Befutott a Fidesz-elit Kötcsére, hogy meghallgassa Orbán titkos iránymutatását

2023. szeptember 9. – 14:05

Befutott a Fidesz-elit Kötcsére, hogy meghallgassa Orbán titkos iránymutatását
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Huszonkettedik alkalommal rendezte meg a Fidesz pártalapítványa a kötcsei polgári pikniket, amire megszokott módon a fideszes politikusok és a Fidesz-közeli szellemi-gazdasági elit prominens tagjai kapnak meghívót.
  • A pikniket tavalyhoz hasonlóan tüntetés zavarta meg, a devizahitelesek mellett ott volt a 2022-es traktoros tüntetéssel elhíresült Szabó Bálint is.
  • Schmidt Mária elmondta a miniszterelnök horvátországi nyaralásáról, hogy őt látogatta meg, vendégségben volt nála, de más megszólalók sem úszták meg, hogy Orbán pihenéséről beszéljenek.
  • Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója Mészáros Lőrincről is beszélt.
  • Orbán Balázs a 2024-es európai parlamenti választást jelölte meg Kötcse fő témájának, a jobboldali pártok egész Európában erősödnek, az 1956-os hősöket fasisztázó oroszok ügyét nyugati, külső nyomásgyakorlás emlegetésével intézte el.

Reggel 9 órától érkeztek a kormánytagok, az országgyűlési képviselők és a Fidesz-közeli szellemi-gazdasági elit tagjai szombaton a kötcsei Dobozy-kúriához, a 22. Kötcsei Találkozóra. Ahogy tavaly, úgy most is néhány ellentüntető várta az érkezőket, köztük devizahitelesek. „Magyarország diktatúra”, áll a molinójukon.

Ez az az esemény, ami hagyományosan a legfőbb fideszes rendezvény Tusványos mellett. Ezt minden évben a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi, a fő vendég pedig természetesen Orbán Viktor, aki zárt körben jelöli ki a Fidesz politikájának fő irányvonalait és témáit, amik hosszabb távon meghatározzák a kormánypárt stratégiáját.

A miniszterelnök viszont idén sem törte meg a hagyományokat, így amikor fél 2-kor megérkezett a piknikre, szokás szerint nem állt le, hogy a sajtó képviselőinek kérdéseire válaszoljon. Helyette – ahogy eddig is – Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel, hogy Orbán miről fog beszélni a zártkörű előadásában.

Orbán Balázs, akit a miniszterelnök csak annyival vezetett fel, hogy „Mindent a Balázs tud”, azzal kezdte mondandóját, hogy

Brüsszelt foglyul ejtette egy háborúpárti és korrupt elit. Az elmúlt időszakban meghozott elhibázott döntések komoly károkat okoznak Európának, Európa versenyképessége egyre romlik,

ezért mindenhol a jobboldali pártok erősödnek Európában, itthon is a jobboldali erőknek, a Fidesz-KDNP-nek kellene, hogy bizalmat kapjon ahhoz, hogy változást lehessen elérni Brüsszelben.

Orbán Balázs Kötcsén – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Orbán Balázs Kötcsén – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ez a választás lesz a kötcsei találkozó legnagyobb kérdése. Dilemmaként merül majd fel Kötcsén, hogy a Fidesz milyen pártcsaládban folytatja 2024-ben Európában a politizálást. Ismét kiemelte, hogy a közvélemény-kutatások szerint minden nagy, meghatározó európai országban a jobboldali pártok erősödnek, de a jobboldalnak és a jobbközépnek együtt kell működnie a jövőben. Ha a jobbközép a baloldallal működik együtt, annak látjuk az eredményét, „Európa sajnos lejtmenetbe került” – mondta. A Fidesz egyébként a nemzetek Európájában gondolkodók között találja meg a szövetségeseket, de arról nem beszélt külön, hogy melyik pártokra gondolnak.

Orbán Balázst kérdezték az Orbán-idézetet kapó csepeli iskoláról is. Erre azt mondta, hogy Magyarországon szabadság van, ilyen kérdésekbe nem szólnak bele, egyébként pedig a legjobb Orbán-idézetnek tartja ezt, és talán 30 év múlva ott is lesz a helye az iskolákban.

A Lölő-jelenségről nincs véleménye, médiahekknek tartja, ahogy arra sem reagált érdemben, hogy miért kellett szerénységre inteni Mészáros Lőrincet, ha saját szorgalmának és tehetségének köszönhetően gazdagodott meg, mondván a kérdésben már mindenki elmondta a véleményét.

Orbán Schmidt Máriáék horvátországi nyaralójában történt pihenőjéről azt mondta, évtizedes barátság van köztük, magáncélú látogatásról pedig nincs mit mondania. Egyébként is, egy szabályrendszer van érvényben Orbán és a jelentős magyar gazdasági szereplők közötti kapcsolatra, de ezt nem részletezte.

Felmerült az 1956-os hősöket fasisztának nevező orosz könyv ügye is, de Orbán itt is csak terelt, arról beszélve, hogy különféle diplomáciai módokon lehet jelezni dolgokat, nem kell minden nagykövetet behívatni, mert akkor nagy lenne a forgalom a külügyben. Arra a kérdésre, hogy ha 2018-ban sértésnek vették, amikor a svédek a migrációs válsággal vonták párhuzamba 1956-ot, és szintén diplomáciai sértésként értékelték, amikor 2022-ben Ukrajna arra kérte a magyar kormányt, válasszon a Nyugat és Oroszország között, akkor a mostani orosz kijelentés miért nem sértés, csak annyit közölt, hogy nagy diplomáciai nyomás hárul Magyarországra, mert olyan álláspontba akarják belepréselni őket, amiket nem akarnak – háborúpárti, migrációbarát és genderideológiai álláspontba, de a nyomásgyakorlás ellenére sem fognak meghátrálni.

Mindenki, aki számít

Az elsők között érkezett meg az eseményre Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkár, illetve Nagy János, Orbán Viktor személyi titkára, jelentették helyszíni tudósítónk. Később a Fidesz és holdudvarának fontosabb szereplői is elkezdtek szállingózni, 10 után nem sokkal befutott Rákay Philip kormányközeli megmondóember, Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató, Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó és Tuzson Bence igazságügyi miniszter is. Felbukkant Varga István egykori fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint „az igényes, jó tollú újságírók a másik oldalon vannak”, fél 11 után pedig két újabb miniszter, az EU-ügyekért felelős Bóka János, illetve Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter érkezett meg, de Nagy helyettese, Dr. Fónagy János is jelen volt.

Tizenegy óra után pedig már sűrű egymásutánban érkeztek a kötcsei piknik állandó arcai, Eperjes Károly színész, Ómolnár Miklós, a NER bulvármédiájának egyik kulcsfigurája, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, Kárász Róbert, a közmédia egyik igazgatója, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, de többek között Schmidt Mária, Vidnyánszky Attila, Bencsik András és Bencsik Gábor, Szente Vajk, Varga Judit, Fürjes Balázs, Hidvéghi Balázs, Harrach Péter, Parragh László és Apáti Bence is részt vett a rendezvényen.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Szentkirályi Alexandra, Pintér Sándor, Kövér László, Demeter Szilárd, Gajdics Ottó és Pataki Attila késve futottak be, kollégáink viszont jó pár minisztert nem láttak megérkezni, így Lázár Jánost, Csák Jánost, Gulyás Gergelyt, Lantos Csabát, Nagy Istvánt, Navracsics Tibort, Varga Mihályt és Szijjártó Pétert sem, de Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest sem látták – Lázár például biztosan egy másik rendezvényen, egy hagymafesztiválon vesz részt.

Eperjes Károly és Vidnyánszky Attila érkezik Kötcsére – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex és Presinszky Judit / Telex Eperjes Károly és Vidnyánszky Attila érkezik Kötcsére – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex és Presinszky Judit / Telex
Eperjes Károly és Vidnyánszky Attila érkezik Kötcsére – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex és Presinszky Judit / Telex

Az érkezőket itt nézegetheti képgalériánkban. Videónkban pedig a szerénységről kérdeztük a piknik résztvevőit.

Nem kis meglepetést keltett, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője is felbukkant Kötcsén, a kúria mellett, de mint kiderült, nem politikai szövetkezés céljából érkezett a közeli hétvégi háza közelében található helyszínre.

Meglátogatott engem, vendégségben volt nálam

Bár a Fidesz és holdudvarának elitje ott volt Kötcsén, a sajtónak alig állt meg valaki válaszolni, aki viszont megállt, annál slágerkérdés volt Orbán Viktor horvátországi nyaralása. Schmidt Mária, akinek a nyaralójában lefotózták a miniszterelnököt, annyit mondott, hogy „Meglátogatott engem, vendégségben volt nálam”. Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke annyival elintézte a nyaralás kérdését, hogy a hivatalos programokról mindig időben értesítik a sajtót.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója több témában is reagált a sajtó képviselőinek, arra viszont nem akart válaszolni, hogy mit gondol Orbán Viktor arról, hogy a szavai kikerültek egy csepeli iskola falára. Csak annyit mondott, Németh Szilárd tett egy nyilatkozatot utána, ő azzal egyetért. Mészáros Lőrincről azt mondta, hogy „több nemzeti tőkét Magyarországra”. Orbán horvátországi nyaralása ügyében megjegyezte, nem tartja szerencsésnek, hogy bárkinek a magánéletében vájkálnak, hogy hol nyaral, hiszen mindenkinek joga van az akkumulátorainak feltöltéséhez. Beszélt az 1956-os hősöket fasisztázó orosz könyvről is: 56 az forradalom és szabadságharc volt, amit az oroszok elfojtottak, a Nyugat nem segített, és ez már történelem, mondta.

Fónagy János Borkai Zsolt politikai visszatéréséről értekezett a sajtónak, azt mondta, hogy ő maga nem győri, de ismeri a történetet, azt viszont a botrányba egyszer már belebukó Borkainak kell eldöntenie, hogy van-e még keresnivalója a politikában.

Minitüntetés is volt

A tüntetők között 2022 után most is ott volt a tavaly a traktoros demonstrációjával elhíresült Szabó Bálint, aki azt mondta a sajtónak, hogy azért ment Kötcsére, hogy találkozzon Orbán Viktorral. El akarja mondani neki, hogy a magyar társadalomnak elege van abból, ami most Magyarországon zajlik. Majd arról beszélt, ma Magyarországon meghalhat az, aki elindul Felcsúton a polgármesteri posztért.

Szabó Bálint beszél a sajtóval Kötcsén – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Szabó Bálint beszél a sajtóval Kötcsén – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Hagyományos titoktartás

Kötcsén jó pár éve hagyomány, hogy már a meghívóban figyelmeztetik a résztvevőket a teljes titoktartásra, a jelenlévők nem nyilatkozhatnak a bent történtekről. A független sajtó újságírói így csak az eseményre érkező és onnan távozó résztvevőket tudják az utcán kérdezni, akik általában csak szűkszavúan nyilatkoznak Orbán beszédéről. A legfontosabb információk azért így is rendre kiszivárognak, idén a Magyar Nemzet annyit szellőztetett meg előre, hogy az idei piknik mottója: „Ahol a haza, ott a szabadság”.

Korábban a miniszterelnök például itt bontotta ki először a centrális erőtér fogalmát, itt beszélt először arról, hogy nehezíteni kell az azonos nemű párok örökbefogadását, tavaly pedig azt mondta, a Fidesz új generációjának akár 2060-ig képesnek kell lennie kormányozni, és hogy az ukrajnai háború akár 2030-ig is elhúzódhat, Ukrajna pedig akár területe harmadát-felét is elveszítheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!