell ezen magyarázni.

Lassan egyébként 60 éves lesz Borkai, visszatekintve az elmúlt évtizedekre, azt mondta, nagy dolgokban nem csinálna másként semmit, a nagy dolgokhoz vezető utat lehet, hogy máshogy járná, és részletekben változtatna, de a komoly lépései közül nem bánt meg semmit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!