Tippek szülőknek, amikkel leköthetik a gyerekeket az extra hosszú téli szünetben

2023. december 22. – 10:04

Tippek szülőknek, amikkel leköthetik a gyerekeket az extra hosszú téli szünetben
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Idén extra hosszú lesz a téli szünet, december 21-től január 7-ig nem kell iskolába menniük a diákoknak. Általában a téli szünet január elejéig szokott tartani, viszont nyáron megváltoztatták a tanév rendjét, emiatt az év közbeni szünetek hosszabbak, a nyári szünet viszont rövidebb lesz.

Sok szülőnek nem megoldható, hogy több mint két hétig otthon maradjon a gyerekével. És ha még otthon is tud maradni, az még kilátástalanabb, hogy ennyi ideig hasznos programokat szervezzen a családnak. A szünetben érthető módon a szülők is szeretnének pihenni, így sokszor engedékenyebbek, ami viszont átfordulhat abba, hogy a téli szünet a gyerekek jelentős részének egyet jelent a közösségi média használatával, a számítógépes játékokkal és a tévénézéssel.

Ez annak fényében nem tűnik a legjobb megoldásnak, hogy a 8–15 évesek így is átlagosan közel négy órát töltenek képernyőnézéssel. Persze a teljes tiltás nem életszerű, de összeszedtünk néhány tanácsot a Telex vidéki tudósítóinak segítségével arról, hogyan lehet – akár a digitális platformokat beépítve – lekötni a gyerekeket a téli szünetben.

Falmászás, társas, korcsolyázás

  • Korcsolyázás: ezt a pontot nem érdemes bővebben magyarázni, ha tél, akkor jégkorizás. Budapesten a legnépszerűbb hely kétségkívül a Városligeti Műjégpálya vagy a karácsonyi hangulatú csepeli Jégpark, de jó alternatíva lehet az óbudai Fő téren vagy a Békásmegyeri piac közösségi terén található pálya is, amik ingyenesek. Sok vidéki városban is van erre lehetőség. Győrben az adventi vásárhoz tartozik a Dunakapu téren lévő jégpálya, ahova 2500 forint a belépő.
  • Kávézó: miközben a felnőttek beszélgetnek, a gyerekek szabadon mászkáló cicákat simogathatnak a Cat Cafe Budapestben. Érdemes helyet foglalni, mert sokszor telt ház van.
  • Tematikus park: Budapesten a margitszigeti Lumina Park mellett a Római Strandfürdő területén is nyílt egy kimondottan karácsony tematikájú fénypark, a Lumina Christmas Budapest. Érdemes melegen öltözni, és inkább hétköznap menni, hétvégén jellemzően nagyon sokan vannak.
  • Barlanglátogatás: bár a barlangokat sok gyerek nem szereti, mert mindig jól fel kell öltözni, de télen több fokkal melegebb az idő bent, mint kint. Így ez az időszak alkalmas például Budapesten a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlang látogatására, amik gyerekkel is könnyen bejárhatók.
  • Trambulin: akinek az a célja, hogy a gyerekek kellően elfáradjanak napközben, jó lehetőség lehet aktívabb elfoglaltságot választani, kipróbálni például a Cyberjump Trambulin parkot.
  • Falmászás: ugyanígy az aktív elfoglaltságok közé tartozik a falmászás is. Például a Gravity Budapestben képességfejlesztő foglalkozásokat tartanak 4–10 éveseknek.
  • Szabadtéri szabadulószoba: nagyobb gyerekkel szintén jó kinti program lehet az UrbanGo, ami tulajdonképpen egy kültéri szabadulószoba. Budapesten, Szegeden, Gödöllőn és Debrecenben is elérhető. Hasonló a Landventure, ami egy szabadtéri kincskereső játék. A fázósabbaknak pedig érdemes a hagyományos, benti szabadulószobákat választani. Szegeden például a Paraparkban több, horror tematikájú szabadulószobán is végig lehet menni, de a pályák nehézsége miatt ezt inkább csak a 14 év felettieknek ajánljuk.
  • Társas: ha közös programról van szó, mindig aduász a társasjáték, az általunk ajánlottakról ebben a cikkben bővebben írtunk. Néhány példa: Papírhajó a tengeren, Erdő, Kulcskérdés, Ticket to Ride Legacy.
  • Szülőcsere: a Nagy Nyári Anyaösszefogásról júniusban írtunk, de a cikkben foglalt tanácsok könnyen beilleszthetők a Nagy Téli Anyaösszefogásba is. Ennek lényege, hogy a szülők egymás közt eldöntik és beosztják, ki mikor vigyáz kölcsönösen a gyerekekre, így tehermentesítik egymást.
  • Napközis tábor: amikor már lementek az ünnepek, és végképp kifogytunk az ötletekből, jó választás lehet egy tábor. Január első hetében a szülők több alternatíva közül is választhatnak. Ha a gyerek szeret túrázni, például jó lehet neki az Erdő Ajándéka Erdei Iskola. Aki inkább a benti, nyugisabb programokat szereti, annak jó választás lehet az Eötvös10 téli tábora, ahol társasozni, kézműveskedni, mozizni lehet.

Kirándulás

Hegyre fel, erdőbe be: akit nem zavar a hideg, az ilyenkor is választhatja a gyerekekkel is népszerű kirándulóhelyeket. A fővárosban és környékén ott van a szokásos Gellért-hegyi csúszdapark, a Normafa, a Hármashatár-hegy, a Dobogókő vagy a Teve-szikla. A Kisalföldön élők jolly jokere minden évszakban a Cuha-völgy, ahol a patak több átfolyásán kalandos módon lehet megtenni az utat. A Mecsek szépségei télen is néhány órás vagy haladóknak akár félnapos programot, könnyű túrákat kínálnak. Aki Szeged környékén túrázna, annak ajánljuk a makói tornyot, amelyről a szomszéd vármegyéig is ellátni, vagy a Hódmezővásárhely melletti falu, Mártély lovecrafti pusztaságát. További tippekért érdemes rákattintani a nem nehéz túrákra a Telex Szépkilátás oldalán.

Lombkoronasétány: a pannonhalmi lombkorona-tanösvény nem olyan, mint a nyírmártonfalvai – itt tényleg vannak fák is, a Szent Márton-hegy lombjai között sétálhatunk. A téli szünetet a Balatonnál töltők megnézhetik a balatonboglári sétányt is a fák között, ahonnan szép kilátás nyílik a tóra is.

Online is lehet közösen időt tölteni

Nem csak offline, online is lehet együtt minőségi időt tölteni. „A téli szünet időszaka jó lehet arra, hogy a gyerek megmutassa, mivel játszik, be tudja vezetni szüleit a saját világába” – írta sajtóközleményében a Yettel ProSuli program szakmai vezetője, Koren Balázs.

  • Online játék: energialevezetésnek vagy bejglievés közben tökéletes aktív tevékenység lehet a Just dance nevű program, ami YouTube-on és applikációban is letölthető. Ez egy táncolós játék, aminek lényege, hogy egy videón mutatott koreográfiát kell utánoznia a résztvevőknek.
  • Online állatkert: az állatkert mindig nagy élmény a gyerekeknek, de télen a hideg idő miatt sokan nem szeretnek menni. Viszont a Fővárosi Állat- és Növénykertben online webkamerákon keresztül lehet követni, hogy mit csinálnak éppen az állatok.
  • Online múzeum: nemcsak az állatkertben, hanem múzeumokban is lehet virtuális sétát tenni. Bár lehet, hogy a gyerekeknek a festmények nem annyira élvezetesek, de a számítógépet irányíthatják ők, miközben a játékos felfedezéssel a szülők is kikapcsolódhatnak.
  • Házimozi: ami nem egyenlő a magányos tévénézéssel. A téli szünetben lehet egy jó közös családi program esténként a gyerekek korához illő film vagy mese megnézése.

Kézműveskedés, hangoskönyv, játékos tanulás

Valószínűleg, ha a gyerekek meghallják, hogy online tanulás a téli szünetben, egyből furcsán néznek és elutasítók lesznek. De a digitális világban több olyan online fejlesztő, ismeretátadó felület van, amit egyedül is tudnak használni. Ezek inkább játékos időtöltést, mintsem a szó szoros értelmében vett tanulást jelentenek.

  • YouTube-csatornák: ha a gyerek már kamasz, akkor hasznos lehet neki a Tanulom Magam nevű YouTube-csatorna. Itt olyan rövid tematikus videókat talál, amik érdekelhetik a tinédzsereket: például arról, hogy mi a szerelem, vagy mi a hét legnagyobb dolog az univerzumban. Szintén tinédzsereknek lehet jó a Hormonmentes YouTube-csatorna, ami leginkább a szexről, a test működéséről és hasonló tabutémákról beszél a fiatalok nyelvén. Van ismeretterjesztő videó a női anatómiáról, és arról is, mi történik a nőgyógyásznál.
  • Bűvésztrükkök: a YouTube-on bűvésztrükköket is tanulhatnak a gyerekek, ehhez elég, ha van otthon egy kártyapakli. A megtanult trükköket az egész családnak bemutathatják.
  • Kézműveskedés: azoknak a gyerekeknek, akik szeretik a nyugisabb feladatokat, jó választás lehet a kézműveskedés. A Metkids oldalán direkt olyan rövid kézműves videók vannak, amiket a gyerekek egyedül is könnyen meg tudnak csinálni.
  • Papírrepülő-hajtogatás: ha a gyerek élvezi a kézműves feladatokat, akkor megtanulhat papírrepülőt hajtogatni, erről is számos videó van fent az interneten. Ez azért is jó ötlet, mert utána az elkészített repülőkkel egyedül vagy többen is tudnak játszani.
  • Hangoskönyv: ha a szülőnek nincs energiája mindennap mesét olvasni, jó alternatíva lehet a hangoskönyv. Kisebbeknek érdemes lehet olyan mesét választani, amit ismernek és szeretnek. Nagyobbaknak, kiskamaszoknak jó alternatíva lehet az Időfutár című ifjúsági rádiójáték-sorozat.
  • Ha mégis szeretne tanulni a gyerek: ha valaki élvezi a számolást, írást, olvasást, annak hasznos lehet a Wordwall nevű program, amivel játékosan lehet gyakorolni például matekot, magyart, szövegértést, angolt. Időre kell megoldani a feladatokat, miközben a gyerekek akár barátaikkal is versenyezhetnek. A matek szerelmeseinek a Matific programot érdemes megnézniük, erre elő lehet fizetni. Általános iskolás gyerekeknek jó választás lehet még az Okos Doboz, középiskolásoknak a Brilliant program, csak ehhez kell tudni angolul.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!