Fidesztől eltanult propaganda? Újpesten máris egymásnak ugrott a DK és a Kutyapárt

Fidesztől eltanult propaganda? Újpesten máris egymásnak ugrott a DK és a Kutyapárt
A Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala – Fotó: Jászai Csaba / MTI Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

Hét hónappal az önkormányzati választás előtt Újpesten is kezd kiélezetté válni a helyzet: a kerületben a 2019-ben megválasztott, a Momentumból a DK-ba igazolt polgármester, Déri Tibor családi okokra hivatkozva nem indul újra, maga helyett pedig DK-s alpolgármesterét, Trippon Norbertet ajánlja.

A hatpárti ellenzéken belül egyelőre nincs kihívója, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt azonban nagy meglepetésre ellenjelöltet indít a polgármesteri székért. A helyi DK ezt mintha nem nézné jó szemmel, de állításuk szerint igyekeznek elkerülni, hogy „a potenciális szövetségeseinket ellenségnek azonosítva vívjuk küzdelmeinket”. A Kutyapárt viszont arról beszél: szerintük a DK most a Fidesztől eltanult propagandamódszerekkel támadja őket.

Hogy ki lesz a Fidesz jelöltje, egyelőre rejtély. Az mindenesetre tény, hogy a kerület egykori polgármestere, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt korábban kétszer is legyőzte Trippont.

Oda-vissza fideszeznek

Újpesten ismét megmutatta a DK közeli sajtó, milyen sokat tanult a Fidesztől” – jelent meg néhány napja a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) oldalán a kerületi polgármesterjelöltjük, Nagy Dávid neve alatt egy bejegyzés. Nagy 2021 augusztusáig polgármesteri referensként dolgozott a kerületet jelenleg vezető Déri Tibor mellett, és már nyáron bejelentette, hogy indul a 2024-es önkormányzati választáson. Ezt azzal indokolta, hogy sem a volt, sem a jelenlegi vezetés munkájával nem elégedett.

Nagyék most épp azért kezdték el „fideszességgel” vádolni a DK-t, mert a többek közt a kerület országgyűlési képviselője, Varju László által kiadott és felelős szerkesztésével készülő Újpesti Hírmondóban az újpesti MKKP-t azzal vádolták, hogy összeállhat a Fidesszel.

Az Összeáll a Fidesz és a Kutyapárt Újpesten? című, erősen propagandisztikus stílusú cikkben azzal igyekeznek bizonyítani a két párt összejátszását, hogy mindkét párt kritizálta az Újpesti Levendulaparkban megtartott piknik költségvetését és az önkormányzat állítólagos pazarló kiadásait. A cikk arra is emlékeztet, hogy a XVIII. kerületben éppen a Fidesz polgármesterjelöltje akarta megvesztegetni a kutyapártos jelöltet, hogy induljon el a jövőre esedékes önkormányzati választáson.

A lapban korábban azzal is támadták Nagyot, hogy „hajléktalanokat költöztetne” Újpestre.

Az említett fideszezős cikket október végén még hirdette is a Facebookon az Újpesti Hírmondó, 25 ezer forintot költöttek erre. Mint arra az MKKP előzékenyen felhívta a figyelmet, a lapban közben az impresszumban megjelenő Varju Lászlóról olyan cikkek jelennek meg, mint a „A meghurcolt képviselő – Varju László, Újpest megszívlelt harcosa” című, amiben nem meglepő módon, de inkább méltatják a felelős szerkesztő országgyűlési képviselőt.

Az Újpesti Hírmondó mellett ráadásul ott van az Újpesti Szemle is, mely szintén a napokban foglalkozott a Kutyapárt és a Fidesz „összefogásával”, hívta fel egy újabb érdekes összefüggésre a figyelmet az MKKP polgármesterjelöltje. Ez a lap „Így játszik össze a fideszes Wintermantel és az újpesti Kétfarkú Kutya Párt” címmel közölt cikket, amit 15 ezer forintért hirdettek a Facebookon.

Emellett még létezik, bár csak Facebook-oldalként az Újpesti Megmondó is. Ott fideszességgel ugyan még nem vádolták, de már foglalkoztak az újpesti MKKP-val és Nagy Dáviddal is, szintén fizetett hirdetésként is futó posztokban. Nagy szerint „gyanítható”, hogy az Újpesti Hírmondóhoz hasonlóan a másik két felületre is a „DK központ” adott pénzt, bár ezt csak a tartalom hasonlósága, és megjelenési ideje bizonyítja, más nem.

A helyi oldalak is támadták azzal Nagyot, hogy a politikus hajléktalanokat akar a kerületbe. Ahogy a jelenségről akkor be is számoltunk, a kerületben egy egyszerű parkfelújításból szabályos hajléktalanellenes lejárató kampány lett. A vita onnan indult, hogy a felújított parkban a padokon nem a két szélére, hanem középre tették a kartámaszt. A Kutyapárt ekkor azt mondta, ezek a padok hajléktalan-ellenesek, amire az önkormányzat annyit reagált, hogy egy padnak az ülés a funkciója, nem a fekvés. Az ügy nem ért itt véget: az említett oldalak a mostanihoz hasonlóan fizetett hirdetésekben terjesztették, hogy „a kutyapártos Nagy Dávid hajléktalanokat költöztetne az új Főtér parkba”.

Varju László szívesebben veszi a személyes párbeszédet

Megkerestük Varju László, DK-s országgyűlési képviselőt, hogy megkérdezzük Nagy Dávid állításairól és az Újpesti Hírmondóban megjelent cikkekről. Arról is kérdeztük, mit gondol arról, hogy a „DK a Fidesz módszereiből tanul”, illetve az ő felelős kiadásával közzétett Újpesti Hírmondóban miért állítják azt, hogy az Újpesti MKKP összefogott a Fidesszel.

Az országgyűlési képviselő válaszában azt írta, hogy

„Nagy Dávid úr kijelentéseit értelmezni nem tudom, de nem is kívánom”.

Hozzátette: irodájának az ajtaja nyitva áll előtte is, szívesen meghallgatja az ő ajánlásait munkáját illetően. „Talán így egyszerűbb is volna, mint a NER által elfoglalt és megbecstelenített Indexen keresztül” – tette hozzá (korábban az Indexen jelent meg egy cikk arról, hogy megtévesztő híroldalakkal építik magukat a pártok).

Varju szerint közszereplőként viseli annak terhét, hogy tetteiből, megnyilvánulásaiból mások következtetéseket vonjanak le. „De kérem, hogy ez a lehetőség adassék meg nekem is, és ne bántódjon meg egyik párt képviseletében sem senki, ha ezt közzé is teszem.”

Varju azt írta, hogy „ezen az oldalon” szívesebben veszi a személyes párbeszédet, „mint a Fidesz-rendszer MTVA-s módszereit”. Hangsúlyozta: igyekszik elkerülni hogy a potenciális szövetségeseiket ellenségnek azonosítva vívják küzdelmeiket. „Teszem ezt akkor is ha a politikai versenytársaink ezt másként teszik vélt vagy valós érdekeik alapján, majd baki esetén tévedésüket azzal ütik el, hogy »csak vicc volt, mi ilyenek vagyunk«” – írta.

A visszavonuló polgármester egy másik DK-s jelöltet ajánl maga helyett

A DK és a Kutyapárt összecsapásától eltekintve egyelőre nyugodtnak tűnik az ellenzéki térfél Újpesten. Az ellenzéki pártok többsége a jelek szerint egyetért abban, hogy Déri Tibor alpolgármestere, a rutinos kerületi képviselő, Trippon Norbert induljon közös jelöltként a polgármesterségért.

Nem mindenhol ennyire egyszerű a helyzet: van olyan kerület, ahol 2019 óta ellenzéki a polgármester, mégis ellenzéken belül kell majd kihívóval szembenéznie: ilyen például Zugló is, ahol a Momentum kihívta az MSZP-s Horváth Csabát.

Újpesten egyébként épp a Momentum lehetne az, ami miután „elvesztette” Déri Tibort, próbálkozhatna a DK-s Trippon ellen, de ilyen szándékot egyelőre nem jeleztek. Ahogy korábbi elemzésünkben írtuk, a DK-s Tripponnak az MKKP-s Nagy Dávid indulása ellenére is jók az esélyei, de információink szerint a Momentum vezetése Újpesten és több, jelenleg DK-s vezetésű kerületben is vizsgálja, hogy előválasztást erőszakoljon ki egy saját jelölttel. Erről azonban egyelőre nincs döntés.

Trippon Norbert és Déri Tibor az újpesti önkormányzat képviselő-testületi ülésén, 2023. február 23-án – Fotó: Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzata / Újpestmédia
Trippon Norbert és Déri Tibor az újpesti önkormányzat képviselő-testületi ülésén, 2023. február 23-án – Fotó: Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzata / Újpestmédia

A kerület „elvesztése” a Momentumnak egyébként fájó pont lehetett, mivel

Újpest azon kivételes kerületek között van, ahol gyakorlatilag a ciklus közepén bejelentette a regnáló polgármester, Déri Tibor, hogy családi okok miatt nem indul újra 2024-ben.

Déri döntését tavaly az „ Újpesti Ellenzéki Pártok” aláírással kiküldött levélben ismertették, köztük voltak a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd újpesti szervezeteinek vezetői, önkormányzati és országgyűlési képviselői. A Momentum aláírása nélkül közzétett levélben már ekkor jelezték a pártok, hogy az új közös jelöltjük Trippon Norbert, Déri Tibor DK-s alpolgármestere lehet.

A Momentum a levél megjelenése után azt állította, hogy korábban a „felek között kialakult bizalmatlanság” miatt vizsgálatot is kezdeményeztek Déri Tibor ellen, de annak eredményét Déri nem várta meg, egyeztetés nélkül jelentette be, hogy nem indul újra a polgármesteri székért. A polgármester bejelentése egyébként odáig vezetett, hogy a Momentum felfüggesztette Dérit. A bizalmatlanság okaként azt hozták fel, hogy Déri szerintük „közelebb sodródott” más pártokhoz, ezt pedig „nem hagyták szó nélkül”. Az újpesti polgármester pártja döntése után nem sokkal kilépett a Momentumból, a Fővárosi Közgyűlésben pedig csatlakozott a Demokratikus Koalíció frakciójához.

Trippon (DK)–Wintermantel (Fidesz)-harc jöhet

A tavaly őszi csetepaté után idén tavasszal a DK hivatalosan is bejelentette, hogy a korábban a pártok által is megnevezett Trippon Norbert jelenlegi alpolgármestert indítja a 2024-es önkormányzati választáson. Trippon viszonylag régi motorosnak számít Újpesten: a 44 éves, jogász végzettségű politikus ötödik önkormányzati ciklusát tölti, ebből kettőt alpolgármesterként csinált végig.

Trippon korábban már kétszer indult polgármesterjelöltként Újpesten. Először 2010-ben, még MSZP-s politikusként, ekkor kevesebb mint ezer szavazattal győzte le a fideszes Wintermantel Zsolt. 2014-ben megsokszorozódtak az indulók: a fideszes polgármesternek Trippon mellett négy kihívója volt, így Wintermantel ekkor utcahosszal tudott nyerni. A fideszes polgármestert kilenc év után végül az ellenzéki pártok közös jelöltjeként az akkor még momentumos Déri tudta legyőzni.

Trippon Norbert, a IV. kerület DK-s alpolgármestere beszédet mond az Újpesti Torna Egylet Szilágyi utcai jégkorongpályájának ünnepélyes átadásán, 2022. december 22-én. Mögötte balra Wintermantel Zsolt, korábbi újpesti polgármester, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Trippon Norbert, a IV. kerület DK-s alpolgármestere beszédet mond az Újpesti Torna Egylet Szilágyi utcai jégkorongpályájának ünnepélyes átadásán, 2022. december 22-én. Mögötte balra Wintermantel Zsolt, korábbi újpesti polgármester, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Mandiner múlt hét keddi, kerületi ügyekkel, illetve a DK és az MKKP ellentétével foglalkozó cikke még csavart egyet a történeten. Bizonyos „forrásaik” szerint Déri Tibor még bízhat abban, hogy a DK „meggondolja magát”, és végül mögé állnak be. A Mandiner szerint „a baloldali polgármester úgy taktikázna, hogy míg a kormánypártok Triponnal vannak elfoglalva, addig számára ismét tér nyílna”. Ez már csak azért is érdekes lenne, mert a Momentumból DK felé mozduló Déri állítólag saját maga is támogatja alpolgármestere indulását. Ezt márciusban még a Trippon Norbert indulását bejelentő DK közlemény is megerősítette.

Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az újpesti polgármesteri hivatal azt írta, hogy a „közvélemény korábban többször is tájékoztatva lett, a Demokratikus Koalíció újpesti polgármesterjelöltje dr. Trippon Norbert alpolgármester. Minden ettől eltérő információ a pletyka kategóriába esik.”

A Fidesz–KDNP egyelőre sehol nem jelentette be jelöltjeit, a hivatalos jelöltállításra csak a következő hetekben, hónapokban kerülhet majd sor. Azonban Újpesten esélyes a 2019-ig a kerületet vezető Wintermantel újrázása. A politikus jelenleg is benn ül a Fidesz újpesti szervezetének elnökségében, és annak ellenére, hogy jelenleg nem önkormányzati képviselő Újpesten, 2019 után is aktívan foglalkozott kerületi ügyekkel, mind a Fővárosi Közgyűlésben, mind helyi szinten.

Wintermantel 2022 óta a Fidesz fővárosi közgyűlési frakcióvezetője is, a parlamenti képviselőnek választott Láng Zsoltot váltotta. Ennek ellenére idén újra Láng Zsoltot választották a Fidesz fővárosi elnökének, Wintermantel az elnökségnek sem lett a tagja.

Újpesten egyelőre nyitott kérdés, hogy mit hozhat a Demokratikus Koalíció és a Kutyapárt harca. Ezen túl Trippon Norbert indulását hivatalosan eddig csak a DK támogatja, bár a Déri távozását bejelentő levélből már lehet arra következtetni, hogy a pártok többsége el tudja majd fogadni a jelöltet. A Momentum még okozhat Zuglóhoz hasonló meglepetést, de hogy ez így lesz-e, a következő hetekben dőlhet el. Karácsony Gergely főpolgármester pár hete arról beszélt a Partizán műsorában, hogy az ellenzéki pártok között jól állnak a fővárosi tárgyalások, és már csak egy-két kerületben van érdemi vita.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!