Navracsics reméli, november végére megállapodhatnak Erasmus-ügyben a Bizottsággal

2023. szeptember 6. – 19:55

Másolás

Vágólapra másolva

Brüsszelben tárgyalt a magyar kormány két minisztere az Európai Bizottsággal, többek között az Erasmus-ügy is szóba került, a tárgyalás azonban nem járt konkrét eredménnyel – derül ki az MTI beszámolójából.

Navracsics Tibor, aki területfejlesztési miniszterként az Európai Uniótól érkező pénzügyi forrásokért is felel, korábban már beszélt a Telexnek arról, hogy szeptemberben Brüsszelbe látogat az új EU-ügyi miniszterrel, Bóka Jánossal együtt. Navracsics sem akkor, sem most nem tudott konkrétabb időpontot mondani arra, mikorra juthatnak megállapodásra az uniós biztosokkal akár a költségvetési pénzek, akár az Erasmus-ösztöndíjak ügyében.

Mindenesetre a miniszter megpróbált pozitív hangnemben nyilatkozni az állami hírügynökségnek:

„Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosával folytatott tárgyalásunk jó hangulatban folyt, ami azt a reményt kelti, hogy talán az elkövetkező időszakban az áttörésig is eljuthatunk, és ősz végéig sikerül rendezni a még fennálló kérdéseket az Erasmus-ügyben”

– mondta Navracsics. Hozzátette: november végéig meg szeretnének állapodni arról a Bizottsággal, hogy az alapítványi fenntartású egyetemek diákjai számára is zökkenőmentes legyen az Erasmus-ösztöndíjban való részvétel.

A miniszter szerint a Bizottság most rugalmasabb, mint korábban, olyan területeken is, ahol a kormány és a testület álláspontja eltér egymástól. Konkrétabban arra vonatkozóan, hogy az uniós pénzek védelmére hivatott jogi eszköz használható-e olyan esetben is, amikor nincs is szó uniós pénzek felhasználásáról.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az MTI-nek arról beszélt, hogy szerinte el kell határolni a tárgyalások során a politikai és a technikai szintet egymástól, hogy minél gyorsabb legyen az előrehaladás. Szerinte a kormány teljesítette a Bizottság által előírt szupermérföldköveket, így most már Brüsszelben kell dönteni arról, hogy ezeket elismerjék.

Emlékeztetőül: január elején robbant a hír, hogy az alapítványi fenntartású magyar egyetemek, azaz a felsőoktatásban tanuló diákok 75 százaléka kieshet 2024-től az Erasmus+-programból. Navracsics ekkor úgy nyilatkozott, hogy májusig lehet elkerülni az uniós forrásvesztést, de már márciusban törvényt módosíthatnak az ügy megoldása érdekében. Februárban a miniszter arra számított, hogy nyárra tudják rendezni a vitás kérdéseket, márciusban pedig arra, hogy április-májusban értékelheti a Bizottság a magyar kormány vállalásait.

Áprilisban Navracsics abban bízott, hogy a nyáron már megnyílhatnak az uniós források Magyarország felé. Júniusban azonban a Bizottság részéről úgy nyilatkoztak, hogy nem haladtak előre az Erasmus-ügy megoldásával. Egy hónappal később, júliusban már a miniszter sem mert ígéretet tenni arra, mikor jöhet létre a megállapodás – sőt, azt mondta a Telexnek, hogy nem is voltak ígéreteik arra, mikor érkezhetnek az uniós pénzek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!