Vizsgálatot indít az OLAF a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében

2023. szeptember 17. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

„Vizsgálatot indít lombkorona-sétány ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal!
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) levélben tájékoztatott, hogy Hadházy Ákossal közös beadványom hatására nemrég vizsgálatot indított a hírhedt nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében” – közölte a Facebook-oldalán Donáth Anna, a Momentum képviselője. A jelzést még tavasszal, a lombkoronasétány körüli médiazaj idején tette meg Donáth és Hadházy.

A nyírmártonfalvai lombkoronasétányról a Telex is írt: különlegessége nem is annyira az, hogy 60 millió forintból épült, hanem, hogy kivágták körülötte az erdőt. Az Átlátszó később hozzájutott a a lombnélkülisége miatt híres-hírhedtté váló nyírmártonfalvai lombkoronasétány részletes számláihoz, melyekből kiderült, hogy a 80 százalékban uniós forrásból támogatásból készült sétány minden egyes métere 644 347 forintba került az uniós adófizetőknek.

„Az OLAF feladata az Unió pénzügyi érdekeinek védelme a csalás, korrupció vagy más jogellenes tevékenység kivizsgálásával. [...] Az OLAF elemezte a kapott információkat, és vizsgálatot indított a fent említett pályázatok tárgyában” – írta válaszlevelében az Európai Csalás Elleni Hivatal Donáth Annának.

A Transparency az ügy kivizsgálását kérte az állami korrupcióellenes hatóságtól. A civil szervezet kivizsgálási kérelmet nyújtott be az Integritás Hatósághoz, szerintük ugyanis arra lehet következtetni, hogy az EU-s forrásokból megvalósuló projektek kiválasztása során „rendszerszintű hibák” fordulnak elő. Donáth Anna erről azt írt,a hogy az „Integritás Hatóság mélyen hallgat az ügyről”.

A lombkoronasétányt mi is megnéztük:

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől